ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΛΥΧΑΔΑΣ

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ  Ή ΤΟ ΔΑΣΟΣ;

 

 

 

Τη φωτογραφία μου, από πρόσφατη συνέντευξη, τη βάζω όχι από ναρκισσισμό ή για να βρω νύφη, αλλά για να υπογράψω εμφατικά, αυτά που γράφω.

Τη φωτογραφία μου, από πρόσφατη συνέντευξη, τη βάζω όχι από ναρκισσισμό ή για να βρω νύφη, αλλά για να υπογράψω εμφατικά, αυτά που γράφω.

Μερικές φορές, νιώθω σαν θεός (ήμαρτον Κύριε!). Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών (ήμαρτον!). Επίσης, νιώθω, υπέρτατος νομοθέτης, νουνεχέστατος (παρακαλώ μην κόψετε το πρώτο συνθετικό νουνε-) ερμηνευτής του νόμου, περισπούδαστος ουλεμάς της αισθητικής και κυρίως υπόχρεος να τα γνωρίζω όλα και να έχω άποψη για όλα.

Εξηγούμαι. Μια ομάδα πολιτών, ανακάλυψε πως κάτι γίνεται στη Βλυχάδα. Στην ίδια Βλυχάδα, που εδώ και 17-18 χρόνια επιμένω πως δεν πρέπει να αγγιχτεί ούτε ξερός άουστρας. ( Ευτυχώς, έχω τα γραπτά που μένουν). Προχτές, μια ομάδα πολιτών, διαμαρτυρήθηκε, επειδή κάτι πάει να χτιστεί. Αν διαφωνώ;. Με τα μπούνια!.

Πέρα όμως από τις αισθητικές μου ενστάσεις, έχω και κάποια καθήκοντα ως δημοσιογράφος. Δηλαδή: Να κάνω ρεπορτάζ.

Πρώτα στοιχεία της έρευνας;. Το επίμαχο κτίσμα, είναι αδειοδοτημένη υδατοδεξαμενή (στέρνα). Επιχωματώθηκε, απ’ ότι ξέρω για λόγους ήρεμης διευθέτησης του όλου ζητήματος. Αλλά δεν τελείωσε εκεί το θέμα. Για την έκταση υπάρχουν επίσης νόμιμες άδειες οικοδομής. Τις οποίες μάλλον έδωσαν κάποιες Υπηρεσίες. Λογικό δεν είναι;. Εφαρμόζοντας κάποιους νόμους, υποθέτω.

Αν συμφωνώ, με την οποιαδήποτε δόμηση στην περιοχή;. Όχι, φυσικά.

Όμως προχωρώντας το ρεπορτάζ, πέφτω πάλι πάνω σε εκείνο που είχα πέσει και τότε, όταν διαμαρτυρόμασταν για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία 400-500 κλινών στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι ένα μαγικό αρκτικόλεξο: ΖΟΕ. Ήτοι, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου. Υπήρχε όλη η δυνατότητα να γίνει και να κλείσει δια παντός το θέμα της οικιστικής κατάστασης της περιοχής. Δηλαδή αν χτίζεται ή που χτίζεται κάτι.

Το χειρότερο;. Κανας-δυο-τρεις, από τους σημερινούς Διαμαρτυρομένους, είχαν και έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Μπορούσαν να κάνουν τη ΖΟΕ. Γρήγορα και απλά. ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΑΝ. Και δεν θα κάνω την εικασία πως στο γενικό αντιμετωπίζεις αντίδραση, ενώ στο ειδικό, χαϊδεύεις αυτιά, ηρωοποιείσαι και ψηφοθηρείς.

Ή μάλλον θα την κάνω την εικασία. Για φανταστείτε μια ΖΟΕ, που να αφορά Εμπορείο, Ακρωτήρι, Μεγαλοχώρι;. Κοινωνικός πανζουρλισμός, σε όλους τους (εκατοντάδες) κατέχοντες ένα πατρογονικό χωραφάκι στην περιοχή. (Το αφήνω προσώρας).

Εν κατακλείδι: ως πολίτης αυτού του νησιού, δεν θέλω να αγγιχτεί τίποτα από αυτόν το μοναδικό εδαφικό κυματισμό της Βλυχάδας και της ευρύτερης περιοχής ως το Ακρωτήρι.

Ως δημοσιογράφος όμως, έχω χρέος να κάνω ρεπορτάζ. Σοβαρό, τεκμηριωμένο και αδιάσειστο. Και αυτό υποθέτω πως θέλουν και οι αναγνώστες μου, από μένα.

Και αυτό κάνω αυτή τη στιγμή. Στεναχωρώντας καλούς φίλους, για την -κατά την άποψή τους- αργοπορία μου. Όμως κάνω ρεπορτάζ. Και μην εκπλαγείτε, αν κάποιοι που τώρα φωνάζουν “λύκοι στα πρόβατα” (και δεν εννοώ τους απλούς ευαίσθητους πολίτες), είναι αυτοί που άφησαν τα πρόβατα απροστάτευτα.

Αλλά, αυτά τα αφήνω για το ΠΛΗΡΕΣ ρεπορτάζ. Το οποίο είναι εν εξελίξει. Και το υπόσχομαι. Γιατί αυτό και μόνο χρωστάω. Στην Κοινωνία, τη Δεοντολογία και τη Συνείδησή μου. Την τεκμηρίωση.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

21 Απαντήσεις

 1. Ο/Η θάνος λέει:

  Συνεχίζουμε να μιλάμε για αδειοδοτημένη δεξαμενή όταν έχει χτιστεί ολόκληρο υπόσκαφο με πρόσοψη θέα θάλασσα; Με 2 φρεάτια για ασανσέρ; τις φωτογραφίες δεν τις είδατε στο https://www.facebook.com/savevlyhada/?fref=ts
  Ας μπει ο κόσμος να δει φωτογραφίες που η κάθε μία ισούται με 1000 λέξεις και θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του για όλους μας!!

 2. Ο/Η Πολίτες της Θήρας λέει:

  Σας στέλνω το παρακάτω γιατί μάλλον δεν έχετε καταλάβει την περίπτωση και έχετε πέσει και εσείς μέσα στη “δεξαμενή” του ψεύδους. Για ενημέρωσή σας λοιπόν:
  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  ΒΛΥΧΑΔΑ SOS
  Ο τόπος είναι η Βλυχάδα, η μοναδική περιοχή της Σαντορίνης που δεν έχει πληγεί ακόμα από την άναρχη οικοδόμηση. Ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς σμιλεμένο από το νερό και τον αέρα για πάνω από 3.000 χρόνια. Μια περιοχή στο νότιο τμήμα του νησιού στα ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου και η οποία καλύφθηκε από την ίδια ηφαιστειακή στάχτη που κάλυψε και τον προϊστορικό οικισμό. Ένα μοναδικό γεωλογικό πάρκο με ηφαιστειακούς σχηματισμούς που μοιάζουν με γλυπτά και το οποίο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε προστατευθεί κάτω από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο (παραλία). Το μόνο όμως που ισχύει για την περιοχή είναι απαγόρευση δόμησης σε μια στενή ζώνη προστασίας 150μ. από τη γραμμή του αιγιαλού που καθορίστηκε με το Π.Δ. 144/2012.
  Τα παραπάνω φαίνεται όμως να μην είναι σημαντικά για κάποιους επιχειρηματίες που θέλουν το “καλό” της Σαντορίνης και δεν σέβονται ούτε τα αυτονόητα και νόμιμα. Από τον Μάιο του 2016 και μέχρι σήμερα πραγματοποιείται ένα έγκλημα του οποίου οι διαστάσεις αποκαλύφθηκαν αυτές τις ημέρες, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποίησε το κλιμάκιο του Ι.Κ.Α. και της Οικονομικής Εφορίας. Γνωστός επιχειρηματίας του εξωτερικού που “αγαπά τον τόπο των προγόνων του” έχει διανοίξει υπόσκαφες στοές στα σωθικά της γης, όχι μόνο εντός των 150 μ. προστασίας, αλλά και εντός του αιγιαλού! Ένα ολόκληρο υπόγειο ξενοδοχείο άνω των 250τ.μ. με φρεάτια για ασανσέρ είναι ήδη έτοιμο στα μπετά και τα πρώτα παράθυρα έχουν αρχίσει να ανοίγουν ανάμεσα στα εντυπωσιακά βράχια ώστε να δοθεί η απαραίτητη θέα προς τη θάλασσα! Οι στοές έχουν φτάσει σε ύψος τουλάχιστον 5 μέτρων και δεν φαίνεται να υπάρχει σταματημός στις εκσκαφές ούτε σε βάθος αλλά ούτε και κατά μήκος. Το έγκλημα έχει ήδη διαπραχθεί και τα εύθραυστα “βράχια” της Βλυχάδας απέκτησαν πληγές μόνιμες που τα καθιστούν πλέον επικίνδυνα για τους λουόμενους και όχι μόνο, καθώς καμία γεωλογική μελέτη δεν συνοδεύει τις παράνομες ενέργειες του επιχειρηματία. Οι μοναδικές ιδιότητες της θηραϊκής γης που δώρισαν στις προηγούμενες γενιές την ευκολία να κατασκευάζουν τα ταπεινά υπόσκαφα σπίτια τους, σήμερα χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές για να κρύψουν τα παράνομα ξενοδοχεία τους. Είναι ντροπή και είναι ανήθικο για τον ίδιο τον τόπο.
  Δυστυχώς όμως ο παραπάνω επιχειρηματίας δεν είναι ο μόνος. Είναι πολλοί στη σειρά που περιμένουν να καταστρέψουν και να υποβαθμίσουν το φυσικό κάλλος της Βλυχάδας, της μοναδικης αυτής παραλίας που αποτελεί ένα από τους κορυφαίους πόλους έλξης του νησιού. Πόσο πια θα τους ανέχεται η τοπική κοινωνία;
  Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Γραφείου Δόμησης Θήρας με τον ένα και μοναδικό Μηχανικό δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις των συμφερόντων και αδυνατούν να παράξουν ελεγκτικό έργο σε ολόκληρο το νησί. Ο δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των πολιτών και συντεταγμένα προσπαθεί να βάλει ένα φρένο στις αρπακτικές πρακτικές της περιοχής όπως έχει κάνει και στο παρελθόν για την περιοχή αυτή.
  Οποιαδήποτε αλλοίωση του περιβάλλοντος σε μεγάλη ακτίνα θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές αφενός να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και αφετέρου να προστατεύσουν νομοθετικά και θεσμικά την τελευταία περιοχή παρθένας φυσικής ομορφιάς της Σαντορίνης.
  Με το κείμενο αυτό οι πολίτες της Θήρας υπογράφουν και συμφωνούν στην καταγγελία της παραπάνω αυθαιρεσίας.

  https://secure.avaaz.org/el/petition/Elliniki_Kyvernisi_YPEKA_Dimos_Thiras_Soste_ti_Vlyhada_sti_Santorini_Save_Vlyhada_Santorini_1/?cdpYklb

  https://www.facebook.com/savevlyhada/?fref=nf

 3. Ο/Η Πολίτες της Θήρας λέει:

  ρεπορταζ;

  • Όχι. Την αμφισβήτηση των γραφομένων μου από μια κυρία, που υπαινίχθηκε πως λέω ψέμματα.
   Της έδωσα ραντεβού να πάμε μαζί να δούμε το χώρο του εγκλήματος.

  • Προηγούμενο, σχόλιο. Συγγνώμη, αλλά έχω κατακλυστεί, από τέτοια σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
   Επιμένω πάντως στην ακρίβεια του ρεπορτάζ μου.

   • Ο/Η Δημητρης λέει:

    Για ποιο ρεπορταζ και ποια ακριβεια του επιμενετε κυριε Πρασσο?Ποτε δε πηγατε να το δειτε…τοσες φωτογραφιες απο μεσα αλλες τοσες απο εξω στην παρανομη αυτη οικοδομη δε σας φθανουν?Πηγαινετε τωρα να κανετε ρεπορταζ που μπαζωσανε την εισοδο της υποσκαφης οικοδομης εμβαδου 300 τμ και δειχτε τα χωματα που καταστραφηκαν επιπλεον για να μπαζωθει η εισοδος..Εκτιθεστε και γελοιοποίηστε στην τοπικη κοινωνια αλλα δεν ειναι η πρωτη σας φορα…

    • Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Υποδείξτε μου σας παρακαλώ ένα (μόνο 1) ανακριβές ρεπορτάζ μου. Έτσι για επιβεβαιώσετε την αναξιοπιστία μου.

     • Ο/Η Δημητρης λέει:

      Kυριε Πρασσο ειλικρινα ακομα πιστευτε οτι αυτο που φτιαχτηκε και μπαζωθηκε στα πρανη της παραλιας ειναι στερνα?Ποσες φωτογραφιες θελετε ακομα να πειστητε ?Υπαρχει και βιντεο αν δυσκολευεστε να το χωνεψετε οτι δεν ειναι στερνα…Δημοσιογραφος ειναι αυτος που τις δηλωσεις των αρχων (τυπου πολεοδομιας)τις διασταυρωνει και με προσωπικη ερευνα…και τωρα ειναι αργα να το κανετε…μπαζωθηκε ξερετε..μην μιλατε αλλο για στερνα..προκαλειτε…

     • Είδατε, να μην έκανα;

 4. Ο/Η Μίμης λέει:

  Το γεγονός ότι έχει πάρει κάποιος μιά άδεια απο μία υπηρεσία , δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμος. Θα έπρεπε να ξέρετε ως δημοσιογράφος ότι οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονται στην σαντορίνη σε ενα ποσοστό 70% αν όχι παραπάνω, δεν είναι ορθές που σημαίνει ότι αν ελεγχθούν απο το υπεκα θα ανακληθούν .
  Προς το παρόν ο καθένας βγάζει ότι άδεια θέλει και όπου θέλει, δεν είναι δύσκολο δημοσιογράφος είστε δε το ξέρετε…
  Αλλα ακόμη και αν σας ξέφυγε αυτό θα έπρεπε να καταλάβετε με το κοινό νου που διαθέτεται ότι υδατοδεξαμενές δε γίνονται στις κορφές των βουνών αλλά σε χαμηλά σημεία όπου μπορει να συγκεντρωθεί το νερό, αυτό δεν είναι το ζητούμενο οταν φτιάχνεις μια δεξαμενή.

  Οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δόλος όχι απλα βγάζει μάτι αλλα είναι τέτοιος που πραγματικά μένεις άναυδος ..
  και εδω είναι και το προκλητικό της υπόθεσης .. αυτόν τον δόλο δεν τον ανιχνεύεται..

  ο τρόπος γραφής σας αφήνει να εννοηθεί οτι εφόσον είχε άδεια … ισως απαλλάσσεται μερίδιο της ευθύνης.. ε ποιος φταιει λοιπόν.. η υπηρεσία που την εκδοσε την αδεια η ο πολίτης που “ξεγέλασε” την υπηρεσία..
  ολοι φταίνε..ας το ψάξουν άλλοι αυτό όμως..
  οπότε σε τετοιες περιπτωσεις, γνώμη μου πάντα, δεν κάνουμε λόγο για άδεια..
  το ρεπορτάζ σας είναι ορθό μέν .. αλλα ηθικά λάθος.

  • 1. Φυσικά και δεν θεωρώ την όποια άδεια, εξ ουρανού επιφοίτηση ή πανάκεια.
   2. Φυσικά και ρώτησα γιατί αυτό που αποκαλείτε υδατοδεξαμενή (στέρνα) τοποθετήθηκε εκεί. Η απάντηση ήταν : “ρωτήστε όποιον έχει χτίσει έστω και κοτέτσι. Τη στέρνα τη βάζεις στην άκρη του οικοπέδου, πάντα”.
   3. Επειδή δεν υπεκφεύγω σε τίποτα, ρωτώ εσάς τον καλόπιστο αναγνώστη: Όταν αύριο-μεθαύριο ανακινήσουμε ξανά την υπόθεση ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) στην ευρύτερη περιοχή, θα είμαστε πάλι μαζί;. Και κυρίως ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ; Και ακόμα πιο ΚΥΡΙΩΣ, τώρα έμαθε πως απαιτείται ΖΟΕ στην περιοχή;. Γιατί δεν το έκανε όταν ΜΠΟΡΟΥΣΕ (και μπορεί);.

 5. Πάντως πριν 40 χρόνια που πήγαινα στο Πολυτεχνείο, τις υδατοδεξαμενές δεν τις σχεδιάζαμε ούτε με ασανσέρ, ούτε με παράθυρα (για να έχουν θέα τα βατράχια και να μην πλήττουν), ούτε με αψίδες και κολώνες. Το έκανε ο Ιουστινιανός βέβαια- τώρα που το καλοσκέφτομαι, θα μας χρειαζόταν και στην Βλυχάδα μία Βασιλική Κινστέρνα. Άραγε προβλέπουν τα σχέδια και καμία Παναγία Μπαλουκλιώτισσα; Τότε να δεις μεγαλεία…

 6. Ο/Η Πολίτες της Θήρας λέει:

  Για το 1., καλοσύνη σας! για το 2., ως δημοσιογράφος γιατί μείνατε στις απαντήσεις που σας δώσανε και δεν κάνατε δική σας έρευνα; Εκτός αν ετοιμάζεστε να εισαγάγετε στη δημοσιογραφία την έννοια του “μη πλήρους ρεπορτάζ”. Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι το ρεπορτάζ είναι ένα και είναι πλήρες. Όσο για το 3. κοντός ψαλμός αλληλούια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *