ΕΞΙ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

35 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

 

 

“Ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη 09/05 από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2018.

Η Σαντορίνη απέσπασε όπως και πέρυσι έξι Γαλάζιες Σημαίες, για τις παραλίες: Αγ. Γεώργιος, Βλυχάδα, Καμάρι 1, Καμάρι 2, Περίβολος και Περίσσα.

Οι παραλίες των νησιών των Κυκλάδων απέσπασαν συνολικά 35 Γαλάζιες Σημαίες.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός της ΓΕΩΘΗΡΑ για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Καμαρίου και του Αγ. Γεωργίου είχε καταλήξει άγονος, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είχε αποσύρει τις σημαίες από τις παραλίες Καμάρι 1, Καμάρι 2 και Αγ. Γεώργιος, λόγω έλλειψης ναυαγοσωστών και παρά την εξαιρετική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης. Όπως χαρακτηριστικά είχε διευκρινίσει η ΓΕΩΘΗΡΑ «η απουσία ναυαγοσώστη ήταν το μοναδικό από τα 33 κριτήρια που πρέπει να πληροί ακτή βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία το οποίο δεν καλύφθηκε.

Τα άλλα κριτήρια του Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” είχαν καλυφθεί πλήρως και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως για παράδειγμα οι περιβαλλοντικές δράσεις, ο απαραίτητος εξοπλισμός και παροχές των ακτών, καθώς και η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων κολύμβησης η οποία είναι εξαιρετική». Η απόσυρση των γαλάζιων σημαιών πραγματοποιήθηκε και σε άλλες 16 παραλίες της χώρας.

Φέτος, στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών οι απαιτούμενες προδιαγραφές είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστούν εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων (περισσότεροι ναυαγοσώστες, επιπλέον εξοπλισμός σκαφών, επόπτης ναυαγοσώστης, μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στην παραλία κα). Πολλοί από τους νησιωτικούς και παραθαλάσσιους Δήμους της χώρας έχουν δηλώσει ήδη αδυναμία ανταπόκρισης στις νέες υποχρεώσεις τους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *