H σεισμοκρίση περνάει, ώρα για σοβαρά μέτρα
Ήταν μάλλον φυσικό, οι συνεχείς κραδασμοί στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης και Αμοργού, να ανησυχήσουν πολλούς κατοίκους και να θορυβήσουν την κυβέρνηση.
Κόσμος, έφυγε από το νησί, σπίτια κλειδώθηκαν βιαστικά και η κεντρική Πολιτική Προστασία, έλαβε μέτρα που κάποια από αυτά κινήθηκαν στην σφαίρα της επιδεικτικής και υπερβολικής «στοργής» για τα νησιά. Αντίσκηνα στήθηκαν, Πυροσβεστικά Οχήματα στάθμευσαν σε κεντρικά σημεία, εκπαιδευμένοι σκύλοι κατέφτασαν, προγράμματα ψυχολογικής στήριξης, ήρθαν από παντού. Αν και τα περισσότερα φλέρταραν με την υπερβολή, εντούτοις ας γίνει δεκτό πως κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
Τώρα όμως που ηρεμούν οι φυσικές αγωνίες, έρχεται η αγωνία της οικονομικής διαβίωσης. Τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, κρίνονται ελλειμματικά, αποσπασματικά και ανεπαρκή. Για τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, ανεπαρκέστερα. Για την δε επαναφορά των νησιών στην «κανονικότητα», άρκεσε μια αμφίσημη και τραγική στην μια πλευρά της, δήλωση της Υπουργού Τουρισμού. «Δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το νησί όπως πέρυσι». Μα πέρυσι όπως και κάθε πέρυσι κ. Κεφαλογιάννη, το νησί λειτουργούσε χωρίς εσάς. Και μάλλον κόντρα σε εσάς (ως κυβέρνηση) με τις ανεδαφικές ΚΥΑ, τις αψυχολόγητα υπερβολικές αυξήσεις στο Τέλος Κρουαζιέρας και τις υπέρογκες χρεώσεις για το διαβόητο ΤΑΚΚ (Τέλος Ανθεκτικότητας Κλιματικής Κρίσης), τις πομφόλυγες του Υπερτουρισμού και τις αναστολές δόμησης που όμως δεν άγγιζαν τα μεγαθήρια που ερήμην της Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζονται «Στρατηγικές Επενδύσεις». .
Οπότε, ας πάμε σε μια παρέκβαση. Όταν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Σάμος-Χίος-Λέσβος) αντιμετώπισαν εξαιρετικά αυξημένες μεταναστευτικές ροές, και αργότερα σεισμικότητα, τα μέτρα ήταν άμεσα και απτά. Στο σεισμό της Σάμου μάλιστα, έγιναν και επιπλέον κινήσεις. Σταχυολογούνται κάποια:
- Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων
- Επιχορήγηση πληττόμενων επιχειρήσεων
- Προστασία των θέσεων εργασίας
- Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
- Μείωση ΦΠΑ
Για την πυρόπληκτη Ρόδο, περίπου αντίστοιχα μέτρα συν μια δυναμική καμπάνια που κατέληξε να βρίσκει το Νησί των Ιπποτών, με θετικό πρόσημο ακόμα και λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της -ήδη συντελεσθείσας- καταστροφής.
Για Σαντορίνη και Αμοργό, τι;. Ένα γλίσχρο ποσό επιχορήγησης σε τέσσερις δήμους και… λήξις.
Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονείται και η επαν-εξαγγελία των ήδη εξαγγελθέντων. Δηλαδή νέο λιμάνι, μαρίνα, στήριξη του Νοσοκομείου βελτίωση υποδομών. Πράγματα που ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει με φόντο το Ηφαίστειο στις 13 Ιουνίου 2020. Με δεδομένο πως κοντεύουν πέντε χρόνια, από τις πρώτες πομπώδεις ανακοινώσεις και δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά, το μόνο που ενδέχεται να προχωρήσει είναι 2 εναλλακτικές προβλήτες κι αυτές μάλλον επειδή έχουν τον κινδυνολογικό τίτλο «Πύλες Διαφυγής». Και είναι επίσης συγκριτικά φθηνές.
Ακούστηκε κουβέντα για μείωση του ΦΠΑ, δικαίωμα για το οποίο η Ελλάδα, έχει πλέον και τις Ευρωπαϊκές ευλογίες;. Μίλησε κανείς για το πάγωμα του ΤΑΚΚ στα πρότερα επίπεδα (πέρυσι εξαγγέλθηκε αύξηση 50%) ή ακόμα και αναστολή του για μια τουλάχιστον τουριστική περίοδο;. Και σημειωτέον, πως το ΤΑΚΚ, κάνει φορομπηχτικό Τακ-Τακ, σε κάθε διανυκτέρευση. Δεν είναι άπαξ όπως το Τέλος Κρουαζιέρας (το οποίο ακούγεται πως μάλλον θα αναστείλουν προσωρινά).
Ακούστηκαν, μήπως σχέδια για κάποια θετική επικοινωνιακή ανάδραση, πέραν της μελαγχολικά ανεπαρκούς ή ακόμα και δραματικά μοιρολατρικής δήλωσης της κ. Κεφαλογιάννη που ίσως ολοκληρώσει τη θητεία της στον Τουρισμό με μόνη διάκριση το γούστο της στην επιλογή χαλιών;.
Και τέλος, πλην του Μάρκου Καφούρου που φάνηκε να «ιδρώνει τη φανέλα» οι υπόλοιποι Βουλευτές;. Τι κάνουν;. Είναι μόνο για «τας εορτάς των πανηγυριζόντων αγίων ημών», κατά πως έλεγε ο Τσιφόρος και για πίτες, κηδείες ή βαφτίσεις;. Μήπως ήρθε η στιγμή, να συντάξουν από κοινού μια στιβαρή δέσμη προτάσεων και να απαιτήσουν. Επειδή η αποστολή τους είναι πρώτα να εκπροσωπήσουν την κοινωνία της εκλογικής τους Περιφέρειας και μετά το Κόμμα.