ΚΚΕ :Για την αναμόρφωση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

 

 

  “Ανακοίνωση των Τομεακών Επιτροπών του ΚΚΕ στο Νότιο Αιγαίο

 

Η αιφνιδιαστική εισήγηση στην περιφερειακή επιτροπή για την αναμόρφωση του ΟΕΥ,  δείχνει για άλλη μια φορά, την πλήρη στοίχιση της περιφερειακής αρχής με την κεντρική πολιτική του κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Πρόκειται για μια αναγκαία προσαρμογή προκειμένου η περιφέρεια να αναβαθμίσει τη λειτουργία της ως το δεξί χέρι των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας.

Στο όνομα της αντιμετώπισης προβλημάτων, δυσλειτουργιών και της προσαρμογής στο δημοσιονομικό κόστος, εναρμονίζεται πλήρως το οργανόγραμμα της περιφέρειας με μια σειρά νόμους και διατάξεις, όπως οι νόμοι για τους ΟΤΑ, που είναι εις βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Η περιφερειακή αρχή φέρνει έναν ΟΕΥ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μιας περιφέρειας που υπηρετεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, που έχει σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, των επενδυτών, κύρια του τουριστικού προϊόντος, κι όχι τη βελτίωση της ζωής του λαού. Είναι χαρακτηριστική η ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης επενδυτών όπως και η σημασία που δίνει σε αυτοτελείς διευθύνσεις όπως η διεύθυνση «επικοινωνίας και πολιτισμού». Με τη διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου διακηρύττει οτι θα ενταθεί η εντατικοποίηση και ο έλεγχος στους ήδη φορτωμένους εργαζόμενους ενώ θα εφαρμόσει και αντεργατικά συστήματα αξιολόγησης.

Ο νέος ΟΕΥ όχι μόνο δε διευκολύνει τη ζωή των νησιωτών  και την εργασία των υπαλλήλων αλλά, αντίθετα, στο όνομα της «διαλειτουργικότητας» της «κάθετης και οριζόντιας διοίκησης» διαμορφώνει ένα διοικητικό σχήμα που θα επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Μάλιστα προβλέπει καθοριστικό ρόλο και παρέμβαση στο έργο των υπαλλήλων (προτεραιότητες, αναθέσεις κλπ) από τους επάρχους και τον ίδιο τον περιφερειάρχη!

Η περιφερειακή αρχή που κόπτεται για την ενιαία διοίκηση της περιφέρειας, τη «μετατροπή της νησιωτικότητας σε προτέρημα», κάνει ακριβώς το αντίθετο. Φαίνεται πως «ξέχασε» ότι το βασικό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών της περιφέρειας είναι η τραγική υποστελέχωση, η τεράστια έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Αντί λοιπόν, να προκηρύξει όλες τις απαιτούμενες θέσεις μόνιμου προσωπικού, έρχεται και  αναδιαμορφώνει το οργανόγραμμα με το ήδη υπάρχον λιγοστό προσωπικό! Στο νέο σχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων μετά τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων ενώ η μόνη πρόβλεψη που κάνει είναι για συμβασιούχους. Έτσι ενώ μέχρι σήμερα μια σειρά υπηρεσίες λειτουργούσαν, λόγω της προσπάθειας των  εργαζομένων, σε αυτούς τους ίδιους εργαζόμενους θα ανατεθούν 2 και 3 επιπλέον αντικείμενα… όποιος πιστεύει ότι αυτό είναι αναβάθμιση των υπηρεσιών προς όφελος των νησιωτών και των εργαζομένων, εθελοτυφλεί.

Με αυτό τον τρόπο θα ενταθεί κι άλλο η εργασία υπαλλήλων, θα καλούνται να βγάλουν πέρα μια σειρά καθήκοντα, σε αρκετές περιπτώσεις ξένα με το αντικείμενό τους, και οι κάτοικοι θα έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, ψηφιακή και μη.

Με την κατάσταση που θα δημιουργηθεί προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τη λειτουργία μιας σειράς διευθύνσεων και τμημάτων τη στιγμή που οι ιδιώτες καραδοκούν.

Όλα αυτά τα χρόνια η περιφερειακή αρχή πρωτοστατεί στις πράσινες μπίζνες, στη διαχείριση εκατομμυρίων μέσα από διάφορα προγράμματα που κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού και της πράσινης ανάπτυξης και δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για να στελεχώσει τις υπηρεσίες της στα δεκάδες νησιά που έχει στην ευθύνη της. Αντ’ αυτού, φέρνει ένα νέο ΟΕΥ που θα επιτείνει τα προβλήματα και την υποβάθμιση των υπηρεσιών.

Αν στις νέες υποβαθμισμένες υπηρεσίες της περιφέρειας προσθέσουμε τις επίσης υποστελεχωμένες υπηρεσίες των δήμων (θυμίζουμε ότι οι μικροί δήμοι δεν έχουν καν τεχνικές υπηρεσίες), το νέο δικαστικό χάρτη και την κατάσταση των δομών υγείας στα νησιά, η υποβάθμιση της ζωής των νησιωτών χτυπάει κόκκινο.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των νησιωτών κόντρα στη διαχρονική πολιτική κυβέρνησης και  τοπικής διοίκησης που δίνει γή και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους και καταδικάζει το λαό των νησιών να ζει σε συνθήκες του 1950 εν έτει 2024.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους νησιώτες να μην αποδεχθούν κι άλλη υποβάθμιση της δουλειάς και της ζωής τους. Να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν σύγχρονες υπηρεσίες σε όλα τα νησιά, άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της περιφέρειας και των δήμων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *