“Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ”

Μ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

 

 

  Α. Διότι η νησιωτικότητα δεν ξεχάστηκε στη Νίσυρο

Με χαρά και συγκίνηση άκουσα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να λέει από τη Νίσυρο ότι η νησιωτικότητα είναι ευλογία και πλεονέκτημα, ότι οι νησιώτες μένουν στα νησιά όχι μόνο τα καλοκαίρια αλλά δώδεκα μήνες, μένουν στα νησιά όταν έχει απαγορευτικό, ότι οφείλουμε σεβασμό προς τους νησιώτες, ότι και οι νησιώτες έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην εργασία όχι μόνο για τη δική τους προκοπή αλλά και για την προκοπή του τόπου, ότι πρέπει να απαντήσουμε στο μεγάλο θέμα της ανεργίας, της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, της ερήμωσης των νησιών από νέο έμψυχο δυναμικό, ότι η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και άρθρο του ελληνικού Συντάγματος, είναι ένα ζήτημα ίσων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, και προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων, ότι η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι μια ομιλία και μια απλή εξαγγελία, αλλά είναι μια καθημερινή μάχη, ένας δύσκολος καθημερινός αγώνας.

Πιστεύω ότι σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να ταχθεί και η ΑΕΜΥ. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι για εργασία στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, από τα νησιά των Κυκλάδων και μικρά νησιά άλλων νομών πρέπει να πριμοδοτούνται. Για παράδειγμα το παιδί του πολύτεκνου ψαρά από μικρό νησί με το απαιτούμενο δίπλωμα πως μπορεί να έχει προϋπηρεσία; Ο νέος αυτός επιστήμονας δικαιούται να βοηθηθεί στο ξεκίνημά του, να βοηθηθεί ώστε να μείνει και να εργαστεί στην πατρίδα του.

Αλληλένδετη με τη νησιωτικότητα είναι η εντοπιότητα και πρέπει και αυτή να λαμβάνεται υπόψη. Γενικότερα και ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον χαμηλά αμειβόμενο εργαζόμενο να επιβιώσει μακριά από τον τόπο που έχει ήδη οργανώσει τη ζωή του, μακριά από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του. Γι’ αυτό το λόγο (εκτός των άλλων) ο νομοθέτης έχει καθιερώσει την εντοπιότητα.

Αυτό είναι και το λογικό. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων να εργάζονται στις Κυκλάδες, οι κάτοικοι της Αθήνας στην Αθήνα, οι κάτοικοι της Πάτρας στην Πάτρα κοκ. Διαφορετικά προκαλείται ακούσια και ανούσια μετανάστευση.

Αντιμετωπίζουμε στην ΑΕΜΥ το φαινόμενο εργαζόμενοι προερχόμενοι εκτός νομού Κυκλάδων να επικαλούνται προσωπικά προβλήματα καθώς και προβλήματα προσαρμογής και ενώ έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες του νοσοκομείου Σαντορίνης, να ζητούν να εργαστούν στην ΑΕΜΥ στην Αθήνα. Από τη μια οι προσωπικοί λόγοι είναι βεβαίως σεβαστοί. Από την άλλη όμως είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος να προσλαμβάνεται για τις ανάγκες του νοσοκομείου Σαντορίνης, να πληρώνεται από τη Σαντορίνη και να δουλεύει στην Αθήνα; Και όλα αυτά να συμβαίνουν ενώ για την ίδια θέση υπάρχουν υποψήφιοι από τη Σαντορίνη. Η παράλειψη λήψης υπόψη της εντοπιότητας μας φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολες και λεπτές καταστάσεις, οδηγεί σε αδικίες και τελικά εμποδίζει την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου.

Β. Από την αρχή του έτους πολλοί Σαντορινιοί προσέφεραν τα σπίτια τους προς ενοικίαση στους γιατρούς. Λόγω της πολύμηνης ασάφειας ως προς τη χρηματοδότηση του ενοικίου (ας μην ξεχνάμε και τούτο, ότι δηλαδή στη Σαντορίνη οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένες) αναγκάστηκαν να τα νοικιάσουν σε τρίτους. Τους ευχαριστώ θερμά για τη διάθεση προσφοράς και συνεργασίας και για την υπομονή τους. Επίσης ευχαριστώ θερμά όλους όσους ενοικιάζουν, εννοείται και φυσικά με απόδειξη, σπίτια στους γιατρούς. Όλοι όσοι νοικιάζουν σπίτια στους γιατρούς συμβάλλουν καθοριστικά στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Γ. Έχει ανοίξει λογαριασμός για την κατάθεση δωρεών υπέρ του νοσοκομείου. Προσκαλώ τους Σαντορινιούς, όπως έκαναν σε κάθε στάδιο, να στηρίξουν και πάλι το νοσοκομείο και να κάνουν δωρεές υπέρ του νοσοκομείου και ιδιαιτέρως για τα ενοίκια των γιατρών. Η συμβολή κάθε δωρητή έχει ανεκτίμητη αξία για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο λαός της Σαντορίνης εμπνεύστηκε τη δημιουργία του νοσοκομείου, ο λαός της Σαντορίνης πέτυχε την κατασκευή του (και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα), ο λαός της Σαντορίνης προστάτευσε το δημόσιο χαρακτήρα του και πέτυχε με τους αγώνες του την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου, ο λαός της Σαντορίνης έχει αγκαλιάσει το νοσοκομείο και τους εργαζομένους σε αυτό. Και πάλι ο λαός της Σαντορίνης θα πετύχει τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου.

Αγωνιστήκαμε και πετύχαμε στο παρελθόν, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και πετυχαίνουμε και στο μέλλον”.

4 Απαντήσεις

 1. Ο/Η Υπάλληλος ΓΝΘ λέει:

  Μα για ποια νησιωτικότητα μιλάμε όταν η ίδια η ΑΕΜΥ αρνείται να δώσει στους εργαζόμενούς της στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας το νόμιμο και προβλεπόμενο στο Ενιαίο μισθολόγιο επίδομα παραμεθορίου- προβληματικής περιοχής, το οποίο παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι που υπόκεινται στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου στις Κυκλάδες?! Δημοτικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές, υπάλληλοι σε μουσεία κλπ, όλοι το παίρνουν και η ΑΕΜΥ σφυρίζει αδιάφορα και δεν μπαίνει καν στον κόπο και την υποχρέωσή της να απαντήσει εγγράφως σε αίτημα των υπαλλήλων της για ποιο λόγο δεν το δίνει! Παρά κατά καιρούς, σε ερωτήματα και ύστερα από πιέσεις, μέλη της απαντούν προφορικά είτε ότι καταργήθηκε (μεγάλο ψέμα), είτε ότι θα καταργηθεί και για να μη μας λείψει μελλοντικά δεν το δίνουν από τώρα (ασχολίαστο θα το αφήσω αυτό) είτε ότι θα δοθεί αν είναι νόμιμο (γενικά και αόριστα μια μέρα). Και αναρωτιέμαι: από τη μία λέμε ότι δεν έχουμε κόσμο να στελεχώσει το νοσοκομείο και από την άλλη επιλέγουμε να μη δίνουμε ούτε τα νόμιμα?? Και ούτε καν απάντηση?

 2. Ο/Η Ο "μη Σαντορινιός" λέει:

  Με χαρά και συγκίνηση διάβασα το παραπάνω άρθρο.Η αλήθεια να λέγεται . Η Σαντορίνη είναι “θερμοκήπιο επιστημόνων”. Στην πλειοψηφία τους οι Σαντορινιοί έχουν διδακτορικό σε αυτο που ονομαζουν οι οικονομολόγοι “Τιμολόγηση Ξαφρίσματος της Αγοράς”. Και μπράβο σας. Μας κάνετε υπερήφανους γιατί καταφέρνετε και δημιουργείτε υπεραξίες σε ένα τόπο που δεν έχει τις ελάχιστες υποδομές για αξιοπρεπή τουρισμό. Επίσης συμφωνώ με τη λογική σας που διαχωρίζει εν έτη 2017 τους Έλληνες σε “στρατόπεδα”….. εεεεε Γεωγραφικές περιοχές απασχολησιμότητας ήθελα να πω. Αρα συμπεραίνω οτι και οι Σαντορινιοί δημόσιοι-ιδιωτικοί υπάλληλοι που δουλεύουν στην Αθήνα και τις καλοκαιρινές περιόδους επιστρέφουν με θρησκευτική ευλάβεια στο νησί, τη γενέτειρά τους, το λατρεμένο τους τόπο, για να ” ανοίξουν τα σπίτια τους στους Τουρίστες”, θα πρέπει να δώσουν τις θέσεις τους στους Αθηναίους. θα σας συμβούλευα επίσης να ζητήσετε απο τον ΟΑΕΔ το ποσοστό των “μη σαντορινιών” απο όλα τα μέρη της Ελλάδας που δουλεύουν τον τουρισμό στη Σαντορίνη. Τις καλοκαρινές περιόδους δε λειτουργεί η “Νησιωτικότητα”; Όταν επικαλείσθε τη Νησιωτικότητα, να θυμάστε οτι αναφέρεστε σε ένα νησί που είναι κορυφαίος Παγκόσμια τουριστικός προορισμός με τουλάχιστο 8 μήνες τουριστική περίοδο. Δε μιλάμε για την Αίγινα. Οπότε αντιλαμβάνεστε οτι μετα βίας προσπαθεί να χυθεί ένα δάκρυ απο το μάτι μου στην αναφορά σας περι “Νησιωτικότητας – Εντοπιότητας” και αν χυθεί θα είναι απο γέλωτα προπετή.” Ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος” για να αντικρούσουμε τα περι Εντοπιότητας.

  Με εκτίμηση

  Ο “μη Σαντορινιός”

 3. Ο/Η Ο "μη Σαντορινιός" λέει:

  Είμαι σχεδόν εμβρόντητος από το παραπάνω άρθρο.Η αλήθεια να λέγεται . Η Σαντορίνη είναι “θερμοκήπιο επιστημόνων”. Στην πλειοψηφία τους οι Σαντορινιοί έχουν διδακτορικό σε αυτο που ονομαζουν οι οικονομολόγοι “Τιμολόγηση Ξαφρίσματος της Αγοράς”. Και μπράβο σας. Μας κάνετε υπερήφανους γιατί καταφέρνετε και δημιουργείτε υπεραξίες σε ένα τόπο που δεν έχει τις ελάχιστες υποδομές για αξιοπρεπή τουρισμό. Επίσης συμφωνώ με τη λογική σας που διαχωρίζει εν έτη 2017 τους Έλληνες σε “στρατόπεδα”….. εεεεε Γεωγραφικές περιοχές απασχολησιμότητας ήθελα να πω. Αρα συμπεραίνω οτι και οι Σαντορινιοί δημόσιοι-ιδιωτικοί υπάλληλοι που δουλεύουν στην Αθήνα και τις καλοκαιρινές περιόδους επιστρέφουν με θρησκευτική ευλάβεια στο νησί, τη γενέτειρά τους, το λατρεμένο τους τόπο, για να ” ανοίξουν τα σπίτια τους στους Τουρίστες”, θα πρέπει να δώσουν τις θέσεις τους στους Αθηναίους. θα σας συμβούλευα επίσης να ζητήσετε απο τον ΟΑΕΔ το ποσοστό των “μη σαντορινιών” απο όλα τα μέρη της Ελλάδας που δουλεύουν τον τουρισμό στη Σαντορίνη. Τις καλοκαρινές περιόδους δε λειτουργεί η “Νησιωτικότητα”; Όταν επικαλείσθε τη Νησιωτικότητα, να θυμάστε οτι αναφέρεστε σε ένα νησί που είναι κορυφαίος Παγκόσμια τουριστικός προορισμός με τουλάχιστο 8 μήνες τουριστική περίοδο. Δε μιλάμε για την Αίγινα. Οπότε αντιλαμβάνεστε οτι μετα βίας προσπαθεί να χυθεί ένα δάκρυ απο το μάτι μου στην αναφορά σας περι “Νησιωτικότητας – Εντοπιότητας” και αν χυθεί θα είναι απο γέλωτα προπετή.” Ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος” για να αντικρούσουμε τα περι Εντοπιότητας. Χαίρομαι που στους δύσκολους καιρούς οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι υπο τη σκέπη της ομοψυχίας και της αλληλοβοήθειας. Το παραπάνω άρθρο, ακριβώς αυτό επιστεγάζει……….

  Με εκτίμηση

  Ο “μη Σαντορινιός”

 4. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

  Μηπως αντι για τα περι εντοπιοτητας της ….πληθωρας !!!επιστημονων του νησιου που …αδικηθηκαν και δεν προσληφθηκαν(ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ???)ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ??Εννοω την ΑΚΑΡΔΙΑ που επικρατει στο να μην παρεχει καποιος στεγη( παρα τα υπερογκα ενοικια )ωστε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να επανδρωθει το πολυπαθες Νοσοκομειο με επιστημονες!Και αφου ειναι γεματη η Σαντορινη απο επιστημονες που δεν χρειαζονται να ζησουν τον Γολγοθα της κατοικιας τοτε γιατι δεν προσλαμβανονται???Λοιπον ας αφησετε τα πολιτικα ντερτιπια και παθη και οργανωθειτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια μοναδικη φορα γιατι θα ειστε αιτια το νοσοκομειο να κλεισει τελικα μονο και μονο για να ικανοποιησουν ΚΑΠΟΙΟΙ τον εγωισμο τους που και στους ιδιους θα φερει καταστροφη αλλα κυριως στους κατοικους του νησιου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *