ME TON ΠΑΡΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ

Η ΦΡΕΝΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ

 

 

 

Η έκφραση “αυτόματος πιλότος” που έχει εισχωρήσει στη ζωή μας, είναι ένα πραγματολογικό λάθος (ελπίζω να μη με καταχερίσει ο φίλτατος Γιάννης Γαλαίος, για το γλωσσικό μου εγχείρημα). Το τελευταίο διάστημα, ακούγεται όλο και πιο συχνά, πως η Σαντορίνη, έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Δηλαδή;. Λειτουργεί χωρίς ανθρώπινη παρουσία, παρεμβολή και συνειρμικά, οδεύει στο χάος.

Έλα μου ντε, που δεν είναι έτσι!. Ο “Αυτόματος Πιλότος”, είναι ένα προηγμένο σύστημα πλοήγησης, που αφού τροφοδοτηθεί με τα κατάλληλα δεδομένα (συντεταγμένες, αζιμούθιο, απόσταση, ταχύτητα, προορισμός κ.λ.π). Σε οδηγεί στον προορισμό σου. Αρκεί να μην προκύψουν απρόβλεπτα περιστατικά, που να ξεπερνούν τις ανοχές ασφαλείας του.

Τουτέστιν, η Σαντορίνη δεν λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Είναι ένα φανταχτερό φορτηγό, με απαστράπτοντα λαμπιόνια, χαϊμαλιά και ένα “Μπαμπά μην τρέχεις” στο καντράν. Κυκλοφορεί δε, με τον Γιάννη Πάριο στη διαπασών (τον θεωρώ, σπουδαίο τραγουδιστή, μην παρεξηγιόμαστε!). “Σαν τρελό φορτηγό, με τα φρένα σπασμένα”. Σε μπόρα νυχτερινή. Με τους προβολείς σβηστούς. Τους υαλοκαθαριστήρες, χαλασμένους και τα αιρ- κοντίσιον στο φουλ. Και όχι, όχι “με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά”.

Ένα παράδειγμα μόνο. Αποκάλυψε η Santonews, τα διαλυμένα σάρωθρα. Που πληρώθηκαν. Λειτούργησαν. Δόθηκαν στον εργολάβο καθαριότητας. Αυτός όταν γίνονταν οι διαγραμμίσεις τα έδωσε στον εργολάβο (ο οποίος πλήρωσε για τη χρήση τους, και μάρτυρες ο ίδιος και η έπαρχος) . Έκτοτε, τι απόγιναν;. Ακούσατε, κανέναν από τους υπευθύνους να λέει κουβέντα;. “Σιωπή των αμνών” (αρνιών νεοελληνιστί, δηλαδή πιο λιανά, νεαρών προβάτων). Λες και είναι τα καλάθια με τις γαρδένιες και τα γύψινα πιάτα, που πετάει κάποιος καψούρης στην πίστα, όταν έρθει στο νταλγκά του. Μόνο που τα λεφτά, είναι ξένα. Αλλά ποιός νοιάζεται;.

Ο “Αυτόματος Πιλότος” θα είχε ανάψει αλάρμ, θα έβγαζε δαιμονισμένους ήχους, που μόνο νεκροί· οι πιλότοι δεν θα τους άκουγαν. Μπορούν να δοθούν πολλά παρόμοια παραδείγματα. Όπως και της αλαζονείας των τοπικών ΜΜΕ, να νομίζουν πως προειδοποιούν, ακούγοντας τον παλμό της κοινωνίας. Αμ, δε!. Στα σκασμένα παλαιά λάστιχα των σαρώθρων τα έχουν γραμμένα (τα ΜΜΕ) οι κυβερνώντες.

Τα σκουπίδια;. Αυτόματος πιλότος και σε αυτά;. Με τίποτα. Το είπαμε, ο Αυτόματος Πιλότος χρειάζεται δεδομένα και είναι ασφαλής, όταν τα έχει. Η λειτουργία της Τοπικής Δημοκρατίας;. Κάτι ρομαντικοί ηλίθιοι, πιστεύουν πια σε αυτήν.

Οπότε, σαν τρελό φορτηγό!. Με τα φρένα σπασμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *