ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΑΝΕΥΡΕΣΗ-ΔΙΑΣΩΣΗ-ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

 

Μια πολύ περιεκτική ενημέρωση για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται προκειμένου να ανευρεθεί, να διασωθεί και να καταγραφεί το ιστορικό αρχείο του νησιού, έκανε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λούκος. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ιστορικών καταγραφών, έχουν χαθεί, ενώ άλλες βρέθηκαν σε αποθήκες μέσα σε σακούλες σκουπιδιών. Παρ’ όλα αυτά ο Καθηγητής και η ομάδα του, η οποία εργάζεται από το 2014 αφιλοκερδώς (τους καλύπτονται μόνο τα έξοδα διαμονής και διατροφής), κατάφεραν και δημιούργησαν μια πολύ σπουδαία ιστορική παρακαταθήκη, για τους κατοίκους αλλά και τους ερευνητές του μέλλοντος.

Παρουσίασαν μάλιστα και ένα βασικό πλάνο, επιδεικνύοντας την ευκολία με την οποία κάποιος θα μπορούσε να αναζητήσει τις οικογενειακές του ρίζες, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά ή να ερευνήσει συγκεκριμένους τομείς της δραστηριότητας του νησιού. Αυτό που απομένει είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ώστε να στεγαστεί το αρχείο και να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Παρών στην εκδήλωση, ήταν ο Δήμαρχος Θήρας, ο οποίος τόνισε την εξαιρετική σημασία της εργασίας που γίνεται, αλλά και την ανάγκη να διατηρηθούν οι ιστορικές καταγραφές που μαρτυρούν την εξέλιξη της Θηραϊκής κοινωνίας. “Αξιοσημείωτος- εκτός των άλλων- είναι και ο λόγος των δημοσίων εγγράφων, ο οποίος θα έλεγα πως είναι υπέρτερος του λόγου των σημερινών δημοσίων εγγράφων” είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας έτσι και τη συμβολή του συγκεκριμένου έργου στη μελέτη εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *