ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

 

 

 

Φωτογραφία: Ιπποκράτης Αλεξίου

“Το ζήτημα των σοβαρών ελλείψεων στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας έφερε στη Βουλή, με τη μορφή Ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας, το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τοπικής Διοίκησης της Σαντορίνης, οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι μετανάστες και οι εποχιακά εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 30.000. Οι τουριστικές κλίνες ξεπερνούν τις 100.000 ενώ οι ταξιδιωτικοί οδηγοί και οι τουριστικές πλατφόρμες παραπέμπουν σε 1.620 τουριστικά καταλύματα. Επίσης, μόνο από τα κρουαζιερόπλοια το νησί δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Συνολικά επί έξι και πλέον μήνες τον χρόνο το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας αντιμετωπίζει πάνω από 130.000 ασθενείς, που σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται και οι ασθενείς που διακομίζονται από τα γύρω νησιά της επαρχίας Θήρας, από την Ίο, την Ανάφη, τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο.

Τη ίδια περίοδο το ΓΝ Θήρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, όπως είναι η υποστελέχωση ακόμα και σε βασικές ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες Υγείας του πληθυσμού, παρ’ όλη την προσπάθεια των υγειονομικών του νοσοκομείου, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια σωματικής εξουθένωσης. Απ’ αυτή τη δυσλειτουργία προκύπτουν μια σειρά προβλήματα.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Η Καρδιολογική Μονάδα Εμφραγμάτων ουσιαστικά δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει καρδιολόγος, με οκτώ μόνο κλίνες, χωρίς Αιμοδυναμικό που σημαίνει ότι τα εμφράγματα πρέπει να παραπέμπονται.

– Η Ορθοπεδική Κλινική δεν έχει υλικό και προσωπικό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει περιστατικά όπως χειρουργεία και αρθροπλαστικές επεμβάσεις. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βάζει γύψο και μικρής βαρύτητας χειρουργεία.

– Το Μικροβιολογικό Τμήμα λειτουργεί χωρίς μικροβιολόγο.

– Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα απασχολείται ένας μόνο αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα σε περίπτωση ασθένειας ή άδειας το τμήμα είτε να αναγκάζεται να κλείσει ή να ζητείται αντικαταστάτης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

– Σχεδόν κάθε επείγον περιστατικό μετατρέπεται σε αεροδιακομιδή. Ο γιατρός νιώθει μόνος, αβοήθητος και με ένα ΕΚΑΒ με πολλά προβλήματα για τα σοβαρά περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί.

– Η λειτουργία του Παθολογικού Τομέα στο νοσοκομείο είναι προβληματική διότι δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας και η “λύση” των ευκαιριακών ολιγοήμερων μετακινήσεων γιατρών από άλλα νοσοκομεία δεν λύνει το πρόβλημα. Επίσης η λειτουργία του Παθολογικού Τομέα στο νοσοκομείο και της Παθολογικής Κλινικής γίνεται χωρίς να υπάρχει διευθυντής παθολόγος.

Καθημερινά αυξάνονται οι καταγγελίες για τη δυσλειτουργία του νοσοκομείου τόσο από το προσωπικό όσο και από πολίτες. Επίσης τόσο το υπάρχον προσωπικό όσο και αυτό που θα επιθυμούσε να εργαστεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στέγασης, τα οποία πρέπει με ευθύνη της κυβέρνησης να λυθούν.

Λόγω αυτών των προβλημάτων στη λειτουργία του νοσοκομείου οι ασθενείς εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στα παραρτήματα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών που έχουν αναπτυχθεί στο νησί πληρώνοντας μεγάλα ποσά, για υπηρεσίες Υγείας που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

– Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

– Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία του νοσοκομείου και την απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών Υγείας σε όλους τους κατοίκους του νησιού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *