ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

 

 

  Ανοιχτή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στη Σαντορίνη με την Αυτοδιοίκηση και τους τουριστικούς φορείς για να υλοποιηθεί ο Βιώσιμος Τουρισμός στις Κυκλάδες

Μια δημόσια συζήτηση για την Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη στις 29 Μαρτίου 2022 που οργανώθηκε από την Νομαρχιακή Οργάνωση Κυκλάδων και την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Θήρας, τον Βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, Νίκο Συρμαλένιο και την Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ  Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην ανοιχτή συζήτηση που σηματοδοτεί και την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, την οποία συντόνισε ο Χρήστος Μαρκοζάνες εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θήρας  Αντώνη Σιγάλας, που ανέλυσε τα προβλήματα του Δήμου και τις εργασίες που γίνονται με στόχο την διαχείριση του προορισμού, ο Έπαρχος Θήρας  Χαράλαμπος Δαρζέντας αναφερόμενος στην ανάγκη παρεμβάσεων ανάλογα με την αναπτυξιακή πορεία του κάθε νησιού,  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων  Γιάννης Ρούσσος καθώς και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων τουρισμού που κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για την πορεία των φετινών κρατήσεων.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης για την ανάγκη ανασχεδιασμού του τουρισμού, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και νέων χρηματοπιστωτικών μέσων, για το πλήγμα των  επιχειρήσεων  του τουρισμού την τελευταία διετία και ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που συνίστανται στη μείωση  του ΕΦΚ στα καύσιμα, στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, στη φορολόγηση των υπερκερδών, στη μετατροπή των επιστρεπτέων σε μη επιστρεπτέες, καθώς και για την  διαγραφή μέρους των πανδημικών χρεών .

Το όραμα των Κυκλάδων για την ανάγκη εφαρμογής ενός Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμου Τουρισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του σε ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον καθώς και οι τεχνικές λεπτομέρειες των φορέων Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMO) αναλύθηκαν από τους επιστήμονες εισηγητές Γιάννη Σπιλάνη καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Μπέττυ Χατζηνικολάου, πρώην πρόεδρο του ΕΟΤ.

Η διαδικτυακή σύνδεση με όλα τα κυκλαδονήσια μέσω του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά και η φυσική παρουσία τουριστικών και αυτοδιοικητικών   παραγόντων και εκπροσώπων του νησιού και των στελεχών της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Θήρας, έδωσαν την ευκαιρία να αρχίσει ένας γόνιμος δημόσιος διάλογος με θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους του τουρισμού όπως η φέρουσα ικανότητα των προορισμών, η ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Χωροταξικού Σχεδίου, η οργάνωση φορέων Διαχείρισης από εξειδικευμένο προσωπικό με εξασφάλιση πόρων, η βελτίωση των δημόσιων υποδομών και οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων στον Τουρισμό.

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος τόνισε την κρισιμότητα των παγκόσμιων συγκυριών και την ιδιαίτερη ενεργειακή κρίση που περνάει η χώρα, επισημαίνοντας ότι θα διανύσουμε μια ακόμα σχετικά αβέβαιη τουριστική περίοδο και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην συνέχεια τέθηκαν εκ νέου από τον βουλευτή, ζητήματα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των επαγγελματιών και κατοίκων των νησιών όπως η  καθολική εφαρμογή του Μεταφορικού ισοδύναμου, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά άμεσα, καθώς και η άμεση ανάγκη δημιουργίας δημόσιας δομής τουριστικής εκπαίδευσης στις Κυκλάδες.

Ακούστηκαν συμπεράσματα για τις προτεραιότητες και τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού σχετικά με την Βιωσιμότητα και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την διαπίστωση της πραγματοποίησης συνεργειών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την άμεση σύνταξη και εφαρμογή ενός Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, με σεβασμό τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες των Κυκλάδων.

Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με απώτερο στόχο την εφαρμογή πολιτικών που θα διευκολύνουν την ευημερία των Κυκλαδιτών.

Μπορείτε να δείτε το video της εκδήλωσης στο παρακάτω link:

https://drive.google.com/file/d/1RgnazL-O7_TPUz8Rp27cWu8ZvxaXQa-6/view?usp=sharing

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *