Γ. Γαβαλάς-Ο γιατρός ερημίτης της Θηρασίας

Συνέντευξη στην Τατιάνα Σαββίδου για το Volcano TV

 

 

 

  Ο κύριος Γιώργος Γαβαλάς Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ και μοναδικός ιατρός της Θηρασίας, μιλά για ζητήματα που αφορούν στον τομέα της Υγείας του νησιού.

 

Πείτε μας ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σε καθημερινή βάση, καθώς απευθύνονται σε εσάς ασθενείς και της Σαντορίνης πέρα από της Θηρασίας…

 

Από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός του προσωπικού ιατρού, υπάρχει ένα όριο για κάθε προσωπικό γιατρό 2.000 άτομα. Η Θηρασία έχει 250 μόνιμους κατοίκους άρα οι υπόλοιποι δικοί μου ασθενείς, είναι στο νησί της Σαντορίνης, όπως κάποιοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι καν.

 

Αλήθεια προλαβαίνετε να τα φέρετε εις πέρας;

 

Σου τρώει όλη την μέρα αυτό το πράγμα, την μισή μέρα έχεις να αντιμετωπίσεις τους κατοίκους της Θηρασίας και την υπόλοιπη μέρα της Σαντορίνης.

 

Αν χρειαστεί να λείψετε για δυο μέρες μπορείτε να το κάνετε; Η Σαντορίνη είναι μόλις δέκα λεπτά από την Θηρασία με το σκάφος…

 

Είναι δέκα λεπτά μεν, αλλά αν δε γίνει ένα δεκαήμερο πριν, τουλάχιστον, αίτηση ώστε να έρθει αντικαταστάτης ιατρός γι’ αυτήν την ώρα – μέρα, δε μπορώ να φύγω εγώ.

 

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε σε καθημερινή βάση;

Οι δυσκολίες θα έρθουν εντός ολίγου, υπό την έννοια πως υπάρχει το συγκρότημα του κόρφου, όπου υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν περίπου 2.000 άτομα στον κόρφο, μια δεύτερη Θηρασιά και αν συμβεί το οτιδήποτε σε έναν άνθρωπο θα πρέπει να κατέβεις κάτω. Το θέμα είναι να μην τύχει κάτι συγχρόνως, κάποιο έκτακτο περιστατικό πάνω στο νησί. Όλο αυτό έχει μια μικρή ταλαιπωρία.

 

Πάντως βλέπουμε πως το ιατρείο της Θηρασίας είναι αρκετά σύγχρονο με τμήμα τηλεϊατρικής…

 

Έχουμε υπέρηχο, holder ρυθμού, πιέσεως, σπιρόμετρο, τμήμα γενικής αίματος, βιοχημικό, μικροβιολογικό, πολλά βοηθητικά διαγνωστικά εργαλεία. Είναι όλα καινούρια, το πιο παλιό είναι τεσσάρων ετών. Η τηλεϊατρική είναι ένα σύστημα βοηθητικό, για όλους τους γιατρούς, κυρίως τους γιατρούς με σχετικά μικρή εμπειρία, ώστε να μπορούν ό,τι βλέπουν να το μεταδίδουν σε κάποιον ειδικευμένο μακριά.

 

Ιατρικό νοσηλευτικό υπάρχει; Αγροτικούς ιατρούς έχετε;

 

Δεν υπάρχει κανένας αγροτικός ιατρός, αυτήν την στιγμή υπάρχει μια νοσηλεύτρια και υπάρχει ένας οδηγός ΕΚΑΒ. Η διαμονή, στην Θηρασιά τουλάχιστον, είναι εξασφαλισμένη για τους ιατρούς. Δεν ξέρω γιατί οι ιατροί δεν αποδέχτηκαν τις θέσεις στην τελευταία  προκήρυξη, όχι μόνο στη Θηρασία, αλλά και σε άλλα μεγαλύτερα νησιά, όπως η Σαντορίνη.

 

Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό σας; Κατανοεί όλα αυτά τα προβλήματα;

 

Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό μας, κατανοεί τα προβλήματα, αλλά είναι τέτοιες οι δυσκολίες, είναι  και η έλλειψη προσωπικού που θέλει υπομονή. Εκτός από τα δικά μας προβλήματα υπάρχουν και άλλα ιδρύματα με σαφώς μεγαλύτερα προβλήματα.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *