“Καμία μόνη της! Με το συλλογικό αγώνα υψώνουμε τείχος προστασίας για κάθε γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με κάθε μορφής βία”.

Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης (μέλος της ΟΓΕ)

 

 

 

“Καταγγελίες γυναικών, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, στο αστυνομικό τμήμα του νησιού  έπεσαν στο κενό, καθώς  βρέθηκαν αντιμέτωπες με την υποβάθμιση των περιστατικών και παρότρυνση “να μην δίνουν σημασία” στις απειλές που δέχονται.

Μόνο οργή μπορεί να μας γεννήσει αυτή η αντιμετώπιση, η οποία έχει αποδειχθεί εγκληματική στο πρόσφατο παρελθόν. Αντί να παίρνονται μέτρα πρόληψης, βλέπουμε ότι συνεχίζεται η ίδια τακτική από τους αρμόδιους και επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά πως η προστασία της ζωής είναι κόστος γι’ αυτούς και δεν τους απασχολεί. Αντί οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση, να βρουν τη βοήθεια που οφείλουν να δώσουν τα αρμόδια όργανα (αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου), εγκαταλείπονται μόνες και απροστάτευτες. Επιπλέον, η ανυπαρξία κέντρων άμεσης προστασίας και ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Παρέμβαση, με παρουσία μελών της ομάδας γυναικών Σαντορίνης, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Θήρας, σήμερα Τρίτη 23/4 με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά.

Δεν ανεχόμαστε πια αυτήν τη βαρβαρότητα

Δεν πάει άλλο με την κρατική βία και τρομοκρατία, με την αστυνομική αυθαιρεσία από την μία να αποτρέπει τις γυναίκες να στραφούν νομικά κατά των κακοποιητών και δολοφόνων τους και από την άλλη  να διώκει ποινικά εργαζόμενους και συνδικαλιστές που παλεύουν για τα λαϊκά δικαιώματα.

Δεν πάει άλλο με τις τεράστιες ελλείψεις  στις δημόσιες και δωρεάν δομές και υπηρεσίες στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, όπως και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Ψυχικής Υγείας, όπως και στο νοσοκομείο.

Δεν πάει αλλο να μας λένε “πάτα το πάνικ μπάτον” αντί να προσλάβουν μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσει των τεράστιο όγκο των καθημερινών περιστατικών βίας, αντί να πάρουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα.

Δεν πάει άλλο με την ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΟΜΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δεν πάει άλλο με τις μακροχρόνιες και πολυδάπανες νομικές διαδικασίες, τις ελλείψεις σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία. Την απουσία φροντίδας από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας από μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Δεν πάει άλλο με αυτήν την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας αφήνει ανυπεράσπιστες γιατί η ζωή μας θεωρείται κόστος για το κράτος και όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Γι αυτό «με ασπίδα προστασίας την οργανωμένη συλλογική μας δράση για τη γυναικεία ισοτιμία», διεκδικούμε:

  • Ένα ενιαίο και εκτεταμένο δίκτυο κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την ολόπλευρη και δωρεάν στήριξη των κακοποιημένων γυναικών. Χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ, ιδιωτών, εκκλησίας, κλπ, με χρηματοδότηση για τη λειτουργία του αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με γενναία αύξηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη για δωρεάν επιμόρφωση του προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
  • Για τη δημιουργία νέων ξενώνων για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, όπου χρειάζονται. Να αντιμετωπιστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες με άμεση, δωρεάν προσωρινή φιλοξενία σε ασφαλές περιβάλλον με μοναδική προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη της καταγγέλλουσας.

Η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης (μέλος της ΟΓΕ)”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *