“ΜΕ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΟΙ ΑΔΙΚΕΣ ΥΒΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ”

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ Γ. ΒΑΛΒΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ

 

 

 

   valvis_i

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Βλυχάδας, καθώς η Πολεοδομία Θήρας, εξέδωσε τελικά τρεις οικοδομικές άδειες για την εταιρεία «ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΗ Α.Ε.», οι οποίες είχαν κατατεθεί πριν την έναρξη ισχύος του ΠΔ 27-//2012 (ΠΔ ΦΕΚ ΑΑΠ 144/30-04-2012). (επισυνάπτεται στο τέλος η ανάρτηση του Δήμου στη “Διαύγεια”).

   Εδώ ανακύπτει το ερώτημα αν ο Δήμαρχος, είχε ενημερωθεί επαρκώς για το ότι οι νόμοι και τα διατάγματα δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της λελογισμένης, σχεδιασμένης και τεκμηριωμένης προστασίας του νησιού, παραμένει. Και αυτό γίνεται, μόνο με έναν τρόπο: τον νόμιμο. Και με επιχειρήματα στηριγμένα στο νόμο. Αλλά και το συγκεκριμένο ΠΔ που επικαλέστηκε ο Δήμαρχος, πέραν του ότι δεν έχει αναδρομικότητα, ούτε πανάκεια είναι, ούτε την περιοχή προστατεύει, ούτε δημιουργεί προϋποθέσεις για την ορθή διαχείριση μιας περιοχής με μοναδική γεωμορφολογία που αν δεν συνυπολογίσεις το ανάγλυφό της, απλά την κόβεις σαν μπακλαβά. 

 Παράλληλα ο κ. Βάλβης, όπως είχε προαναγγείλει, κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Δήμαρχο Θήρας. Σε αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά: 

 

 

Η ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

 

 

…Εξώδικη δήλωση προς το Δήμαρχο Θήρας κ. Ζώρζο Νικόλαο, με επισημάνσεις περί των θέσεων που ο Δήμαρχος εξέφρασε (αφορώσες την επιχειρηματική δράση της ανωτέρω εταιρίας στη Βλυχάδα Σαντορίνης) επί συνεντεύξεως του κ. Βάλβη στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 9-12-2016.

Στην εν λόγω εξώδικο:

Α. Επισημαίνεται πως ο Δήμαρχος προβαίνει σε αγωνιώδη προσπάθεια να θέσει εναντίον του κ. Βάλβη Ιωάννη όλη τη Σαντορίνη, και πως – ως αντίδραση στην εν λόγω τακτική του – ο κ. Βάλβης προσπάθησε να ενημερώσει ακόμη και αυτούς που τον κριτίκαραν αρνητικά, ώστε να επανεκτιμήσουν τα συμπεράσματα τους, χωρίς να διατηρεί ουδεμία προσωπική μομφή κατά όποιου κρίνει τις δράσεις και τις ενέργειες του, αρκεί να μην αναμασά ανακρίβειες και να μην διαδίδει εν γνώσει του αναληθή!

Β. Ο κ. Βάλβης ξεκαθάρισε ό,τι αρνείται να φιμωθεί, ενώ επιπλέον από την «ανθολογία» του λιβελογραφήματος του Δημάρχου σταχυολόγησε τις σημαντικότερες ύβρεις που ο Δήμαρχος εκτόξευσε αδίκως εναντίον του, και του επισήμανε ότι τον αμαυρώνει ως άνθρωπο και μάλιστα όντας Δήμαρχος που διατηρεί και θεσμικό ρόλο (ως τμήμα της Διοίκησης) και μάλιστα πριν τα αρμόδια ΄Οργανα της αξιολογήσουν την κατάσταση, επιδεικνύοντας συμπεριφορές ως απόλυτος κριτής που δεν επιδέχεται αντίλογο!

Γ. Επισημάνθηκε στο Δήμαρχο το προκλητικό που ο ίδιος δήλωσε εγγράφως και δη πως έχει «αναλάβει πρωτοβουλίες που κινούν το ενδιαφέρον ευρύτερα», στις οποίες προφανώς έχει εντάξει και τη σφοδρή επίθεση κατά του κ. Βάλβη. Ειδικότερα, ο κ. Βάλβης επισήμανε ότι με τις τακτικές του Δημάρχου καταστρατηγούνται οι αρχές της ισοπλίας και της ισορροπίας όταν ως Δήμαρχος προσπαθεί να ενισχύσει την πρόθεση του να υπερβεί την εκ του Νόμου προστασία της περιοχής της Βλυχάδας (την οποία ο Δήμαρχος τη θεωρεί κατά τα γραφόμενα στην επιστολή του «μερική ως σήμερα προστασία της περιοχής από το νόμο» και προφανώς προτίθεται να την τρέψει μονομερώς και εν τοις πράγμασι και χωρίς έρεισμα στο Νόμο σε ολική – κατά τις προσωπικές του πάντα απόψεις – χρησιμοποιώντας ως εξιλαστήριο θύμα την περιουσία του κ. Βάλβη). Επιπροσθέτως, του επισημάνθηκε πως για το ό,τι το 11% του εδάφους της Σαντορίνης έχει καλυφθεί με δόμηση προφανώς δεν ευθύνεται ο κ. Βάλβης, και πως είναι τουλάχιστον άδικο να στοχοποιείται η νόμιμη άδεια του κ. Βάλβη, η οποία τυγχάνει τουλάχιστον τόσο νόμιμη όσο και οι προσωπικές άδειες του Δημάρχου, των επιχειρήσεων και των εταιρειών συμφερόντων του. Σημειωτέον, ότι ο Δήμαρχος με τις ενέργειες του είναι υποχρεωμένος να υπακούει και να συντάσσεται (και με το γράμμα και με το πνεύμα του Νόμου) ακόμα και αν έχει διαφορετική προσωπική άποψη, οι δε επιδιώξεις του ούτε είναι επιτρεπτό να τυγχάνουν υπεράνω του Νόμου ούτε βέβαια αποτελούν «πλάσμα δικαίου»!.

 

 

Δ. Επισημάνθηκε στο Δήμαρχο πως αν θέλει να εμποδίσει τη δόμηση της Θήρας σε ποσοστό άνω του 11% με τη «λοβοτόμηση» της νόμιμης οικοδομικής αδείας της εταιρίας του κ. Βάλβη θα τον βρει στιβαρό εμπόδιο, και του συνεστήθη πως είναι προτιμότερο να ξεκινήσει από τα ήδη δομημένα αυθαίρετα, τις φοβερές υπερβάσεις, τις καταπατήσεις κτλ. που επί έτη υφίστανται στο νησί, ενώ του τονίστηκε ότι η προσπάθεια του να εντάξει την πολεμική της νόμιμης οικοδομικής άδειας της εταιρείας του κ. Βάλβη στις «πρωτοβουλίες που κινούν το ενδιαφέρον ευρύτερα» μάλλον φαντάζει θυσία της περιουσίας του κ. Βάλβη σε βωμό προβολής του Δημάρχου!

Ε. Του τονίστηκε πως όσο αφορά την πρόθεση περαιτέρω επενδύσεων συμφερόντων του κ. Βάλβη στη Σαντορίνη (την οποία ο Δήμαρχος ειρωνεύθηκε) ήδη δια του κειμένου του Δημάρχου φαντάζει εκ προοιμίου καταδικασμένη, αφού στο κείμενο του ο Δήμαρχος έχει απερίφραστα εκφράσει την άποψη του για σχετικές επενδύσεις (συγκεκριμένα κατά τα γραφόμενα του Δημάρχου): «είναι πρόδηλο ότι η µερική ως σήµερα προστασία της περιοχής από το νόµο προέρχεται από την ανάγκη των καιρών να αποτραπούν έργα που υπαγορεύει η ιδιοτέλεια, η αλαζονεία, η έπαρση, η έλλειψη παιδείας και εµπειρίας πολιτισµού…. Ήδη το 11% του εδάφους της Σαντορίνης έχει καλυφθεί µε δόµηση και οι µελέτες των ειδικών επισηµαίνουν ότι ο τόπος απειλείται από τον γιγαντισµό».

Στ. Επισημάνθηκε στο Δήμαρχο ότι η Υπηρεσία Δόμησης Θήρας εξέδωσε την με αριθ. 17/05-02-2015 οικοδομική άδεια υπό την ισχύ του από 16-2-1990 ΠΔ (ΦΕΚ 139/Δ/19-03-1990) όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή του από το ΠΔ 27-//2012 (ΠΔ  ΦΕΚ ΑΑΠ 144/30-04-2012), και συνεπεία των ανωτέρω η ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης των κτισμάτων από τη γραμμή του αιγιαλού και όσο αφορά το ακίνητο ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων Βάλβη ορίζεται σε εκατό (100) μέτρα, με συνέπεια η σχετική άδεια να τυγχάνει καθ΄ όλα νόμιμη. Του τονίστηκε ότι έχει κατατεθεί στην ΥΔΜ Θήρας η από 06/12/2016 και με αριθμό πρωτ 3556 αίτηση για αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας για κατασκευή επί του ακινήτου τριών υδατοδεξαμενών, ακολουθώντας επακριβώς τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα την πλήρη συμμόρφωση με το Νόμο!

Ζ. Για τα περί «παραθύρων» που ως τέτοια ο Δήμαρχος «βάπτισε» τις προϋφιστάμενες από τη διάβρωση οπές, ο Δήμαρχος απλώς παραπέμφθηκε στη σημερινή κατάσταση της ευρύτερης περιοχής που προφανώς συνηγορεί υπέρ της θέσεως του κ. Βάλβη!

Η. Περί των εξωπραγματικών υπερβολών του Δημάρχου ότι το κτήμα του κ. Βάβλη στη Βλυχάδα οργώθηκε με σκοπό τάχα να είναι δυσπρόσιτο από το Δήμαρχο του επισημάνθηκε ότι το όργωμα ήταν τόσο δόλιο, όπως και χιλιάδες άλλα οργώματα στη Θήρα κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα (!), αφού έγινε στα πλαίσια προετοιμασίας του κτήματος να δεχθεί καλλιέργειες, και με βάση προϋφιστάμενες πολλαπλές μελέτες που έχουν εκπονηθεί μερίμνη του κ. Βάλβη και δη εδαφολογικές και εγγείων βελτιώσεων, Γεωπονικές και Υδρογεωλογικές με σκοπό την οικολογική γεωργική εκμετάλλευση της γης και την αποχημικοποίηση της για να καλλιεργηθούν εν συνεχεία αμπέλια και δένδρα.

Εν κατακλείδι δια της ανωτέρω εξωδίκου ο κ. Βάλβης προσπάθησε για άλλη μία φορά να διατηρήσει την κατάσταση σε επίπεδο που αρμόζει και στα γεγονότα αλλά και στις απαιτήσεις της κοινωνίας από έναν δήμαρχο και έναν επενδυτή (με την ευχή η εν λόγω προσπάθεια να μην τυγχάνει απέλπιδα!).

Με τις καλύτερες ευχές μας για το Νέο ΄Ετος”.

 

blyxada_adeia

2 Responses

  1. Ο/Η Θανος λέει:

    Γιατι γινεται προσπαθεια να χασουμε την ουσια; οι φωτογραφιες κ τα κτισματα που φαινονται σε αυτες ειναι στερνα; η Καμαρα υψους 7μ που εγινε το καλοκαιρι μεσα στον Αυγουστο ειναι προυπαρχουσα οπη; ποια ειναι η νομιμοτητα του κ. Βαλβη ακριβως για αυτο το χτισμα που επιχωματωθηκε οπως οπως; εχει τα π@π@ρι@ ο κ.Βαλβης να το ξεσκαψει κ να πατε εσεις κ. Πρασο με ΒΙΝΤΕΟΚΑΜΕΡΑ να κανετε ΡΕΠΟΡΤΑΖ, να δουμε βρε παιδι μου ποιος εχει δικιο τελικα; το ρεπορταζ ειναι περνω την καμερα κ παω να τραβιξω πλανα στον τοπο του εγκληματος. Μια εβδομαδα εμεινε ανοιχτο απο τοτε που ξεσπασε η ιστορια, γιατι κανενας απο εσας δεν ΕΚΑΝΕ ΡΕΠΟΡΥΑΖ ΜΕ ΗΧΟ Κ ΕΙΚΟΝΑ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ. ΕΔΩ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΠΟΛΙΤΕΣ Κ ΕΒΓΑΛΑΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ;

    • Θα μπορούσα να σας γράψω πολλά, αλλά ας είναι. Λοιπόν εμείς (εγώ) έκανα ρεπορτάζ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Με όλες τις πλευρές. Και κανένα από τα στοιχεία του, δεν τόλμησε να τα διαψεύσει κανείς. Γιατί είναι αδιάσειστα και τεκμηριωμένα. Διαψεύστε με εσείς λοιπόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *