«Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα»

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

 

 

 

“Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών (Ο.ΣΥ.ΓΥ.) «Οι Κόρες των Κυκλάδων» και ο Σύλλογος Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες», ανακοινώνουν το πρόγραμμα του 13ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου των Συλλόγων Γυναικών, που θα πραγματοποιηθεί στη Φολέγανδρο από 7 έως και 9 Οκτώβριου 2022, με τίτλο: «Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα». Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Φολεγάνδρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στηρίζεται δε από πλήθος χορηγών και δωρητών. Οι εκδόσεις μας «Μικρές Κυκλάδες – Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο» και η εφημερίδα «Τα Νέα της Φολεγάνδρου» -το μοναδικό Μ.Μ.Ε. του νησιού- δεν θα μπορούσαν παρά να είναι Χορηγoί Επικοινωνίας του συγκεκριμένου και τόσο ενδιαφέροντος αυτού Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι Φορέων και Υπηρεσιών, που θα προσεγγίσουν το θέμα από όλες τις πλευρές του. Οι Κυκλαδίτισσες δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχες μπροστά στην αύξηση των περιστατικών δολοφονιών γυναικών τον τελευταίο καιρό. Ταυτόχρονα όμως, η Ο.ΣΥ.ΓΥ. αναγνωρίζει το πόσο σύνθετο είναι το φαινόμενο αυτό, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», στο σύστημα δικαίου, παρά το γεγονός ότι δεκάδες γυναίκες δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της Γαρυφαλιάς στη Φολέγανδρο, από τον σύντροφό της, ήρθε η ώρα και στις Κυκλάδες να διερευνήσουμε το φαινόμενο και να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τις διάφορες όψεις του:

– τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίαςΓυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία: νομικές διαστάσεις και σημασία των όρων

– το ψυχοκοινωνικό προφίλ θυτών και θυμάτων: μύθος ή πραγματικότητα

– τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο: στατιστικά στοιχεία και τάσεις

– την πατριαρχία: επίκαιρη όσο ποτέ

– τη σχέση των συνθηκών καραντίνας με την αύξηση της έμφυλης βίας

Αρκεί όμως η νομική αναγνώριση; Το Συνέδριο θα επιχειρήσει να φωτίσει τις διάφορες εκφάνσεις του φαινομένου, όπως τη στάση και το ρόλο των Μ.Μ.Ε., καθώς και τη συμβολή και τη σημασία των κοινωνικών υπηρεσιών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *