“ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ”

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

 

 

 

 

“Ούτε «δόξα σοι ο Θεός» ούτε «βόηθα Παναγιά μου»

Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με μικρά βήματα. Και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών. Κάποιοι και των Δυτικών Κυκλάδων. Και όπως όλοι, είτε μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ είτε επικριτές και εχθροί, ζούμε τις δύσκολες συνθήκες στα νησιά, ειδικά τον χειμώνα. Δεν είμαστε εμείς που τις δημιουργήσαμε, ούτε θεωρούμε πως πρέπει να απολογηθούμε που δεν έχουμε διορθώσει όλα τα προβλήματα σε δυόμισι χρόνια.

Θα λογοδοτήσουμε φυσικά στο τέλος της τετραετίας και γι΄ αυτά που κάναμε και γι΄ αυτά που δεν κάναμε. Και θα πρέπει να πούμε και γιατί. Και ελπίζουμε τα Κυκλαδίτικα Μέσα Επικοινωνίας να μιλήσουν τότε και για τα δύο. Και γι΄ αυτά που θα έχουν γίνει και για αυτά που θα μείνουν ατέλειωτα. Τόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων, οι Βουλευτές και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά, όσο και οι κυβερνητικές πηγές, τα Υπουργεία και οι υπηρεσίες είναι και θα είναι στη διάθεση των κυκλαδιτών δημοσιογράφων για πρωτογενές ρεπορτάζ και αναζήτηση της αλήθειας ώστε να μην χρειάζεται να καταφεύγουν σε αμφίβολης σκοπιμότητας και εγκυρότητας αναδημοσιεύσεις.

Κανείς δεν αμφιβάλει, πόσο μάλλον τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που για χρόνια αγωνίζονται στα νησιά, πως τα προβλήματα είναι πολλά και περίπλοκα. Με πρώτο το ακτοπλοϊκό. Η κατάσταση δεν τιμά καθόλου την αρχή πως όλοι οι κάτοικοι έχουν ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως που μένουν. Είναι όντως απαράδεκτο να εξυπηρετούνται οι Δυτικές Κυκλάδες με ένα συμβατικό πλοίο τρεις φορές την εβδομάδα, να μην υπάρχει σωστή ενδοκυκλαδική σύνδεση, να χρειάζονται τουλάχιστον μία διανυκτέρευση ακόμα και για δουλειά μιας ώρας, να πρέπει να ταξιδεύουν για κάθε δημόσια υπηρεσία, να πληρώνουν για όλα πιο ακριβά, να εξαρτώνται τόσο από το ποιος είναι στην άλλη άκρη της γραμμής και αν θα αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Και ο κατάλογος όπως ξέρουν όλοι μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.

Τίποτα από αυτά όμως δεν δημιούργησε, ούτε προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όλα και πολλά ακόμη προϋπήρχαν, μερικά για δεκαετίες. Τόσο που πολλοί είχαν φτάσει στο σημείο του «τι τα θες παιδάκι μου, αυτά έτσι ήταν και έτσι θα είναι… θέλει ο Θεός και ζούμε».

Τότε πολλοί τα έριχναν στην κρίση. Την απρόσωπη κρίση, λες και δεν ήταν αυτή αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων «δεν τα βλέπεις… παντού έτσι είναι. Όποιος μπορεί και πληρώνει…»

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Άλλωστε γι’ αυτό ζητήσαμε την ψήφο του λαού. Γιατί πιστεύουμε πως πολλά από αυτά μπορούμε να τα διορθώσουμε. Και για πολλά άλλα να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.

Και δεν θριαμβολογούμε αλλά δεν γίνεται να μην πούμε πως είναι πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία που γίνονται πράγματα. Προσλήψεις για την υγεία στα νησιά, ΕΚΑΒ στη Σύρο, αναβάθμιση κυκλαδίτικων νοσοκομείων, δυνατότητες στους Δήμους να ενισχύσουν τις προσλήψεις και να απαλλαγούν από τους εργολάβους, ρυθμίσεις χρεών, διορισμοί περισσότερων δασκάλων, έργα υποδομής σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, συναντήσεις και συσκέψεις και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για τα δρομολόγια των πλοίων, δυνατότητα εκμετάλλευσης δημοτικών κτιρίων, ευρωπαϊκά προγράμματα, έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, υπουργός νησιωτικής πολιτικής. Και πάλι ο κατάλογος είναι μακρύς. Και πάλι ξέρουμε ότι αυτά δεν είναι αρκετά, δεν είναι όλα όσα θέλουμε δεν έχουν φέρει ακόμα τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε. Από την άλλη, κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής θα παραδεχτεί πως τίποτα από αυτά δεν ήταν δεδομένο πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση.

Δεν είναι πρόθεσή μας να κρύψουμε τα προβλήματα. Ούτε όμως και να τους δίνουμε τραγικότητα που δεν έχουν.

Όντως το ΕΚΑΒ χρειάστηκε 4 ώρες για να πάει στη Σίφνο πριν από λίγες μέρες. Και πρέπει να δούμε πώς αυτός ο χρόνος θα μειωθεί. Πήγε όμως, όπως πήγε και στο άλλο νησί, εκείνες τις ίδιες μέρες που τα δημοσιεύματα έγραφαν «τέλος οι αεροδιακομιδές για το ΕΚΑΒ». Συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ο καθένας…

Ας επικεντρωθούμε για λίγο στις λύσεις. Η κυβέρνηση δείχνει, με την παρουσία στελεχών της σε νησιά των Κυκλάδων, με την διοργάνωση εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν τοπικοί φορείς, με τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, με τη διαβούλευση που γίνεται με Δημάρχους και Περιφερειάρχες (που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ…) ότι έχει τη διάθεση να ακούσει και να προσπαθήσει να δώσει λύσεις. Να το αξιοποιήσουμε.

Ρόνια Αναστασιάδου

Εκπρόσωπος Τύπου Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *