“Έκτακτα Μέτρα Πρόληψης και Ετοιμότητας λόγω Επικινδυνότητα Κλιμακωτής Οδού Αμμουδίου – Οίας και Λιμενικής Ζώνης Όρμου Αμμουδίου”.

Ανακοίνωση Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θήρας

 

 

 

Φωτό αρχείου από youtube

  1. “Σας γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια εκτέλεσης εργολαβίας για την αποσυμφόρηση των πλεγμάτων ανάσχεσης βραχοπτώσεων στην οδό που οδηγεί από τον οικισμό της Οίας στον όρμο Αμμουδιού, διενεργήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στις 02.2024, αυτοψία – λόγω ύπαρξης στοιχείων με υποψία επικινδυνότητας, τόσο στα πρανή (εγκρεμνά) ανάντη του όρμου Αμμουδιού και της λιμενικής ζώνης όσο και στην κλιμακωτή οδό που άρχεται από τον όρμο και καταλήγει στον οικισμό του Αμμουδιού (κατάντη Γουλά Οίας). Διαπιστώθηκαν τα εξής:

 

α. Λόγω κατολισθήσεων από τα πρανή και τα βραχώδη τεμάχη που χωροθετούνται ανάντη της κλιμακωτής οδού, έχουν προκληθεί πτώσεις βραχομαζών εντός της οδού και μεταφορά – παράσυρση φερτών υλικών στα όριά της, με πιθανή όμως κατάληξη και αυτών εντός των ορίων διέλευσης πεζών. Περαιτέρω, σε σχεδόν ολόκληρο το μήκος της κλιμακωτής οδού διαπιστώθηκε η ύπαρξη επικρεμμάμενων βραχών (ηφαιστειακών βολίδων κτλ) με εν δυνάμει επικινδυνότητα ολίσθησης και κατάληξής τους εντός της κλιμακωτής οδού και της λιμενικής ζώνης του όρμου.

 

β. Λόγω κατολισθήσεων  από τα πρανή ανάντη του όρμου Αμμουδιού

διαπιστώθηκε:

 

  • Η μεταφορά μεγάλου όγκου φερτών υλικών από τα ανάντη στα

κατάντη.

 

Η απώλειας στήριξης του προστατευτικού πλέγματος από τις αντηρίδες, οι περισσότερες εκ των οποίων είτε είναι θαμμένες κάτω από τα φερτά υλικά είτε έχουν υποστεί μεταβολή της κλίση τους υπό το βάρος υλικών στο πλέγμα.

 

  • Η πλήρης απώλεια της λειτουργικότητας του πλέγματος, με την αδυναμία συγκράτησης περαιτέρω υλικών, σε ολόκληρο το μήκος της ζώνης των πρανών (εγκρεμνά) που βρίσκεται ανάντη από τη λιμενική ζώνη του όρμου Αμμουδίου.

 

 

  1. Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θήρας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα:

 

α. Στον αποκλεισμό – με κάθε πρόσφορο μέσο – και απαγόρευση διέλευσης και πρόσβασης στην κλιμακωτή οδό που άρχεται από τη λιμενική ζώνη του Όρμου Αμμουδιού και καταλήγει στον οικισμό της Οίας (από τη μεριά του Γουλά της Οίας).

 

β. Στην ενημέρωση των κατοίκων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη λιμενική ζώνη του όρμου Αμμουδιού.

 

γ. Λήψη κάθε άλλου μέτρου ασφαλείας που κρίνετε εσείς σκόπιμο και

απαραίτητο.

 

  1. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για την ενημέρωσή του.

 

  1. Χειριστής θέματος για περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν τα ανωτέρω: Νικόλαος Δαμίγος, Άμισθος Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας (τηλέφωνο επικοινωνίας 6981568736)”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *