ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

 

“Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών στη Σαντορίνη ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής της στη Βουλή.

 

Αν και το θέμα θα μπορούσε να αφορά στο σύνολο της Επικράτειας, αφορμή στάθηκε το περιστατικό που αναστάτωσε τη Σαντορίνη και συγκεκριμένα η εικόνα, εδώ και ένα μήνα σχεδόν, μητέρας εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Θήρας, η οποία αναγκάζεται να παίρνει στο σχολείο το 20 μηνών αγοράκι της.

 

 

Η εικόνα της εκπαιδευτικού, με το παιδί μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και όλες οι οικογένειες, που αναμένουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και επαγγελματική δυσπραγία τους, είναι καταδικαστέα και ως εκ τούτου απορριπτέα.

Συνεπώς, κάλεσε την κυβέρνηση και τον δήμο να προχωρήσουν σε όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και εξεύρεση κατάλληλου χώρου ώστε να καλυφτούν όλες οι αιτήσεις και ώστε όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στους σταθμούς του νησιού.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, απαντώντας, έκανε λόγο για «πολύ ευαίσθητο ζήτημα», για το οποίο το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να βρεθεί λύση με νομική διέξοδο, προσπάθησε όμως να πείσει ότι πρόκειται για εξαίρεση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αυτή η ιδιαίτερη περίπτωση, δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι αιτήσεις για τους σταθμούς γίνονται κάθε χρόνο μέχρι 31 Μάη, ενώ οι χιλιάδες αναπληρωτές που είναι σε περιπλάνηση, ανάμεσά τους και μητέρες, διορίζονται τον Σεπτέμβρη και αδυνατούν να κάνουν αιτήσεις.

 

Παρά τα μεγάλα λόγια, ότι το σύνθημα της κυβερνητικής πολιτικής είναι «κανένα παιδί να μη μένει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού», η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το 40% των παιδιών αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα επιδότησης των τροφείων (voucher), ενώ χιλιάδες οικογένειες που πήραν το πολυπόθητο voucher δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση σε παιδικό σταθμό.

Η φοίτηση των μικρών παιδιών προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς είναι σημαντική και αναντικατάστατη καθώς συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη και κοινωνικοποίησή τους, αποτελώντας αναφαίρετο δικαίωμά τους που πρέπει να τους εξασφαλίζεται. Καμιά λίστα αναμονής που τα αφήνει εκτός οργανωμένου παιδαγωγικού πλαισίου δεν δικαιολογείται.

Κυβέρνηση και δήμος να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να γίνονται δεκτά ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που αιτούνται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της Σαντορίνης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *