KKE Nοτίων Κυκλάδων για την πρόσκρουση πλοίου στη Φολέγανδρο

 

“Απαιτούμε σύγχρονα καράβια που να συνδέουν τα νησιά όλο το χρόνο.
Να γίνουν έργα υποδομής στα λιμάνια των νησιών μας.

 

 

Για άλλη μία χρονιά οι νησιώτες, γινόμαστε μάρτυρες ατυχημάτων στη θάλασσα και τα λιμάνια. Δυστυχώς τα ατυχήματα αυτά γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα για την ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και των πληρωμάτων.

Το τελευταίο παράδειγμα, με την πρόσκρουση πλοίου στη Φολέγανδρο που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 ανθρώπων, 2 επιβατών και 3 από το πλήρωμα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής.

 

 

Οι εφοπλιστές, κοιτώντας μόνο το κέρδος, βάζουν στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή σπρώχνοντας στα όρια τους πλοία και πληρώματα, ενώ την ίδια στιγμή τα εισιτήρια είναι πανάκριβα. Ιδιαίτερα την καλοκαιρινή σεζόν τα πλοία πιάνουν δεκάδες λιμάνια, οι συνθέσεις των πλοίων είναι μειωμένες, ενώ ακόμα και με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο πολλές φορές τα δρομολόγια εκτελούνται.

Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον πλοίαρχο να εκτελέσει ή όχι δρομολόγιο σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο πλοίαρχος όμως, δρα κάτω από την πίεση και τις εντολές του εφοπλιστή που το μόνο που θέλει είναι να μετρήσει εισιτήρια και επιδοτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη νύχτα του συμβάντος στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 8 με 9 μποφόρ.

 

 

Την ίδια στιγμή τα λιμάνια σε πολλά νησιά όπως και της Φολεγάνδρου πιο πολύ θυμίζουν μόλο για ψαροκάικα παρά ασφαλές λιμάνι. Τα περισσότερα πλοια δεν χωράνε καλά καλά να δέσουν και ρίχνουν μόνο τον ένα καταπέλτη και αυτόν οριακά.

Οι κάτοικοι των νησιών, πολλοί από τους οποίους είμαστε και ναυτικοί δεν δεχόμαστε να παίζουμε την ζωή μας κορώνα γράμματα. Απαιτούμε:

  • σύγχρονο ακτοπλοϊκό δίκτυο, με φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με οργανικές συνθέσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πλοίων και με ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα στα λιμάνια σε όλα τα νησιά ώστε να μπορούν με ασφάλεια να προσεγγίζονται”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *