ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

 

 

Ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το νησί της Ανάφης το Σάββατο 2/3. Καταρχήν συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δήμου, ενώ το βράδυ παραβρέθηκε στον αποκριάτικο χορό που οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος του νησιού.
Στη συνάντηση με τη δημοτική αρχή, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιάκωβος Ρούσσος, ο αντιδήμαρχος Τζώρτζης Ρούσσος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πατηνιώτης και ο αγρότης και επιχειρηματίας Τάσος Αλεξόπουλος, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα προβλήματα του νησιού και αξιολογήθηκε η πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, το πρώτο και σημαντικότερο που δημιουργεί ανησυχία στους κατοίκους και δημότες είναι οι εκκρεμότητες που αφορούν τον χαρακτηρισμό των αγροτεμαχίων και των ιδιωτικών εκτάσεων ως δασικών, αφού το 70 % του νησιού είναι χαρακτηρισμένο χορτολιβαδικό, που με την επικρατούσα ερμηνεία ταυτίζεται με το δασικό.
Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα αφορά τον μη έγκαιρο προγραμματισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστά ενόψει της τουριστικής περιόδου τα δρομολόγια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διευκόλυνση και τον προγραμματισμό των τουριστών και επισκεπτών του νησιού.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των έργων, είναι σαφές ότι στο νησί έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά έργα: α) ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης ελαφρών αεροσκαφών που κατασκευάζεται στο νησί από τη ΜΟΜΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με χρηματοδότηση και του Δήμου. Το έργο αυτό έχει προχωρήσει σημαντικά, έχει διακοπεί προσωρινά, αλλά αναμένεται με επικείμενες αποφάσεις του δήμου να επανεκκινήσει και να ολοκληρωθεί β) το καταφύγιο τουριστικών και αλιευτικών σκαφών το οποίο στην α΄ φάση του χρηματοδοτείται με π/υ 2.500.000 € από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Ν. Αιγαίου. Το έργο δημοπρατήθηκε και πολύ σύντομα αναμένεται έναρξη εργασιών.
Επίσης, από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών χρηματοδοτήθηκε με 5.000 € η επισκευή των σχολικών κτιρίων και με 100.000 € η προμήθεια οχήματος και του εξοπλισμού του. Από τον Φιλόδημο εξάλλου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με 450.000, η αλλαγή των δικτύων ύδρευσης με 200.000, η εγκατάσταση στάσεων λεωφορείου με 20.000.
Ακόμη με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου χρηματοδοτούνται με 106.393 €, στα πλαίσια του προγράμματος Προστασίας και Ανάδειξης της Φυσικής Κληρονομιάς των μικρών νησιών, η Ανάδειξη δύο πεζοπορικών διαδρομών, η πρώτη Χώρα-Ρούκουνας-Αγιος Ιωάννης-Μέγας Ποταμός-Μονή Ζωοδόχου Πηγής και η δεύτερη, τμήμα Μονής Ζωοδόχου Πηγής – Κάλαμος.
Τέλος, εκτός από την πορεία ανασκόπησης των έργων, συζητήθηκε και η κατάσταση κάλυψης της δημόσιας υγείας στο νησί που κρίνεται ικανοποιητική, όπου με εξαίρεση την απουσία ειδικευμένου γιατρού, που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο εδώ και μήνες υπηρετεί ένας αγροτικός γιατρός και δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, με πλήρη εξοπλισμό για πρώτες αναγκαίες εξετάσεις του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και η τηλεϊατρική. Επίσης υπάρχουν και 2 ασθενοφόρα.
Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Νίκος Συρμαλένιος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι, σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκληθεί από το χαρακτηρισμό των εκτάσεων και των ιδιωτικών περιουσιών ως δασικών, υπάρχει δημόσια δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου για επίλυση του θέματος μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ δεσμεύτηκε να μεταφέρει προς την ηγεσία του ΥΝΑΝΠ το ζήτημα του έγκαιρου προγραμματισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *