Η Σαντορίνη του Αριστόδημου Καλδή

 

 

 Τον Αριστόδημο Καλδή (1899-1979), θα τον ξέρουν στην Ελλάδα, μόνο ελάχιστοι φιλότεχνοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όμως, είναι γνωστός στους κύκλους των διανοουμένων, των πολιτικών ακτιβιστών και των φιλότεχνων. Ήταν κάποιος που δούλεψε στο πλευρό του σπουδαίου Diego Rivera και σχετίστηκε με ονόματα της τέχνης όπως ο μέγας Mark Rothko και οι Franz Kline, Arshile Gorky, Willem de Kooning.

Δεν ξεκίνησε ως καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στο Δικελί της Μικράς Ασίας το 1899, πέρασε τα σχολικά του χρόνια στη Λέσβο και στη Σμύρνη, και σε ηλικία μόλις 14 ετών ανέλαβε την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση. Μετά, έφυγε για τις ΗΠΑ. Εκεί δούλεψε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικών αρβυλών και ανέπτυξε δυναμική συνδικαλιστική δράση. Εμφορούμενος από τις ιδέες του Λεόν Τρότσκι, συμμετείχε στην Κομμουνιστική Ένωση Αμερικής και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τέχνη.

Αν, θεωρείται σημαντικός καλλιτέχνης;. Και μόνο το γεγονός, πως έργα του διαθέτει η περιώνυμη Barnes Collection, συμμετείχε σε κοινές εκθέσεις μαζί με Pollock , Krasner , De Kooning , Brandt , Davis , Graham , Gorky , Kline , Reinhardt , Resnick , Rothko και πολλές φορές ο αμερικανικός τύπος δημοσίευσε άρθρα, κριτικές και αφιερώματα σε αυτόν, δείχνουν ότι έτυχε προσοχής.

Ένα από τα έργα του Καλδή -που αποτέλεσε και την αφορμή για την αναφορά- έχει τον τίτλο «Santorini, Lost Atlantis Study”. Ζωγραφίστηκε το 1976, μαζί με άλλα έργα από τη Μεσόγειο. Προφανώς, σε κάποιο ταξίδι του στο νησί, το εμπνεύστηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *