Εγκρίθηκε αντιπλημμυρικό στην περιοχή Μεσαριάς-Μονόλιθου

 

 

 

 

 

Φωτογραφία αρχείου

“Πράσινο φως έλαβε ακόμα ένα περιβαλλοντικό έργο στην χώρα και συγκεκριμένα στον Δήμο Θήρας.

Αναλυτικά πρόκειται για το αντιπλημμυρικό έργο «Προστασία του ρέματος Μεσσαριάς, νήσου Θήρας»

Το έργο έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οδεύει προς κατασκευή.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Θήρας

Ταυτότητα του έργου

Η θέση του υπό οριοθέτηση και διευθέτηση ρέματος της Μεσαριάς, υπάγεται διοικητικά στην Δημοτική Κοινότητα Μεσσαριάς της Δημοτικής Ενότητας Θήρας του Δήμου Θήρας, της Περιφερειακής ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το υπό οριοθέτηση και διευθέτηση υδατόρευμα εντοπίζεται στο κεντρικό τμήμα της νήσου Θήρας στην περιοχή της Μεσσαριάς και εκβάλει βόρεια της περιοχής του Μονόλιθου. Το υδατόρευμα σχηματίζεται από το κεντρικό τμήμα που έχει συνολικό μήκος 2.287m περίπου καθώς και από δύο κλάδους, οι οποίοι έχουν συνολικό μήκος περίπου 2.115m. Στο Χάρτη ΓΥΣ υπό κλίμακα 1:5000, εντοπίζεται ένας ακόμα κλάδος ανάμεσα στους δύο προαναφερόμενους, ο οποίος όμως σήμερα αποτελεί ασφαλτοστρωμένη οδό του οικισμού Μεσσαριά.

Η λεκάνη απορροής του ρέματος οριοθετείται δυτικά από την Επαρχιακή οδό Φηρών – Όρμου Περίσσης, νότια από τον οικισμό Μεσαριά και την περιοχή του αεροδρομίου, βόρεια από τον οικισμό Καρτεράδος και ανατολικά από την παραλία βόρεια του λιμενίσκου του Μονόλιθου. Η λεκάνη απορροής έχει άξονα από Δύση προς Ανατολή και αποτελεί τυπική λεκάνη με υδρογραφικό δίκτυο δενδριτικής μορφής.

Τα τελευταία χρόνια σε πολλά σημεία η κοίτη του υδατορέματος, λόγω της χειμαρρικής μη συνεχόμενης ροής χρησιμοποιείται ως χωματόδρομος για την πρόσβαση τον κατοίκων στα αγροτεμάχιά τους. Σε ένα τμήμα του ρέματος η κοίτη έχει επενδυθεί με τσιμέντο (χρήση ως δρόμος), τα πρανή δεν υφίστανται σχεδόν καθόλου με αποτέλεσμα το ρέμα να έχει χάσει εντελώς τα αρχικά γεωμετρικά του χαρακτηριστικά”.

 

 

Πηγή: Ypodomes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *