Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ

 

 

 

 

 

«Επείγον υπόμνημα προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη απέστειλε ο Νίκος Συρμαλένιος για το θέμα της διακοπής ακτοπλοϊκής σύνδεσης σε πέντε νησιά των Κυκλάδων εδώ και μια εβδομάδα. Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Αγανάκτηση στους κατοίκους πέντε νησιών των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στους κατοίκους της  Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων, Δονούσας  και Αμοργού έχει προκαλέσει ο πλήρης αποκλεισμός τους για μια εβδομάδα από ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ειδικότερα, μετά την άρση του απαγορευτικού απόπλου διάρκειας 3 ημερών αναφορικά με την άγονη γραμμή των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού, το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο της εταιρείας Blue Star Ferries για Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι-Κατάπολα Αμοργού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10/01/2020. Τα δύο προγραμματισμένα δρομολόγια Τετάρτη και Πέμπτη είναι προς Νάξο, Δονούσα, Αιγιάλη Αμοργού. Είναι απαράδεκτος ο  6ήμερος αποκλεισμός των τριών νησιών από τον Πειραιά και μάλιστα σε γραμμή επιδοτούμενη και χωρίς μέριμνα της εταιρείας για τους επιβάτες.

Είναι προφανές ότι οι επιβάτες για μικρές Κυκλάδες δεν μπορούν να φθάσουν στον προορισμό τους, το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να εφοδιαστούν τα νησιά με είδη πρώτης ανάγκης που προμηθεύονται κατευθείαν από τον Πειραιά ή από την Νάξο με δεδομένο ότι ούτε το σημερινό δρομολόγιο του Εξπρές Σκοπελίτη εκτελείται.

Οι κάτοικοι των πέντε νησιών ζητούν από την Πολιτεία την άμεση δρομολόγηση δεύτερου πλοίου μετά την άρση του απαγορευτικού, ή την τροποποίηση του αποψινού δρομολογίου εφόσον εκτελεστεί ώστε να συμπεριλάβει τα τρία νησιά. Δηλαδή Νάξο, Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι, Δονούσα, Αιγιάλη Αμοργού, Αστυπάλαια και αντιστρόφως. Είναι λογικό εφόσον η εταιρεία επιδοτείται να υποχρεωθεί να τροποποιήσει τα δρομολόγια για να εξυπηρετήσει επαρκώς τη συγκεκριμένη γραμμή.

 Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας να προβεί άμεσα σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βρεθεί λύση για το πρόβλημα των νησιών και την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσής τους με την ενδοχώρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *