«Επισκευή και ανάδειξη μύλων στο Εμπορείο»

Θηραϊκή Πολιτεία: “Ακόμη ένα έργο μας παραλαμβάνεται από την τωρινή Δημοτική Αρχή»

 

 

 

 

 

 

“Οι Μύλοι του Εμπορείου, όπως εκτείνονται κατά μήκος του  λόφου Γαβρίλου , αποτελούν μνημεία της προβιομηχανικής τεχνολογίας και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και είναι ένα κεντρικό σημείο αναφοράς στο τοπίο της περιοχής. Είναι χαρακτηρισμένοι ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία από το 1993 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή  με Δήμαρχο τον Νίκο Ζώρζο, θέλοντας να ικανοποιήσει ένα διαρκές αίτημα των κατοίκων του Εμπορείου ,  δημοπράτησε το έργο  που αφορούσε την  ανακατασκευή εσωτερικά και εξωτερικά  τριών  μύλων που είχαν παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες τους στον Δήμο Θήρας.

Το έργο αρχικού  προϋπολογισμού 550.000 ευρώ , ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, με χρηματοδότηση που διεκδίκησε ο Δήμος από τη ΔΕΗ Α.Ε.   Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον  Οκτώβριο του 2020  και η οριστική  παραλαβή του έγινε τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν :

  • Στατική ενίσχυση των τοίχων, αποκατάσταση του κελύφους και κατασκευή ηλεκτρικής εγκατάστασης και φωτισμού.
  • Ανακατασκευή και αποκατάσταση επιχρισμάτων, δαπέδων, κουφωμάτων καθώς και του άμεσου εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου των μύλων.
  • Συντήρηση, επισκευή και συμπλήρωση του κινητικού και αλεστικού μηχανισμού.
  • Συντήρηση και ανακατασκευή του μηχανισμού προσανατολισμού της φτερωτής.
  • Ανακατασκευή της τρούλας (στέγης) κάλυψης του πύργου των μύλων.

Βάσει της μελέτης υλοποίησης σκοπός της αναστήλωσης ήταν οι μύλοι να είναι επισκέψιμοι και να προσφέρουν μια βιωματική εμπειρία στους επισκέπτες σε σχέση με τη λειτουργία τους.

Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες που παραχώρησαν τη χρήση τους στον Δήμο Θήρας καθώς με αυτό τον τρόπο συνέβαλαν στην διάσωση και διατήρηση τριών μνημείων σημαντικών για το νησί”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *