Η Θηραϊκή Πολιτεία για την επιστημονική επιτήρηση του Κολούμπου

Ανακοίνωση για τις δηλώσεις σχετικά με την παρακολούθηση του ηφαιστείου του Κουλούμπου.

  “Στα Νέα Σαντορίνης την 21η Νοεμβρίου στο Volcano TV, καθώς και σε σειρά ανακοινώσεων σε Εθνικά και τοπικά ΜΜΕ (π.χ. https://santorinipress.gr/tin-synechisi-tis…/), έγινε κατ΄ επανάληψη αναφορά από την Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Π. Νομικού στη συνέχιση της παρακολούθησης φυσικο-χημικών παραμέτρων του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κουλούμπου, αλλά και στη θέση της νέας Δημοτικής Αρχής. Παράλληλα στα ίδια δημοσιεύματα εμφανίστηκαν ενημερώσεις για «Αλλαγές στη θερμοκρασία των ρευστών που εκλύονται από τις «καμινάδες» του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου…», δραστηριότητα που όμως «…δεν είναι ανησυχητική…».

Σε σχέση με τις ανακοινώσεις αυτές θα θέλαμε να δώσουμε τις ακόλουθες διευκρινήσεις:

Μέχρι σήμερα, είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε από την ημέρα της εκλογής μας ως νέα Δημοτική Αρχή, δεν είχαμε καμία ενημέρωση ή έστω πρόσκληση για ενημέρωση από την κ. Νομικού. Ειδικότερα, καμία από τις εκθέσεις παρακολούθησης του Κουλούμπου που έχει καταθέσει (όπως μάθαμε πρόσφατα) η κ. Νομικού στο Δήμο Θήρας δε μας έχει κοινοποιηθεί, ούτε η κ. Νομικού ζήτησε ποτέ κάποια συνάντηση για να ενημερώσει τη Θηραϊκή Πολιτεία και τον νέο Δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Ν. Ζώρζο.

Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν κοινοποιηθεί επίσης ούτε στο Ινστιτούτο Μελέτης & Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), το οποίο διατηρεί από το 1996 πλήρες δίκτυο παρακολούθησης των ηφαιστείων της Σαντορίνης, ούτε στα μέλη της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου στον ΟΑΣΠ.

  Σε αντίθεση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία άφησε χωρίς χρηματοδότηση και υποστήριξη το δίκτυο παρακολούθησης το οποίο λειτουργεί από το 1996 το Ινστιτούτο Μελέτης & Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), αλλά και δυσφήμισε με συνεχείς επιθέσεις μελών της το διαχρονικό έργο του ΙΜΠΗΣ και πολλών επιστημονικών ομάδων που εργάζονται στη Σαντορίνη, η νέα Δημοτική Αρχή είναι ανοικτή σε συνεργασία και θα υποστηρίξει όλες τις επιστημονικές προσπάθειες που συμβάλουν κυρίως στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, αλλά και στη μελέτη, του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης.

Η παρακολούθηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης πρέπει να βασιστεί στις πραγματικές ανάγκες, αλλά και στη διεθνή εμπειρία από ανάλογα ηφαιστειακά περιβάλλοντα. Είναι προφανές ότι η νέα Δημοτική Αρχή, και ιδιαίτερα ο νέος Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος (που είναι και Αντιπρόεδρος του ΙΜΠΗΣ) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και ενημερώνεται για τις δράσεις που συμβάλλουν στην ουσιαστική θωράκιση της Σαντορίνης, όπως π.χ. το έργο που υλοποιεί η ΕΑΓΜΕ σε συνεργασία με το ΙΜΠΗΣ και διεθνείς επιστημονικούς φορείς για τον ηφαιστειακό κίνδυνο του Κουλούμπου και τη σχετική επικαιροποίηση του σχεδίου ΤΑΛΩΣ.

  Είναι προφανές ότι κάθε πληροφορία που αφορά «ανησυχητικά» φαινόμενα στα ηφαίστεια της Σαντορίνης θα πρέπει να τίθεται άμεσα υπόψη της νέας Δημοτικής Αρχής, αλλά κυρίως του αρμοδίου εθνικού οργάνου, δηλαδή της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου στον ΟΑΣΠ. Η προώθηση και δημοσίευση ανάλογων «πληροφοριών» σε ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της πολιτείας, αλλά και της νέας Δημοτικής Αρχής που σύντομα θα αναλάβει τις ευθύνες της Σαντορίνης, δεν είναι συμβατή με την υπεύθυνη πολιτική και συνεργασία που θέλει να έχει η νέα Δημοτική Αρχή με το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *