Ερώτηση Μ. Καφούρου για τους ταχογράφους στις Κυκλάδες

  “Σημαντικά προβλήματα εφαρμογής της νομοθεσίας παροχής βεβαίωσης ταχογράφου στις Κυκλάδες.

O βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κος Μάρκος Εμμ. Καφούρος στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου κατάθεσε ερώτηση την 15η Ιανουαρίου 2024 (πρωτ.2598/15.01.2024) προς τους κ.κ υπουργούς, υποδομών και μεταφορών κο Χρήστο Σταικούρα και περιβάλλοντος και ενέργειας κο Θεόδωρο Σκυλακάκη επιζητώντας λύσεις για το πρόβλημα που αναδύεται από την ασυμβατότητα, του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει τις παραμέτρους παροχής βεβαίωσης ταχογράφου, με την έλλειψη συνεργείων ταχογράφων στις Κυκλάδες.

Το «κενό» μεταξύ της ισχύουσας νομοθεσίας και της εφαρμογής στη πράξη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα λειτουργίας και υψηλά κόστη για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κυκλαδίτικων νησιών.

Το πρόβλημα αφορά σε έναν σημαντικό κλάδο με πολλαπλό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών και ζητούμενο είναι ο ανασχεδιασμός και η αναζήτηση άμεσων λύσεων στη βάση της νησιωτικότητας”.

Η ερώτηση

Πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στις Κυκλάδες εξαιτίας της έλλειψης συνεργείων ταχογράφων.

κ.κ. Υπουργοί,

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (Ε.Ε.) 165/2014 για τους ταχογράφους στον τομέα των οδικών μεταφορών, κάθε νέο φορτηγό ή λεωφορείο που ταξινομείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ευφυή ταχογράφο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αριθμό Φ450/οικ.52365/2738 (27/6/2019), Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 165/2014, σε συνδυασμό με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/799, οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε ρυμουλκουμένου ή ημιρυμουλκουμένου, και οχήματα μεταφοράς επιβατών άνω των 9 θέσεων, για τα οποία εκδίδεται για πρώτη φορά άδεια κυκλοφορίας μετά τις 15 Ιουνίου 2019, εάν δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση τοποθέτησης ταχογράφου, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ευφυή ταχογράφο (smart tachograph), δηλαδή ταχογράφο συνδεδεμένο με υπηρεσία εντοπισμού βασιζόμενη σε δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GPS).

Περαιτέρω, η σχετική κάρτα ταχογράφου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν τα εν λόγω οχήματα Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ). Για όλα τα βαρέως τύπου οχήματα, ο έλεγχος σε ΚΤΕΟ γίνεται σε ετήσια βάση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *