Επιτέλους ο Δήμος Θήρας κάνει σοβαρά βήματα για την επιστημονική επιτήρηση Πολιτικής Προστασίας

1 (3)

 

 

 

1 (3) “Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου «Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης Ηφαιστείου Σαντορίνης» στην Έξω Γωνιά
Ο Δήμος Θήρας κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης ύψους 1.330.520 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου «Κέντρο τεκμηρίωσης και πληροφόρησης ηφαιστείου Σαντορίνης». Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027 στην προτεραιότητα «Ανάπτυξη και βελτίωση κοινωνικών υποδομών».
Το κέντρο θα στεγαστεί στο Νεοκλασικό Κοινοτικό Κατάστημα της Έξω Γωνιάς που η αποκατάσταση του ολοκληρώθηκε το 2018, με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο γεωλογικό μουσείο.

 

Χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά εργαλεία και εφαρμογές, το κέντρο θα παρουσιάζει στον επισκέπτη τα βασικά στοιχεία της δημιουργίας και εξέλιξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Έμφαση θα δοθεί στα 2 βασικά φαινόμενα που συνδέονται με την επισκεψιμότητα του νησιού:

 

α) Τη Μινωική έκρηξη που ο επισκέπτης και σε πολιτιστικά/τουριστικά αξιοθέατα (π.χ. αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου).

 

 

Καινοτομία του μουσείου θα αποτελέσει η εκπαιδευτική πλατφόρμα προσομοίωσης σεισμού, η πρώτη στο Νότιο Αιγαίο. Μέσα από αυτήν, οι επισκέπτες θα έχουν την εμπειρία να αντιληφθούν με ρεαλιστικό τρόπο τη σεισμική δραστηριότητα, ενισχύοντας την κατανόηση της γεωδυναμικής φύσης της Σαντορίνης και του ηφαιστείου της.

 

Με την υλοποίηση του Κέντρου Πληροφόρησης, η Σαντορίνη θα αποκτήσει έναν χώρο εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού, που θα αναδεικνύει τη μοναδική γεωλογική ταυτότητα του νησιού και τη διαχρονική σχέση του με το ηφαίστειο.
Για την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Θήρας συνεργάστηκε στενά με τον
Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, κ. Κώστα Παπαζάχο και επιστημονικά μέλη του ΙΜΠΗΣ”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *