ΛΥΘΗΚΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΕΞΟΜΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ Ε.Σ.Υ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

 

 

 

  “Στη  Βουλή των Ελλήνων ψηφίστηκε τροπολογία που εξομοιώνει τις αποδοχές του ιατρικού προσωπικού του ΓΝΘ με τις αποδοχές του ΕΣΥ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα επίμονων προσπαθειών της Διοίκησης της ΑΕΜΥ να λύσει, ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα του ΓΝΘ, πρόβλημα που σχετίζεται με «λάθος» στον ιδρυτικό νόμο του Νοσοκομείου. Προηγούμενες διοικήσεις, αντί να λύσουν το πρόβλημα, προσπάθησαν να το καλύψουν με μη νόμιμες παροχές, γεγονός που έχει εντοπιστεί σε πρόσφατη Έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που εγκαλεί σε επαναφορά των μισθών στην πλήρη νομιμότητα, στέλνοντας την Έρευνα και στον Εισαγγελέα (ΕΑΔ 4/Ν2020).

 

Το θέμα του μισθολογίου των γιατρών του Νοσοκομείου είχε πολλές φορές συζητηθεί στα media και την κοινωνία της Σαντορίνης και η οριστική νομοθετική ρύθμιση του ανοίγει ουσιαστικά ένα καινούργιο κεφάλαιο για το ΓΝΘ, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες της Διοίκησης της ΑΕΜΥ που στοχεύουν στην ουσιαστική αναβάθμιση του ΓΝΘ.

 

Με την ευκαιρία, η Διοίκηση της ΑΕΜΥ θέλει να αναφερθεί στα αποτελέσματα των συνεχών προσπαθειών της για το Νοσοκομείο. Η Διοίκηση της ΑΕΜΥ ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019 και από τις πρώτες ενέργειες της ήταν η ψήφιση του Ν.4647, άρθρ.7 (ΦΕΚ Α’ 204/16.12.2019) που έλυσε μια ακόμη μισθολογική εκκρεμότητα, αυτή της πληρωμής των εφημεριών που είχαν πραγματοποιηθεί στο ΓΝΘ, το έτος 2019.
Άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια και μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη ήταν να περάσει νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη της ΑΕΜΥ, άρα και του ΓΝΘ, στην πλατφόρμα για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Παρά το ιδιαίτερα βεβαρημένο, λόγω κορωνοιού, πρόγραμμα του Υπουργείου, η Διοίκηση της ΑΕΜΥ με εμπεριστατωμένη εισήγηση της κατόρθωσε να περάσου δύο νομοθετικές ρυθμίσεις, μια για την ένταξη στην πλατφόρμα (ΦΕΚ 83Α’/10.4.20) και μία για την απλούστευση των διαδικασιών πρόσληψης (ΦΕΚ 64Α’/14.3.20).

Με δεδομένες τις νομοθετικές ρυθμίσεις υπεβλήθησαν τα αιτήματα που οδήγησαν σε δύο Υπουργικές Αποφάσεις έγκρισης πρόσληψης 15 επικουρικών γιατρών και 12 ατόμων λοιπού προσωπικού (Γ4β/ΓΠ/19723/23.3.20) και Γ4α/ΓΠ/25441/30.4.20). Το αποτέλεσμα είναι ηδη γνωστό γιατί έχουν ήδη προσληφθεί μαίες, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτής.

 

Πρόσφατα το ΔΣ της ΑΕΜΥ, ενέκρινε το αίτημα του νέου Εντεταλμένου Συμβούλου του ΓΝΘ και πήρε Υπουργική Απόφαση (Γ4β/ΓΠ/29041/7.5.20) έγκρισης πρόσληψης 14 ιατρών, ετήσιας διάρκειας, διαφόρων ειδικοτήτων με έκδοση ΑΠΥ, ένα έκτακτο μεν αλλά απαραLτητο μέτρο για την σημερινή στελέχωση του Νοσοκομείου.

Παράλληλα με τις παραπάνω σημαντικές νομοθετικές ενέργειες και υπουργικές αποφάσεις η ιδιαίτερη φροντίδα και αποτελεσματικότητα της Διοίκησης της ΑΕΜΥ για το ΓΝΘ, φάνηκε και στα μάχιμα θέματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Πιστεύουμε ότι η Κοινωνία της Σαντορίνης εκτίμησε την σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα στο θέμα της άμεσης λειτουργίας του Κέντρου Τεχνητού Νεφρού. Ένα τμήμα που υπήρχε στα χαρτιά και παρά τα παχιά λόγια έμενε ανενεργό για χρόνια, λειτούργησε ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατική δυσκολία. Λειτούργησε υποδειγματικά στη βάση προγράμματος αποσπάσεων, τον μοναδικό διαθέσιμο τρόπο στελέχωσης με τις χρονικές πιέσεις που υπήρχαν. Με παρόμοιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και η «τεχνητή κρίση» που προέκυψε με την λειτουργία του γυναικολογικού τμήματος, λίγο πριν από το Πάσχα. Το τμήμα λειτούργησε αδιάκοπα και υποδειγματικά και συνεχίζει ακόμη καλύτερα.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΓΝΘ, Βασίλης Μαλαματένιος, με γνώσεις και εμπειρίες ανέλαβε προσωπικά τόσο την περαιτέρω εξέλιξη της λειτουργίας του γυναικολογικού τμήματος, όσο και την σημαντική επέκταση του Κέντρου Τεχνητού Νεφρού, ώστε σύντομα να είναι σε θέση να υπερκαλύψει τις συνολικές ανάγκες των ωφελούμενων αιμοκάθαρσης της Σαντορίνης αλλά και πιθανών επισκεπτών, μια συμβολή στην ανάπτυξη ομάδων εισερχόμενου τουρισμού.

 

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι σε όλες τις παραπάνω προσπάθειες είχαμε αμέριστη την ενθάρρυνση και συμπαράσταση του Δημάρχου και του Επάρχου και τους ευχαριστούμε θερμά, πιστεύοντας ότι το θετικό κλίμα συνεργασίας και με τον Β. Μαλαματένιο θα συνεχίσει με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για την Κοινωνία της Σαντορίνης.

 

Με την ευκαιρία ευχαριστούμε ειλικρινά τον Υπουργό κ Β. Κικίλια και τον Υφυπουργό κ Β. Κοντοζαμάνη για την θετική τους συμπαράσταση στα αιτήματα της ΑΕΜΥ/ΓΝΘ και υποσχόμαστε ότι με συνεχή δουλειά θα προσπαθούμε την συνεχή και συνεπή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, πάντα αναδεικνύοντας τον ειδικό δημόσιο χαρακτήρα προσφοράς του στη Θήρα και τα γύρω νησιά”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *