ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΚΑΙ ΜΑΝΔΑΜ, ΑΛΛΑ ΜΗ ΣΠΡΩΧΝΟΥΤΕ, ΛΕΜΕ!

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ

 

 

 

 

 

Απρίλης 1986. Σκάει το Τσέρνονμπιλ (Τσόρνονμπυλ, μου λένε οι γνωρίζοντες, εντάξει, δεν θα τα χαλάσουμε στην προφορά). Πανικός στα σούπερ μάρκετ!. Τα ράφια αδειανά, από μακαρόνια, ρύζια και κονσέρβες. Αλλά το εντυπωσιακό, είναι πως εξαντλήθηκαν τα γάλατα, εβαπορέ. Άνθρωποι, που δεν είχαν πιει σχεδόν ποτέ γάλα, κι αν είχαν πιει ήταν από τη γίδα ή προβατίνα στο χωριό τους, διαγούμισαν τα εβαπορέ.

 

Ο Σωτήρης- δούλευα στο μαγαζί του στις διακοπές, οπότε και με παράταγε μόνο- πήρε 5-6 κούτες. «Τι θα τα κάνεις ρε Σωτήρη;», τον ρωτώ. «Μαγαζί, έχω, να μην έχω γάλα;», απαντά. Σημειωτέον. Το πολύ μισό κουτί τη μέρα, ξοδεύαμε για τα «φραπόγαλα».

 

Τελειώνουν, οι διακοπές. Θεσσαλονίκη. Δύο φρούτα, λαχταράω, πάντα. Κεράσια και φράουλες. Οι φράουλες, πανάκριβες. Οπότε, με μέτρο. Με το Τσέρνονμπιλ όμως η τιμή έχει πέσει κατακόρυφα. Ρωτώ μια φίλη γιατρίνα (ακτινολόγος, ήταν): «Μπορώ να φάω φράουλες;». «Έλα ρε Δημήτρη, κι εσύ;. Απλά θα τις πλύνεις καλά και όχι μόνο τώρα, αλλά πάντα θα το κάνεις. Αφού αυτά σπουδάζεις, που να σε πάρει!». (Είχαμε, μια οικειότητα).

Χόρτασα φράουλες. 50 δραχμές το κεσεδάκι του μισόκιλου.

 

Πάμε στο τώρα. Στην επικράτεια των τάχα πραγμάτων και των τάχα συμβάντων. Πάντα, ρωτώ. Τρεις διαπρεπείς επιστήμονες του νησιού ρώτησα. Διάβασα και σοβαρά ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς και αγγλόφωνες ανακοινώσεις, από ξένα Πανεπιστήμια. Κορωνοϊός;. Ένας Ιός. Σε σύγκριση με την εποχική γρίπη, έχει ελάχιστο αριθμό σοβαρών συμβάντων. Θνησιμότητα, ελάχιστη. Ακόμα κι αν τον κολλήσεις, αν δεν είσαι πάνω από τα 80 και με εξασθενημένο οργανισμό, ή  δεν έχεις ανίσχυρο ανοσοποιητικό, είναι μια απλή ίωση. Δύσκολη, αλλά θεραπεύσιμη. Οι ειδικοί, τα λένε αυτά, όχι εγώ.

 

Στο δια ταύτα. Τα Φαρμακεία της Σαντορίνης, έχουν μεγάλη ζήτηση για μάσκες. Χειρουργικές, όχι αποκριάτικες. Γιατί;

 

Στα σούπερ μάρκετ, τα μακαρόνια και τα μακράς διάρκειας τρόφιμα, έχουν τρελή ζήτηση. Γιατί;.

Και πέρα από την τραγελαφική απόφαση Κικίλια, να ακυρωθούν όλες οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις, ανά την επικράτεια, έχουμε και τον Δήμο Θήρας. Που κοκορεύεται πως έκανε απολύμανση των σχολείων. Και λοιπόν;. Αυτό πρέπει να γίνεται σε τακτά διαστήματα. Όπως οι απεντομώσεις, μυοκτονίες στα καταστήματα. Μέτρο προστασίας, ή ενίσχυση το αδικαιολόγητου πανικού;.

 

Το ίδιο και η Περιφέρεια.

 

Τι θα λέγατε να ηρεμήσουμε, λιγάκι;.

 

Γιατί αν δεν ηρεμήσουμε, θα ζητήσω από τις υγειονομικές αρχές, να βάλουν σε καραντίνα το Δήμαρχο Θήρας, ο οποίος ηγήθηκε αντιπροσωπείας που συμμετείχε στην έκθεση ΒΙΤ, του Μιλάνου. Ξέρετε. Εκεί που εμφανίστηκαν κρούσματα.

 

Ψυχραιμία, και ηρεμία λοιπόν. Όσο για τις μάσκες;. Προτιμήστε τις αποκριάτικες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *