Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

8 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

(Ενδιαφέροντα στοιχεία για την παγκόσμια θέση της γυναίκας σήμερα)

Γιάννης Αργυρός Μαιευτήρ – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Στις 8 Μαρτίου, όλος ο πλανήτης γιόρτασε τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας.

Για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία στις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, ο Λένιν καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Σήμερα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν το ρόλο και την προσφορά της γυναίκας. Ως έκφραση αγάπης και συμπάθειας οι άνδρες αυτή την ημέρα προσφέρουν στις φίλες – συντρόφους – συζύγους τους λουλούδια, δώρα ή επίσημο δείπνο και άλλα.

Ψάχνοντας το αρχείο μου βρήκα κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την παγκόσμια θέση της γυναίκας, όπως δημοσιεύθηκαν το 2012 στη βρετανική εφημερίδα Independent και τα μοιράζομαι μαζί σας. Η χώρα μας όμως κατέχει και μια παγκόσμια πρωτιά που σαν Έλληνα αλλά και ως Μαιευτήρα Γυναικολόγο με κάνει διπλά υπερήφανο. Πιστεύω να τα βρείτε σημαντικά.

1. Το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα: Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι η χώρα όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ισότητα σε θέματα φύλων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της πολιτικής, της εργασίας και των δεικτών υγείας. Η χειρότερη είναι η Υεμένη και η πιο επικίνδυνη το Αφγανιστάν.

2. Το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα πολιτικός: Ρουάντα

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται η Ρουάντα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο όπου οι γυναίκες κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 45 από τις 80 έδρες. Οι χειρότερες είναι η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Κατάρ, το Ομάν και το Μπελίσε, με καθόλου γυναίκες στο κοινοβούλιο.

3. Το καλύτερο μέρος να είσαι μητέρα: Νορβηγία

Η Νορβηγία έχει τη μικρότερη αναλογία μητρικής θνησιμότητας με έναν θάνατο στις 7.600 γεννήσεις, εξελιγμένες υποδομές και κρατική βοήθεια για τις μητέρες. Η χειρότερη χώρα σε αυτό τον τομέα είναι το Αφγανιστάν, όπου μία γυναίκα είναι 200 φορές πιθανότερο να πεθάνει στη διάρκεια της γέννας από ό,τι από σφαίρες ή βόμβες.

4. Το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα “αφεντικό”: Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, με 45%. Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στην Ιαπωνία, όπου μόλις το 8% των διευθυντικών θέσεων αντιστοιχεί στις γυναίκες.

5. Το καλύτερο μέρος για να γεννήσεις: Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η ασφαλέστερη χώρα για να γεννήσει μία γυναίκα, με μόλις έναν θάνατο βρέφους ανά 31.800 τοκετούς. Η Βρετανία βρίσκεται στη 13η θέση, ενώ το χειρότερο μέρος είναι το Νότιο Σουδάν, αφού διαθέτει λιγότερες από 20 μαίες σε όλη την επικράτειά του.

6. Το καλύτερο μέρος για να κερδίσεις χρήματα: Λουξεμβούργο

Το μικρό κράτος μοιράζεται την πρώτη θέση με τη Νορβηγία στο μέσο εισόδημα, αλλά στο Λουξεμβούργο οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τα ίδια χρήματα με τους άνδρες. Η χειρότερη χώρα σε αυτόν τον τομέα είναι η Σαουδική Αραβία, με τις γυναίκες να κερδίζουν μόλις 7.157 δολάρια σε σχέση με τα 36.727 των ανδρών.

7. Το καλύτερο μέρος να πας στο πανεπιστήμιο: Κατάρ

Στο Κατάρ μία γυναίκα είναι έξι φορές πιθανότερο να γραφτεί στο πανεπιστήμιο από έναν άνδρα. Η χειρότερη χώρα για τις γυναίκες στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το Τσαντ όπου στο πανεπιστήμιο εγγράφονται τρεις φορές περισσότεροι άνδρες από γυναίκες.

8. Το καλύτερο μέρος για μακροζωία: Ιαπωνία

Η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των γυναικών (87 χρόνια), “κατατροπώνοντας” τους άνδρες κατά επτά χρόνια. Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες παρατηρείται στο Λεσότο (48), όπου κατά μέσον όρο ζουν δύο χρόνια λιγότερο από τους άνδρες.

9. Το καλύτερο μέρος για να πάρεις διαζύγιο: Γκουάμ

Το μικρό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων στον κόσμο και η Γουατεμάλα τα χαμηλότερα.

10. Το καλύτερο μέρος για τις γυναίκες οδηγούς: Ινδία

Το Νέο Δελχί είναι η χώρα όπου οι γυναίκες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσουν τον κυριαρχούμενο από άνδρες κόσμο των οδηγών ταξί. Στη χώρα λειτουργεί η πρώτη υπηρεσία ραδιοταξί με οδηγούς αποκλειστικά γυναίκες. Η χειρότερη χώρα είναι η Σαουδική Αραβία, η μοναδική στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει πλέον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *