“ΦΩΝΕΣ, ΑΚΟΥΩ ΦΩΝΕΣ”

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗ

 

 

 

 

Η λογοπαθολόγος, σύμβουλος ψυχικής υγείας και επικοινωνίας, οικογένειας και επιχείρησης, Μαρία Ρουσοχατζάκη, τώρα και μέσω ιντερνετικής ή τηλεφωνικής επικοινωνίας, μπορεί να συζητήσει τα θέματά σας και μαζί να βρείτε λύσεις.

Με 27 χρόνια εμπειρίας στην επικοινωνία και τη μάθηση, με παρουσιάσεις, σεμινάρια, αρθρογραφία, βιβλία, πανεπιστημιακές διαλέξεις και ποικίλη επαγγελματική πορεία, και αφού κάποιοι την γνωρίσαμε εδώ στη Σαντορίνη, μέσα από τις επισκέψεις της στο νησί μας, τώρα, μέσα από την ευκολία της τεχνολογίας, μπορεί πιο εύκολα να έρχεται σε επαφή μαζί μας για θέματα που απασχολούν όλους μας.

Μετά από σπουδές στη Φιλοσοφική Αθηνών, μεταπτυχιακά στο τμήμα Communication Disorders, στα Boston & Northeastern University, στο Κέντρο Εφαρμοσμένης και Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Αθηνών και μεταπτυχιακά στο Shieffield Hallam University, είναι κοντά μας με όλα τα εργαλεία της.

Επικοινωνήστε μαζί της για πληροφορίες στο mail της logos@mrous.gr .

¨Ένιωσα ένα κόμπο στο λαρύγγι!¨ Είναι ίσως η μόνη έκφραση για το λάρυγγα που

αποτυπώνει τόσο καλά τη σχέση του με τη διάθεση μας.

Ωστόσο, λέμε ακόμα ¨φτερούγισε η καρδιά μου¨, ¨ράγισε η καρδιά μου¨, ¨σταμάτησε η καρδιά μου¨….

Το λαρύγγι μας όμως, είναι ένα, εξίσου με την καρδιά μας, ευαίσθητο όργανο του σώματος μας, που η παραγωγή του – η φωνή δηλαδή – συνδέεται κατά τρόπο στενό με την προσωπικότητα μας, την διάθεση μας αλλά και τους σκοπούς μας.

Η φωνή, το ¨χρώμα¨ των λέξεων, οι παύσεις που οργανώνουν τη δομή της πρότασης, όχι μόνο η επιλογή των λέξεων αλλά και η χροιά της φωνής που τις μεταφέρει, φέρει και μεγάλο μερίδιο του μηνύματος που θέλουμε να μεταδώσουμε.

Έχετε βέβαια πει ¨σ΄ αγαπώ¨ με τρέμουλο στη φωνή σας και το ξέρετε βέβαια, ότι δεν είναι μόνο το τι θα πείτε αλλά και το πώς. Και ξέρετε σίγουρα πως κάποιες φωνές, κάποιες σιωπές και παύσεις είναι ιδιαίτερες…. Έχετε ακόμα παρατηρήσει, ότι κάποιες φωνές είναι υστερικές, ενοχλητικές και σας προδιαθέτουν, από την ποιότητα τους και μόνο, αρνητικά για κάποιο άτομο.

Εσείς προσπαθήσατε ποτέ να ¨παίξετε¨ με τη φωνή σας ; Θυμηθείτε λίγο τη sexy φωνή της Marilyn Monroe. Έγραφε στις συνειδήσεις…. Άσχετα πως, αν ζούσε μερικά χρόνια ακόμα, θα είχε δημιουργήσει σίγουρα κάποια παθολογία των φωνητικών χορδών, ακριβώς επειδή την έκανε έτσι βραχνή, ψιθυριστή, ελαφρώς μπάσα. Θυμηθείτε τη βελούδινη φωνή του Frank Sinatra, όχι μόνο όταν τραγουδούσε, αλλά και όταν μιλούσε.

….¨πως μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή,¨ τραγουδά ο Κηλαϊδόνης . Έ ναι, για μας τους μεγαλύτερους σε ηλικία, η φωνή του Διακογιάννη, παρέα με την καταπληκτική του άρθρωση, ακόμα και στις ταχύτατα μεταδιδόμενες εναλλαγές της μπάλας, είναι ανεξήγητα συνδεδεμένη στη μνήμη μας με μεγάλες στιγμές του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σαφώς σε διάφορα παιχνίδια υπάρχουν φορές, που όλοι σκεφτήκατε πως θα προτιμούσατε να τα μετέδιδε μια άλλη, πιο ευχάριστη φωνή, αντί αυτής που ακούτε.

Για τον Ν. Χατζηνικολάου έχουν ειπωθεί πολλά, κυρίως επειδή είναι τόσο σωστός στην εκφορά του λόγου του και την ορθή παραγωγή της φωνής του, μέχρι σημείου υπερβολής ενίοτε, παρατηρούν ορισμένοι, σ΄ ένα χώρο – την τηλεόραση – που συχνά δεν μας συνηθίζει σε αξιόλογα εκφερόμενο λόγο και φωνή.

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε και τη φωνή του Φρέντυ του Γερμανού, που άφησε στην μνήμη μας αξέχαστες στιγμές της Ελληνικής τηλεόρασης, χρωματίζοντας σωστά, αλλά και πολύ ανθρώπινα, στιγμές γνωστών και άγνωστων.

Για να πάμε λίγο πιο πίσω, πρέπει να αναφέρουμε πως όταν αντικαστάθηκε ο βουβός από τον ομιλούντα κινηματογράφο, πολλοί αστέρες εξαφανίστηκαν λόγω της κακοφωνίας τους….

Στην εγχώρια οθόνη την κινηματογραφική αγαπήσαμε κάποιους όχι μόνο για το πώς φαίνονταν αλλά το πώς ακούγονταν. Η Τζένη Καρέζη – το αιώνιο θηλυκό -, η Μελίνα Μερκούρη – η αιώνια γυναίκα -, ο Φέρτης – ο ρομαντικός όλων των εποχών.

Ας θυμηθούμε τη μεθυσμένη φωνή της Τζένη να λέει : ¨Γιαγκούκο, έλα εδώ! ¨ ή την ερωτευμένη ¨Κύριε Σαμιωτάκη γυρίσατε;…¨

Φωνή και πολιτική….

Εδώ πια, το πώς λέει κανείς κάτι, και συχνά όχι το τι λέει, φτάνει στο αποκορύφωμα του! Δεν εννοώ μόνο την επιλογή των λέξεων και των μηνυμάτων, αλλά και τον τόνο και τη χροιά της φωνής ,τον τρόπο, που αυτά μεταφέρονται.

Θυμηθείτε τον Γιώργο Ράλλη και τον Κώστα Σημίτη, τους δύο πρώην πρωθυπουργούς…. Ο κόσμος στεκόταν στο μειονεκτικό [ρ] και στην επίπεδη φωνή του πρώτου και στα μασημένα φωνήεντα και τα περίφημα σαρδάμ του δεύτερου. Για να μην θυμηθούμε πάλι τον αρχαίο πολιτικό Δημοσθένη, που πρώτος είχε συλλάβει τη σημασία του θέματος και κατέφυγε σε πέτρες στο στόμα……

Εσάς, πως σας φαίνεται η φωνή σας στον τηλεφωνητή; Πως σας φαίνονται οι φωνές των άλλων στον τηλεφωνητή; Σας ξαφνιάζει; Σας δημιουργεί αμηχανία ή σας αρέσει;

Μήπως σε κάποια μηνύματα που σας αφήνουν δεν καταλαβαίνετε τι λένε;

Ακόμα και στον τηλεφωνητή αφήνετε την ¨κάρτα¨ σας όχι μόνο με το μήνυμα σας αλλά και με το πώς το λέτε!!!!

Αλλά ακόμα και στην Λαϊκή Αγορά κάποιοι πολλοί φωνάζουν: ¨Πατάτες!¨

Πατάτες εδώ, πατάτες παραπέρα! Και εσείς από πού θα πάρετε; Πού θα ρίξετε τη ματιά σας; Συχνά, σε αυτόν που φωνάζει πιο στεντόρεια, πιο καθαρά, πιο γελαστά, πιο πειστικά και συχνά, δεν θα αγοράσετε τις καλύτερες, αλλά αυτές που διαφημίζονται πιο πειστικά!!!

Τη φωνή και τα μάτια σας! Κυριολεκτικά! Είναι μερικοί που έχουν φυσικό χάρισμα. Είναι κι άλλοι που προσπαθούν.

Είναι κι άλλοι που κάνουν ό,τι μπορούν να το καταστρέψουν. Κάνουν (ας πούμε λίγα), κακή χρήση της έντασης και της συχνότητας της φωνής τους, μιλούν χωρίς παύσεις, αναπνέουν λανθασμένα, καπνίζουν και πίνουν χωρίς μέτρο.

Η φωνή (και ο λόγος γενικότερα) είναι επιστήμη. Είναι τέχνη και επιστήμη.

Αν η φωνή σας είναι καλή, μπράβο σας! Και προφυλάξτε την! Αν έχει πρόβλημα, ίσως κάτι μπορεί να γίνει…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *