Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

 

 

   “Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στη Σαντορίνη στην πλατεία Μεσαριάς στις 6 Μάη. Την συγκέντρωση διοργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας και συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Θήρας και η Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης της ΟΓΕ.

 

 

  Στη συγκέντρωση απεύθυνε χαιρετισμό η Μαρίνα Παπαδάκη φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ: «…Η κυβέρνηση όχι μόνο κρατά κλειστές τις σχολές μας αλλά τσακίζει για άλλη μια φορά τα εργασιακά μας δικαιώματα… Και ξέρουμε πολύ καλά ότι οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αντιδραστικές πολιτικές στα εργασιακά… Η απάντησή μας σε όλα αυτά ήταν, είναι και θα είναι ο μαζικός ανυποχώρητος αγώνας κόντρα σ’ αυτή την πολιτική, κόντρα σε όλες τις κυβερνήσεις που τσακίζουν τα δικαιώματά μας.»

Στη συνέχεια εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Σαντορίνης της ΟΓΕ μίλησε η Ρούλα Φραγκάκου: «…Σήμερα τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά. Τιμάμε τους αγώνες και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης μας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Όλα τους τα ξεκολλήσαμε με κόπο, ιδρώτα και αίμα… οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους κίνησαν τον τροχό της ιστορίας εμπρός. Πρωτοπόροι εργάτες κι εργάτριες μπήκαν μπροστά και θυσιάστηκαν για την υπόθεση της εργατικής τάξης…».

 

 

  Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης Τσιγγερλιώτης εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Θήρας: «Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά… Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς, με σωματεία που δεν βάζουν πλάτη στις κυβερνήσεις, ούτε γίνονται σκαλοπάτια για κυβερνητική εναλλαγή, αλλά βάζουν μπροστά τις διεκδικήσεις μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για κάλυψη των αναγκών μας, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας».

 

 

  Τέλος η Βάσω Μαργιόλη Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας ανέφερε μεταξύ άλλων: « Η μεγαλοεργοδοσία σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, τουρισμό, όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισε, στην κυριολεξία, από τη δική μας δουλειά. Για να κερδίζουν περισσότερα μπροστά στον ανταγωνισμό τους είχαν επιβάλλει στην πράξη τα 10ωρα, την κατάργηση των ρεπό, της κυριακάτικης αργίας. Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύαμε ήλιο με ήλιο, 7 μέρες τη βδομάδα… Και τώρα, έρχεται η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο να τους λύσει τα χέρια ώστε να μας ξεζουμίζουν και με τη βούλα του νόμου… ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

…Και ναι, η κατάργηση του 8ωρου είναι αιτία πολέμου. Αλλά αυτό αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία όταν ακούγεται από το στόμα αυτών που κυβέρνησαν για 4,5 χρόνια και όχι μόνο διατήρησαν μέχρι κεραίας αλλά και συνέχισαν την αντεργατική πολιτική από εκεί που την σταμάτησαν οι προηγούμενοι.

 

 

  Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να κάνουμε το βήμα και να οργανωθούμε στο συνδικάτο μας. Κάθε εργαζόμενος στο σωματείο του. Να παλέψουμε συλλογικά απέναντι στους εργοδότες και την κυβέρνηση. Κόντρα στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές.  Σ’ αυτούς που λένε ότι «οι απεργίες έφαγαν τα ψωμιά τους» για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει – να πείσουν τους εργαζόμενους να δεχτούν νέες απώλειες στο όνομα της ανάπτυξης, των «κοινών συμφερόντων», να βάλουν τα σωματεία σε «γύψο».

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, ζήτω η Παγκόσμια Εργατική Τάξη!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *