Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ε.Μ.Π. ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

 

 

 

“Δώδεκα τεταρτοετείς σπουδαστές της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη στο πλαίσιο του ειδικού μαθήματος «Μορφή και Κατοικησιμότητα_Η περίπτωση της Σαντορίνης» του χειμερινού εξαμήνου 2018-19 με διδάσκουσα την Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δρ Ρίβα Λάββα.

Με την καθιέρωση αυτού του ειδικού μαθήματος, συνεχίζεται μια σχέση συνεργασίας και ανταλλαγής μεταξύ της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και του Δήμου Θήρας, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο των νέων επιστημόνων, όσο και του ευρύτερου κοινού στο θέμα της προστασίας της και της ανάδειξης του μοναδικού οικιστικού και φυσικού κάλλους της Σαντορίνης.

Το μάθημα αφορά τα Ειδικά Θέματα Μορφολογίας του 7ου εξαμήνου και εκπονείται με τη συστηματική μελέτη των αυθεντικών μορφών και τοποθεσιών της Σαντορίνης. Οι σπουδαστικές εργασίες προτείνουν στρατηγικές προστασίας του πολιτισμικού πλούτου του νησιού, τεκμηριώνουν τον νεόκοπο επιστημονικό όρο ‘πολιτισμική φέρουσα ικανότητα’ και αναδεικνύουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Σαντορίνης.

«Αναζητούμε την αρχή του νήματος, την Ur-Santorin όπως θα έλεγαν οι Γερμανοί, δηλαδή την αρχέγονη Σαντορίνη, αλλά και τον μελλοντικό προσανατολισμό του νησιωτικού συγκροτήματος στο πλαίσιο της συνεχούς αναδίπλωσης του γεωλογικού και πολιτισμικού του δυναμικού» εξήγησε η Δρ Λάββα.

Ο τύπος της διδασκαλίας του μαθήματος αφορά τόσο τη θεωρία όσο και την άσκηση, και για το λόγο αυτό η επιτόπου επίσκεψη και εργασία στη Σαντορίνη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή πρωτογενούς υλικού (σκίτσα, σχέδια αποτυπώσεων, φωτογραφική αποτύπωση, χαρτογράφηση, συλλογή άλλου υλικού τεκμηρίωσης).

Οι σπουδαστές ΕΜΠ επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, την παραλία της Βλυχάδας, τις καστροπολιτείες των Πύργου και του Εμπορείου, την Νέα Καμμένη, τα Φηρά και την Οία, καθώς και τη Φοινικιά και τους Μπαξέδες. Στα ίχνη του μεγάλου Αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, οι σπουδαστές μελέτησαν τον οικισμό του Βόθωνα και ιδιαίτερα τους χώρους της Παναγίας της Σέργαινας. Επίσης είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν στοιχεία για την παραγωγή οίνου στην Σαντορίνη με επισκέψεις στα οινοποιεία Βενετσάνου, Σιγάλα και του συνεταιρισμού Santo Wines.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη υποστήριξαν ως χορηγοί η AEGEAN και τα ξενοδοχεία Meltemi Village και Heliotopos Hotel ενώ η δημοτική επιχείρηση ΓΕΩΘΗΡΑ προσέφερε στους νέους επιστήμονες ξενάγηση στο ηφαίστειο της Νέας Καμμένης” .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *