“Η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΘΡΗΝΕΙ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΜΥΡΑ

 

 

 

 

“Η Φολέγανδρος θρηνεί

Η Φολέγανδρος θρηνεί τον χαμό μιας νέας γυναίκας η οποία χθες την Πέμπτη 01.06.2017 έχασε τη ζωή της στο ασθενοφόρο του νησιού περιμένοντας επί τέσσερις (4) ώρες το ελικόπτερο να την παραλάβει. Το ζήτημα αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Ο κ. Αμυράς τονίζει ότι η ανασφάλεια των κατοίκων των Κυκλάδων διαρκώς αυξάνεται καθώς η υγειονομική κάλυψη που τους παρέχεται αποδεικνύεται στην πράξη τουλάχιστον ελλιπής.

Επισημαίνει ότι η Φολέγανδρος είναι ένα νησί με έντονη τουριστική ροή, δεκάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες κλίνες φιλοξενίας που όμως αποδεικνύεται ανίσχυρο και πραγματικά «άγονο» όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας και ασφάλειας του πληθυσμού του.

Αποδεικνύεται επίσης ελλειμματικό το ισοζύγιο προσφοράς μεταξύ Φολεγάνδρου και Πολιτείας όταν σε ανταπόδοση της οικονομικής συνεισφοράς του νησιού στα δημόσια ταμεία οι παροχές υγείας και ασφάλισης των Φολεγανδρίων είναι ελάχιστες.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση συνολικά να ευαισθητοποιηθούν και να λάβουν άμεσα μέτρα υποστήριξης των κατοίκων των νησιών μας και να τους δοθεί η Δημόσια Υγεία που τους αξίζει.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Η Φολέγανδρος θρηνεί

Θρήνος για τον θάνατο μιας νέας γυναίκας στη Φολέγανδρο η οποία χθες την Πέμπτη 01.06.2017 έχασε τη ζωή της ενόσω βρισκόταν στο ασθενοφόρο του νησιού περιμένοντας επί τέσσερις (4) ώρες το ελικόπτερο που θα τη μετέφερε στην Αθήνα.

Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί με έντονη τουριστική ροή, δεκάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες κλίνες φιλοξενίας που όμως αποδεικνύεται ανίσχυρο και πραγματικά «άγονο» όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας και ασφάλειας του πληθυσμού του. Η ανασφάλεια των κατοίκων του νησιού διαρκώς αυξάνεται καθώς η υγειονομική κάλυψη που τους παρέχεται αποδεικνύεται στην πράξη τουλάχιστον ελλιπής.

Αποδεικνύεται επίσης ελλειμματικό το ισοζύγιο προσφοράς μεταξύ Φολεγάνδρου και Πολιτείας όταν σε ανταπόδοση της οικονομικής συνεισφοράς του νησιού στα δημόσια ταμεία οι παροχές υγείας και ασφάλισης των Φολεγανδρίων είναι ελάχιστες.

Επισημαίνεται ότι στο νησί υπάρχει μόνο μια γιατρός, από την παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», που δίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά ανάσες ζωής στους κατοίκους της Φολεγάνδρου, ενώ ο δήμαρχος του νησιού εκτελεί χρέη οδηγού του ασθενοφόρου εδώ και τριάντα (30) χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Ποιο το χρονικό και οι ενέργειες του ΕΚΑΒ που να δικαιολογούν την τετράωρη καθυστέρηση;
  2. Πότε επιτέλους θα υπάρξει από το υπουργείο Υγείας ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών διακομιδής των ασθενών από τα νησιά μας;
  3. Προτίθεται η κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί και να λάβει άμεσα μέτρα υποστήριξης των κατοίκων των νησιών μας και να τους δώσει τη Δημόσια Υγεία που τους αξίζει;
  4. Ποιες οι δικές σας ενέργειες ως προς την εύρεση – διαθεσιμότητα ιατρικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν σε μόνιμη βάση οι ανάγκες των κατοίκων της Φολεγάνδρου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *