Λογιστές Θήρας σε κατάσταση κρίσης

Τι τελικά ισχύει;

 

 

 

 

 

  “Κύριοι,

Τις τελευταίες ημέρες, επιδίδονται από τις ελεγκτικές αρχές προς τους πελάτες μας επιτηδευματίες, προσκλήσεις ελέγχου με βάση τα άρθρα 2, 4, 14, 15, 16, 27, 29 και 30 του νόμου 5104/2024 και την Δ6Α 1198349 ΕΞ 2013/31.12.2013 απόφαση του Γ.Γ.Δ.Ε όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Στις προσκλήσεις αυτές απαιτείται, εντός πέντε (5) ημερών, να προσκομισθεί κατάσταση excel με αντιστοίχιση των ημερήσιων κινήσεων εισπράξεων μέσω POS σε αντιπαραβολή με τις αντίστοιχες Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης, για τις χρήσεις 2019, 2021, 2022, 2023 και 2024.

Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να ενημερώσουμε ορθά και έγκαιρα τους πελάτες μας αιτούμεθα:

Α Ι Τ Η Σ Η

να μας υποδείξετε και να μας γνωστοποιήσετε, ποιες είναι οι ισχύουσες διατάξεις, που υποχρεώνουν τις οντότητες να καταχωρούν αναλυτικά στα λογιστικά τους αρχεία, τις ημερήσιες κινήσεις εισπράξεων μέσω POS, τις Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης με αναλυτικό τρόπο, καθώς επίσης και του τρόπου εξόφλησης αυτών.

Επίσης θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας, τα κατωτέρω δεδομένα, τα οποία καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία αρχείου excel, ενώ αυτό είναι απαιτητό από την υπηρεσία σας:

• Οι προσκλήσεις ελέγχου απευθύνονται σε επιχειρήσεις τήρησης απλογραφικών βιβλίων, κατά συνέπεια δεν τίθεται υποχρέωση αναλυτικής τήρησης ταμείου.

• Έως το φορολογικό έτος 2023, η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης εκδιδόταν κατά την πώληση, χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων διευκρίνιση από τον πελάτη, ως προς τον τρόπο εξόφλησής της, δηλαδή μετρητά ή με πιστωτική κάρτα.

Για παράδειγμα στα εστιατόρια, τις καφετέριες κ.λπ. που δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή εστιατορίου, η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης εκδιδόταν υποχρεωτικά με κάθε σερβίρισμα του προϊόντος με τρόπο είσπραξης μετρητά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος εξόφλησης των αποδείξεων αυτών από τον πελάτη.

Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν για ένα τραπέζι να έχουν εκδοθεί πολλές Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης ως μετρητά, οι οποίες όμως τελικά, κατά την αναχώρηση του πελάτη, να είχαν εξοφληθεί συγκεντρωτικά με πιστωτική κάρτα μέσω POS. Η ορθή και αναλυτική αντιστοίχιση αυτών των δύο δεδομένων καθίσταται αδύνατη.

Επειδή κρίνουμε ότι, είτε υπάρχει παρερμηνεία από μέρους σας των νομοθετικών διατάξεων είτε λανθασμένη διατύπωση στο περιεχόμενο των ελεγκτικών σημειωμάτων, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας στην αποκατάσταση του προβλήματος”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *