“Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ”

ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΤΑΙΝΙΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ

 

 

 

  Η σκηνοθέτρια της πολυβραβευμένης και εμβληματικής για τη Σαντορίνη, ταινίας “Η Βάρδια του Πελεκάνου”, επέστρεψε πάλι πίσω από την κάμερα. Αυτή τη φορά, βοηθώντας και διδάσκοντας τα παιδιά της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καρτεράδου που μαζί με την δασκάλα τους Παρθένα Τσουκαλίδου, αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό για σχολικές ταινίες.

Θέμα της;. Τα ιμότικον (emoticons), οι γνωστές κίτρινες φατσούλες, οι καρδούλες και οι ορθωμένοι( ή γυρισμένοι ανάποδα) αντίχειρες που εκφράζουν διάφορα συναισθήματα. Οργή, χαρά, κόπωση, ευαρέσκεια, δυσαρέσκεια, θλίψη και κυριαρχούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media). Τόσο· που επειδή είναι απλά και σύντομα, έχουν σχεδόν εξαλείψει τις λέξεις και τις φράσεις.

Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα της πανέμορφης και τρυφερής ταινιούλας. Το πως δηλαδή, αυτός ο ψηφιακός μινιμαλισμός, οδηγεί σε μια συναισθηματική ομογενοποίηση και στην ουσιαστική αποξένωση, των ανθρώπων.

Έτσι, τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν ξανά τα συναισθήματα. Και αν δεν τα καταφέρουν σε αυτό το τεράστιο έργο, τουλάχιστον τα παιδιά του Καρτεράδου, μυήθηκαν στα μυστικά του κινηματογράφου από τη Λεία Μπίνζερ (και είναι η καταλληλότερη γι αυτό!) και αντιλήφθηκαν έστω και λίγο, τον κίνδυνο να μετατραπεί η ψηφιακή λιτότητα της έκφρασης, σε πρόβλημα της καθημερινής ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *