Η “ΤΖΑΜΠΙΓΙΑ” ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΑΜΕ Ή ΑΠΛΑ ΤΑ ΛΕΜΕ;

 

tzabigiaΟι Υεμενίτες άντρες, αν και ζουν στην πιο φτωχή χώρα του κόσμου, έχουν πάντα πάνω τους ένα “σύνεργο” που μπορούν να ξοδέψουν πολλά γι αυτό. Ακόμα και να μείνουν νηστικοί, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Λέγεται Τζαμπίγια και είναι ένα κυρτό μαχαίρι, που φορούν μπροστά στη ζώνη τους. Πολλές φορές, είναι χρυσοποίκιλτο ή διαμαντοστόλιστο. Όπως κι αν είναι όμως, ο κανόνας είναι ένας και απαράβατος: Από τη στιγμή που κάποιος θα τραβήξει τη τζαμπίγια δεν μπορεί να τη θηκαρώσει χωρίς να τη χρησιμοποιήσει. Δηλαδή, τα ψευτονταηλίκια, κομμένα. “Βρε μάγκα το μαχαίρι σου, για να το κουσουμάρεις. Πρέπει να έχεις την ψυχή, φιγουρατζή, καρδιά για να το βγάλεις”, που έλεγε και αδικοχαμένος ρεμπέτης Ανέστης Δελιάς.

Την αρχή έκανε ο Αντώνης Σιγάλας, ζητώντας “ξεσκόνισμα” της σύμβασης με τον εργολάβο. (Ακούστε τον στο Βίντεο).

Ακολούθησε ο κ. Μανώλης Ορφανός, ο οποίος είναι Πρόεδρος της σχετικής επιτροπής παραλαβής έργου. Ήταν σαφέστερος (δεύτερο, βίντεο). “Δεν υπογράφω”, είπε.

Μπορεί, λοιπόν να μη βρισκόμαστε στην Υεμένη, πριν όμως μας κάνουν οι εργολάβοι της -τρόπος του λέγειν- καθαριότητας, Υεμένη, μήπως πρέπει να μην θηκαρώσουμε απλά κι ανέξοδα την νομική, ειρηνόφιλη κι αναίμακτη “τζαμπίγια” της σύμβασης;. Γιατί, κάτι τέτοιοι τύποι, μόνο στην τσέπη πονάνε φαίνεται. Ταράξτε τους στη νομιμότητα λοιπόν.

ΥΓ. Το ότι κάνω βιβλιογραφικές ή ιστοριοδιφικές παραπομπές, δεν το κάνω από λογιοτατοσύνη. Για να πνίξω με ευγένεια, τα σκληρά λόγια που η χωριάτικη καταγωγή μου, ανεβάζει στο στόμα μου, το κάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *