Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

“ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ”

 

 

“Για τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποκάλυψε τις πολιτικές ευθύνες τόσο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ενώ νομιμοποιούν οριστικά τις παράνομες επεμβάσεις επιχειρηματικών ομίλων σε δασικά οικοσυστήματα, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα λαϊκά στρώματα, χαρακτηρίζοντας ως δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες περιοχές, εκτάσεις, που ήταν στην πραγματικότητα γεωργικές καλλιέργειες και βοσκοτόπια.

Παράλληλα αναγκάζει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, ακόμα και ιδιοκτήτες σπιτιών, ενώ δεν ευθύνονται, να πληρώσουν ποσά που φτάνουν μέχρι και 4.000 ευρώ σε ενστάσεις, για να διορθωθεί -εάν βέβαια διορθωθεί-ο χαρακτηρισμός της περιουσίας τους ως μη δασικής ή μη αναδασωτέας. Εάν δεν μπορέσει, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε λόγω των αποτελεσμάτων των ενστάσεων, ο κόσμος αυτός να δικαιωθεί, σημαίνει ότι χάνει τα δικαιώματά του και η περιουσία του χαρακτηρίζεται δημόσια περιουσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες ήταν προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Ήταν απαιτήσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών εταίρων, όχι βέβαια για να εξυπηρετήσουν κοινωνικές ανάγκες,ή να προστατέψουν το περιβάλλον, αλλά για να διευκολύνουν επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, που σε αυτή τη φάση που βρίσκονται επενδύουν λεφτά στη γη.

Κι ενώ οι αγρότες και τα λαϊκά στρώματα που κινδυνεύουν να χάσουν αυτή τη στιγμή τις περιουσίες τους, έχουν ανάγκη τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας , προκαλεί εντύπωση η άρνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην συμπεριλάβει στο αίτημα που θα καταθέσει στην κυβέρνηση, την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις χωρίς καμιά επιβάρυνση των ενδιαφερομένων και να αναρτηθούν εκ νέου. Δεσμεύτηκαν μόνο για νομική και οικονομική υποστήριξη σε φορείς, π.χ. τη Μονή της Πάτμου, όπως χαρακτηριστικά έφερε παράδειγμα ο κ. Περιφερειάρχης, αφήνοντας στη μοίρα τους τα λαϊκά στρώματα , τα οποία δεν μπορούν να σηκώσουν τα τεράστια χαράτσια, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν για την διαδικασία των ενστάσεών τους.

Κι ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο γυρνά την πλάτη του στον κόσμο, που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ανενόχλητοι θα συνεχίζουν να διεισδύουν σε δασικά οικοσυστήματα, με την νομοθεσία που φρόντισαν οι κυβερνήσεις να τους καλύπτει. Αυτήν την ανάγκη για τζάμπα γη σε επενδυτές, έρχεται να ικανοποιήσει η ανάρτηση δασικών χαρτών, γι’ αυτό είναι και προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου, που το ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ. Δεν θέλουν να υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς τις χρήσεις γης, ως προς το ιδιοκτησιακό, ως προς το χαρακτήρα, να μην υπάρχει εμπόδιο, να μην υπάρχει φραγμός για να κερδίσουν εύκολα και γρήγορα.

Η πολιτική αυτή που εμπορευματοποιεί τη γη και τα δασικά οικοσυστήματα πρέπει να βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και να ανατραπεί.

Ζητάμε σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:

Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και να αναρτηθούν εκ νέου.

Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά εκτάσεις, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.

Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.

Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό, μέσα, πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *