Η ΚΥΡΙΩΝΥΜΟΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΡΑΣ
  “Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε η κυριώνυμος ημέρα της μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητορικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στα Φηρά της Σαντορίνης.
  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης   Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’ εχοροστάτησε του Όρθρου, προεξήρχε του μυστηρίου της Θείας Λειτουργίας συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και  Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλοχίου καί εκήρυξε εμπνευσμένα το θείο λόγο αναφερθείς στο νόημα της εορτής ως και στο πλαίσιο καθιέρωσης της 2ας Φεβρουαρίου ως ημερομηνίας πανηγύρεώς της.
  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου έκανε μεταξύ άλλων λόγο για τα γεγονότα εκ της Παλαιάς Διαθήκης που σχετίζονται με την εορτή και για την περιγραφή της που υπάρχει στην περίφημη επιστολή της Δυτικής προσκυνήτριας Αιθερίας, η οποία επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους ανάμεσα στα έτη 381 με 384 μ.Χ. Αναφέρθηκε επίσης στους πανηγυρικούς Λόγους για την Υπαπαντή του εν αγίοις πατρός ημών Αμφιλοχίου επισκόπου Ικονίου και του Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας ως και στα ιερά πρόσωπα της Κυρίας Θεοτόκου και του δικαίου και ευλαβούς Συμεώνος που υποδέχθηκε το Χριστό στο Ναό και που το όνομά του ερμηνεύεται ως «υπακοή»  ή, σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, «αυτός που του ακούει ο Θεός». Ευχήθηκε τέλος τόσο στον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας κ. Αμφιλόχιο όσο και στους πιστούς να είναι πάντοτε έτοιμοι πνευματικά έτσι ώστε να υποδέχονται τον Κύριο.
  Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και των φιλοξενουμένων Αρχιερέων ενώ τους ύμνους απέδωσαν χοροί Θηραίων ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Βαρβαρρήγου και του Λαμπαδαρίου κ. Βασιλείου Ρούσσου.
  Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τους προσκεκλημένους Αρχιερείς οι οποίοι εν μέσῳ χειμώνος προσήλθαν στη Σαντορίνη για την εορτή της Υπαπαντής, Πολιούχου της πόλεως των Φηρών. Ευχαρίστησε επίσης τους συμπροσευχομένους  Βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Μονογυιού και κ. Φίλιππο Φόρτωμα, τον Έπαρχο Θήρας, τους εκπροσώπους του Δήμου Θήρας και των Σωμάτων Ασφαλείας για την παρουσία τους αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της ετήσιας πανηγύρεως του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού. Ιδιαίτερη μνεία επεφύλαξε για τον ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σπυρίδωνα Πατηνιώτη ο οποίος για μία ακόμη φορά συνέδραμε τα μέγιστα.
Ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνος στην πρωτεύουσα της νήσου επικεφαλής έχουσα τη φιλαρμονική του Δήμου Θήρας.
Οι ιερές ακολουθίες τόσο της παραμονής όσο και της κυριωνύμου ημέρας της εορτής αναμεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό δίαυλο Volcano TV”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *