ΜΑΡΩ(ΜΑΡΟΥΣΑ) ΓΚΥΖΗ ΙΝ ΠΙΚΟ:ΜΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

“ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ” ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

  “Η Μάρω (Μαρούσα Γκύζη), κατάγεται από τη Σαντορίνη. Απόγονος της ξακουστής οικογένειας των Γκύζηδων, που διέπρεψαν στα υψηλότερα αξιώματα του νησιού. Η ίδια έγινε διακεκριμένη δικηγόρος και κάποια στιγμή ο έρωτας της ζωής της, την πήγε στην Ιταλία, όπου ζει μέχρι τώρα με τον σύζυγο της. Αλλά η Σαντορίνη, οι γεύσεις, οι μυρωδιές, τα παιχνίδια στα σκονισμένα από άσπα δρομάκια, δεν έφυγαν από μέσα της. Όπως δεν ξέχασε και την Ιστορία της πατρίδας της. Οπότε, ξαναγύρισε. Έστω νοερά. Με ένα βιβλίο, γοητευτικό που δύσκολα μπορεί κανείς να το κατατάξει σε κατηγορία.

Είναι ένα βιβλίο γεύσεων και μαγειρικής;. Είναι η γεύση της ιστορίας;. Είναι η ίδια η Ιστορία, όπως την αναθυμήθηκε, εκεί στη Magna Greca, τη Μεγάλη Ελλάδα;. Αντιγραφή, για να καταλάβετε: “Πίσω από κάθε συνταγή, υπάρχει και μια σελίδα ιστορίας. Πολλές συνταγές, προέρχονται από την παράδοση ή εξαιτίας της συμβίωσης των Ελλήνων με τους ξένους λαούς”. Φασολάδα, ντολμαδάκια στιφάδο, κεφαλονίτικη πίτα. Όχι απλά οδηγίες παρασκευής ενός φαγητού, αλλά μια απόλαυση με άρωμα ιστορίας.

“Αυθεντική μεσογειακή κουζίνα που βασίζεται στο ελαιόλαδο, στο κρασί στα λαχανικά, τα τυριά και κυρίως την ελληνική φέτα […].Γιατί είναι ωραίο αυτό το βιβλίο συνταγών;. Γιατί πίσω από κάθε φαγητό υπάρχει ένα κομμάτι ιστορίας. Μοσχομυρίζουν τα καρυκεύματα της ιστορικής μας διαδρομής, κυλούν γεύσεις αιώνων”, γράφει χαρακτηριστικά ο διάσημος Ιταλός κριτικός Λογοτεχνίας και Ιστορικός Plinnio Perlli, που ήταν στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου, το οποίο ενθουσίασε τους Ιταλούς. Ακριβώς γιατί το βιβλίο δεν είναι συνταγολόγιο, αλλά γεύση και “γεύση” από Ιστορία, παράδοση, δυνατά και δομικά ιστορικά δεδομένα, αλλά κυρίως, ευωδιάζει, Σαντορίνη.

“Η οικογένειά μου, με δίδαξε να διατηρώ το σπίτι μου ανοιχτό σε όλους, να δέχομαι πάντα τους καλούς φίλους, να τρώμε μαζί και να γεμίζουμε το τραπέζι και την κάμαρα με λουλούδια, μουσική και χορό” τονίζει η Μάρω(Μαρούσα) Γκύζη ιν Πίκο. Πρέσβειρα της Σαντορίνης. Αφοσιωμένη Ελληνίδα, σπουδαία μαγείρισσα (ρώτησα κι έμαθα!), αλλά κυρίως απολαυστική συγγραφέας. Θα περιμένουμε το βιβλίο της στα ελληνικά και τις λαχταριστές μαγειρικές της …σπιτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *