Κίνδυνος κατάρρευσης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκαταβολής της οικονομικής ενίσχυσης από τα κέρδη του στοιχήματος

 

 

 

  “Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα τον κίνδυνο κατάρρευσης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκαταβολής της οικονομικής ενίσχυσης από τα κέρδη του στοιχήματος.

 

 

Όπως αναφέρει η ερώτηση, τον Μάρτιο του 2021 καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1075/Β/19-3-2021) το πλαίσιο, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια κατανομής της προβλεπόμενης στο άρθρο 79 του ν. 4764/2020 (Α” 256) χρηματοδότησης του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω της φορολόγησης των κερδών του στοιχήματος.

 

 

Στο άρθρο 6 της ΚΥΑ ορίζεται ότι η χρηματοδότηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους δύο φορές το χρόνο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η πρώτη καταβολή έως την 15η Ιανουαρίου εκάστου έτους και η δεύτερη έως την 15η Ιουλίου, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου, αρχής γενομένης την 15η Ιανουαρίου 2022.

 

 

Με την ίδια απόφαση και με την ορθή αιτιολογία των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία covid–19 ορίστηκε η προκαταβολή ποσού, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, στις 29 Μαρτίου 2021. Η προκαταβολή, όμως, που προβλέφθηκε και αποφασίστηκε δεν αφορούσε στο σύνολο των δικαιούχων αλλά σε μέρος αυτών. Συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση αφορούσε στις ομάδες που συμμετέχουν στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, στην Α1 Ανδρών Μπάσκετ (Basket League) και στην Α1 Ανδρών Βόλεϋ – (Volley League), ήτοι σε ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΑ.

 

 

Είναι εμφανές ότι η ως άνω απόφαση εξαιρεί, εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητα, της προκαταβολής το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των ομάδων που τον απαρτίζουν. Ο αποκλεισμός αυτός, εκτός από άδικος, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση του προγραμματισμού και την εύρυθμη λειτουργία των σωματείων. Επισημαίνεται ότι οι ομάδες, στηριζόμενες στις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αθλητισμού κατά το προηγούμενο διάστημα και υπολογίζοντας τα μελλοντικά έσοδα τους βάσει της ΚΥΑ, αύξησαν σημαντικά τους προϋπολογισμούς τους, με στόχο την προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αθλημάτων που καλλιεργούν, την βελτίωση των εγκαταστάσεων τους ενώ αρκετές εξ αυτών δήλωσαν τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

 

 

Η συνεχιζόμενη απουσία ενημέρωσης και γνωστοποίησης της πρόθεσης της Πολιτείας προς τα δικαιούχα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία για την ένταξή τους, όπως συνέβη με τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, στην προκαταβολή ποσού, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια για την τήρηση των υποχρεώσεων τους και, εν τέλει, για την βιωσιμότητά τους. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

 

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, από την αρχή της πανδημίας, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του ενώ η στήριξη από την Πολιτεία χαρακτηρίστηκε, όπως και στην παρούσα περίπτωση, από σημαντικότατες και κρίσιμες για την βιωσιμότητά του καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για την οικονομική ενίσχυσή του”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *