ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΟΥ

ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ “ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ”

 

 

 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Οικονομίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης σχετικά με την αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ίου.

Αναλυτικά, το κείμενο:

«Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Θέμα: Αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ίου από τις αυθαιρεσίες μεγαλοεπιχειρηματία στο νησί.

Επιχειρηματίας έχει αγοράσει πάνω από το 25% της έκτασης της Ίου. Για την έναρξη των αγορών ο εν λόγω επιχειρηματίας, Αγγ. Μιχαλόπουλος, δημιούργησε την off-shore εταιρεία Sharivan Limited και στη συνέχεια τις εταιρείες ΙΟΣ Α.Ε., Λούκας Α.Ε., Νερό Α.Ε, Ίος Μαρίνα Α.Ε., Λούγια Α.Ε. και Χαμόγελο Α.Ε, όλες συμφερόντων του ίδιου, με ταυτόσημα διοικητικά συμβούλια.

Με την αγορά των εκτάσεων αυτών:

Ιδιωτικοποιείται η μέχρι χθες κοινόχρηστη “παραλία του Παπά”, μια παρθένα παραλία σήμα κατατεθέν στην τουριστική προβολή του νησιού και απαγορεύεται η χρησιμοποίησή της, από οποιονδήποτε άλλο.

Καταστρέφεται και διαλύεται το “ρεματάκι του Παπά” ένας σπουδαίος υδροβιότοπος, που αποτελούσε σταθμό για αποδημητικά πτηνά.

Επίσης οικοδομείται το νησάκι “Διακοφτό”, κατά παράβαση του Ν.233/2003 που απαγορεύει για λόγους προστασίας του τοπίου, κατασκευές κτηρίων στην κορυφογραμμή.

Στην περιοχή της “Κουμπάρας” με την αριθ. 14704/19-12-2015 έγκριση παραχώρησης του αιγιαλού, που φέρει τις υπογραφές των Γιάννη Τσιρώνη, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Θοδωρή Δρίτσα, κατασκευάζεται γέφυρα. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις των υπουργών της πρώην συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (Γ. Μανιάτης –  Όλγα Κεφαλογιάννη).

Επίσης έχουν ιδιωτικοποιηθεί οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού ή τμήματα αυτών: παραλία Καλάμου, τρεις εκκλησιές, Μαγγανάρι (τμήμα της παραλίας) παραλία Τρυπήτη, Μανούσου, Πέπα, Πικρί νερό, Μυλοπότα (Τμήμα), Κολυτσάνη, Λιμανιού, Τζαμαρία και Κουμπάρα.

Για όλα όσα αναφέρονται, υπάρχει πόρισμα των επιθεωρητών Δόμησης – Ενέργειας και μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας του Τμήματος περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υποδομών, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα 10 περιπτώσεων παραβιάσεων, με αποκορύφωμα βέβαια την παρεμπόδιση των επιθεωρητών κατά τη διενέργεια ελέγχων, που μέχρι σήμερα, δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί.

Ανάμεσα στους φορείς που έχουν καταγγείλει τις αυθαιρεσίες του μεγαλοεπιχειρηματία είναι και ο Σύνδεσμος Ιητών, συλλογικός φορέας που αντιπροσωπεύει τους Νιώτες που ζουν στην Αθήνα και εκδίδουν την εφημερίδα ΙΟΣ. Ακριβώς σε αυτή την εφημερίδα, στο φύλλο με 298/Οκτώβρης-Νοέμβρης και Δεκέμβρης 2016 (το οποίο σας επισυνάπτεται) η συντακτική επιτροπή καταγγέλλει λεπτομερώς όλες τις αυθαιρεσίες του επιχειρηματία.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι θα πράξουν μπροστά σε όλες αυτές τις αυθαιρεσίες, πώς θα προστατευτεί το περιβάλλον και ολόκληρο το νησί και σε τι ενέργειες θα προβούν για την αποκατάσταση του τραυματισμένου περιβάλλοντος του νησιού

Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση ως προς το πόρισμα των επιθεωρητών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *