ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΕ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΠΕΠΙΕΣΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. ART.T.O.S

 

 

 

“Η Κοιν.Σ.Επ Art.t.o.S σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας ανακοινώνει την υλοποίηση εργαστηρίων και μαθημάτων της πανάρχαιας τέχνης της Ξυλογλυπτικής όπως επίσης και Γλυπτικής σε πεπιεσμένο χαρτί.

Τα εργαστήρια ξεκινούν με θερινά τμήματα και θα συνεχίζονται για όλη τη χρονική περίοδο του 2018-19 σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο οικοδομικό τετράγωνο του Κωτσόβολου πλησίον του Κοινωνικού Φαρμακείου και απέναντι από το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής SMAG στη Μεσαριά.

Τα μαθήματα θα χωρίζονται σε 3 ενότητες και θα δημιουργηθούν τμήματα αρχαρίων & προχωρημένων (εφήβων-ενηλίκων).

Για τους αρχάριους η κάθε ενότητα θα χωρίζεται σε 2 στάδια.

1ο στάδιο  γνωριμία ,επαφή ,ασφάλεια και χειρισμός εργαλείων κοπής και 2ο στάδιο σχεδίαση και εφαρμογή με τα σκαρπέλα πάνω σε πεπιεσμένο χαρτί (δοκίμιο μάθησης) όλα τα στάδια ενός ανάγλυφου έργου έως την ολοκλήρωση του.

Για τους προχωρημένους στις 2 ενότητες θα αντλήσουνε θέματα και θα σκαλίσουνε μοτίβα από την προϊστορική, την ελληνιστική έως την βυζαντινή περίοδο, και την 3 ενότητα ελεύθερο θέμα από τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία.

Παράλληλα τα περσινά τμήματα Γ & Δ προχωράνε προς την ολοκλήρωση των έργων για το προτζεκτ ( ΑΚΡΩΤΗΡΙ-ΘΗΡΑ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΙΩΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ).

Επιμέλεια – διδασκαλία: Χρήστος Cesarios Αντωνιάδης

Πληροφορίες – εγγραφές – arttosgr@gmail.com – καθημερινά 18:00 – 20:00 στο τηλ.6977562373 και στο χώρο του εργαστηρίου.

 

Ποιοι είναι:

Η Κοιν.Σ.Επ  Αrt.t.o.S  ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και είναι η πρώτη Κοιν.Σ.Επ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) με έδρα την Σαντορίνη. Το όνομά της είναι ακρωνύμιο που προκύπτει από τις λέξεις Art. Team. Of. Santorini.

 

Η Κοιν.Σ.Επ Art.t.o.S δημιουργήθηκε από την αγάπη τους για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη Σαντορίνη ,την ιστορία, την λαογραφία και τους ανθρώπους της. Η ιδέα γεννήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων και τον Δάσκαλο τους, στα εργαστήρια ξυλογλυπτικής και γλυπτικής πεπιεσμένου χαρτιού  που γίνονταν στο νησί μας υπό την αιγίδα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ήταν από τα μοναδικά εργαστήρια στις Κυκλάδες  (δημόσια ή ιδιωτικά) από το 2013-14 έως σήμερα που ασχολήθηκε με τη μελέτη, ανάπτυξη και διάδοση της ξυλογλυπτικής ως σύγχρονου εκφραστικού και εικαστικού μέσου, κατορθώνοντας να φέρει σε επαφή (με συμμετοχή στα προγράμματα ) έως τώρα 480 άτομα. Έτσι δημιούργησε ένα πυρήνα ανθρώπων που ζουν στο νησί και σέβονται τον πολιτισμό, αγαπάνε τις τέχνες και την παράδοση.

Η δημιουργία της Kοιν.Σ.Επ κρίθηκε αναγκαία όταν σταμάτησαν τα προγράμματα και η λειτουργία του εργαστηρίου, λόγω των συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από ένα κράτος που αδυνατεί να στηρίξει δράσεις και προγράμματα για την προώθηση του πολιτισμού, της λαογραφίας ,των εικαστικών – παραστατικών και παραδοσιακών τεχνών.

Έτσι μετά από αρκετές δυσκολίες, προσωπικό κόπο και χρόνο, καταφέρανε να δημιουργήσουνε την Κοιν.Σ.Επ Αrt.t.o.s. η οποία  θα στεγάσει το μεράκι και την αγάπη τους για τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Οι σκοποί της Κοιν.Σ.Επ Αrt.t.o.s  είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και μεταφορά τεχνογνωσίας, η προώθηση, η προβολή, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου, των εικαστικών–παραστατικών και παραδοσιακών τεχνών ,εφαρμόζοντας δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας- και αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζομένων της.

 

Ειδικότερα η Κοιν.Σ.Επ Αrt.t.o.s θα δραστηριοποιείται στους παρακάτω τομείς:

Την επαναλειτουργία και εξέλιξη του εργαστήριου Ξυλογλυπτικής – Γλυπτικής ξύλου και πεπιεσμένου χαρτιού με την ανάπτυξη μαθημάτων και εργαστήριων σε ετήσια βάση.

 

Παράδοση μαθημάτων

Εικαστικών – εφαρμοσμένων και παραστατικών  τεχνών.

Χειροτεχνίας – παραδοσιακών τεχνών και αρχέγονων – λαϊκών μουσικών οργάνων.

Παιδικά τμήματα χειροτεχνίας ,εικαστικών – εφαρμοσμένων και παραδοσιακών τεχνών.

Βυζαντινής τέχνης ,Αγιογραφίας, ψηφιδωτού ,βιτρό και ξυλογλυπτικής.

Ανάπτυξη και λειτουργία  μουσειακών χώρων – γκαλερί – αντικερί και έκθεσης τεχνών

Διοργάνωση ημερίδων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με σκοπό την επαφή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου του Νησιού με τις τέχνες

Οργάνωση κοινωνικών δράσεων προβολής και προώθησης των παραδοσιακών τεχνών, της λαογραφίας και του πολιτισμού των Κυκλάδων.

 

 

Την ανάπτυξη και προβολή των τεχνών της λαογραφίας και του πολιτισμού κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου στους επισκέπτες του νησιού με εργαστήρια – σεμινάρια και εκθέσεις.

 

Συνεργασίες με πολιτιστικούς-αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς για την προώθηση ,προβολή και ανάπτυξη των δράσεων.

Εθελοντισμό κοινωνικού σκοπού σε ευάλωτες και ευπαθή ομάδες πολιτών με μαθήματα και εθελοντική συμβολή.

 

 

Η  Κοιν.Σ.Επ  Αrt.t.o.s αποτελείται

Χρήστος cesarios Αντωνιάδης (Πρόεδρος)

Εμιλιανα Κανελλοπούλου (Γραμματέας)

Ιωάννης Γέρου (Ταμίας)

Ιωάννης Χάλαρης (Μέλος)

Άννα Βάιλα  (Μέλος)”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *