ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ «USS NORMANDY»

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΜΙΑΣ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗΣ ΠΛΩΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

 

 

 

Ολιγοήμερη επίσκεψη στη Σαντορίνη, πραγματοποιεί το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Normandy» που προερχόμενο από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια, ενισχύει τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή. Εξωτερικά, πρόκειται για ένα τυπικό πολεμικό σκάφος που δεν εντυπωσιάζει και πολύ. Το εσωτερικό του όμως, στο οποίο η αξιωματικός Ρόντεν (Roden), ξενάγησε το τοπικό κανάλι, θυμίζει το διαστημόπλοιο Εντερπράιζ. Υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τεράστιοι πομποδέκτες ραντάρ και ελικόπτερα διάσωσης, συγκροτούν μια πανίσχυρη, πλωτή πολεμική μηχανή.

Η κ. Ρόντεν, ευγενέστατη και επαγγελματίας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, μας ξενάγησε παντού (όπου προφανώς επιτρεπόταν η είσοδος δημοσιογράφων) και ανέλυσε τη ζωή και την καθημερινότητα στο σκάφος. Δεν είναι άλλωστε και ότι απλούστερο, να ζει κάποιος επί μήνες, σε μια πλωτή πολιτεία, με δαιδαλώδεις κλειστοφοβικούς διαδρόμους, στεγανές μπουκαπόρτες και απότομες σκάλες. Μάλιστα, παρ’ ότι το πλήρωμα είχε λίγες μέρες χαλάρωσης, το πλοίο  βρισκόταν σε διαρκή λειτουργικότητα. Και όχι μόνο από το προσωπικό φύλαξης και επιτήρησης. Σε κάποια αίθουσα, ναύτες και αξιωματικοί έκαναν μαθήματα χειρισμών και θεωρίας, ενώ και στην πολυτελή αίθουσα των ανώτερων αξιωματικών, βρίσκονταν βαθμοφόροι σε ετοιμότητα.

Η αξιωματικός Ρόντεν, αφού απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις, έδειξε συγκινημένη όταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα. «Η επίδραση της Ελλάδας, βρίσκεται, παντού» είπε, «μαθαίνουμε τόσα πολλά πράγματα για τη φιλοσοφία και τη Δημοκρατία, από την Ελλάδα. Και γι αυτό νιώθουμε τόσο κοντά… τόσο φίλοι, με τη χώρα σας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *