ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 

 

 

 

“Ανεχώρησε σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2022 για την Ουράνιο Βασιλεία ο π. Ιωάννης Βαρβαρήγος, άξιος πνευματικός Πατέρας της ευλογημένης ενορίας της Οίας.

 

 

Η ευγένεια, η διάκριση, η σεμνότητα, η εργατικότητα, η υγιής εκκλησιολογική του συνείδηση, η αυστηρή προσήλωσή του στην ορθόδοξη παράδοση και όλες οι αρετές που τον χαρακτήριζαν, τον κατέστησαν σε όλους αγαπητό και προσφιλή, από τους Επισκόπους που διηκόνησε, μέχρι και τον τελευταίο πιστό της Σαντορίνης. Όλοι τον αγάπησαν και εκείνος αγάπησε όλους. Πατρικός και διδακτικός, αγωνιστικός και εργατικός, απλός και προσηνής σέ όλους.

Ο π. Ιωάννης Βαρβαρήγος, του Νικολάου και της Μαρίας, γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης τον Νοέμβριο του 1933.

Προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια επτά (7) παιδιών.

Τα χρόνια της κατοχής δε του επέτρεψαν σπουδές πέραν της βασικής εκπαίδευσης που διέθετε το νησί.

Την εποχή του καταστρεπτικού σεισμού της Σαντορίνης το 1956, τον βρήκε να υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στο Πυροβολικό, διατάχθηκε τότε να επιστρέψει στο νησί (όπως και όλα τα ντόπια παιδιά) προς βοήθεια των σεισμοπλήκτων.

Η ευσέβεια και η φιλακολουθία των γονέων του (είχε θείο Αρχιμανδρίτη τον Σεραφείμ Βαρβαρήγο και ο πατέρας του βοηθούσε στο ψαλτήρι) τον έφεραν κοντά στην Εκκλησία. Από μικρό παιδάκι ήταν στο Ιερό. Έτσι μετά από το αναλόγιο του χωριού του, η ιεροσύνη ήταν ένα φυσικό γι’ αυτόν επακόλουθο, αυτό που ήθελε πραγματικά να υπηρετήσει.

Το 1962 νυμφεύθηκε την πρεσβυτέρα του Αργυρούλα το γένος Γεωργίου και Αικατερίνης Δαμασκηνού, απέκτησαν τέσσερα (4) παιδιά (τρία αγόρια και ένα κορίτσι) που του χάρισαν ένδεκα (11) εγγόνια και ένα δισέγγονο.

Το Ιούλιο του 1962 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κυρό Γαβριήλ Καλοκαιρινό, διακονώντας πλησίον του, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.

Αρχικά, για πολύ μικρό διάστημα, διορίστηκε στο Καμάρι της Σαντορίνης, όμως έκτακτες ανάγκες της Μητροπόλεως τον εγκαθιστούν στα τέλη του 1962 στην περίφημη Οία, στον υπό ανέγερση τότε Ιερό Ναό Παναγιάς Ακαθίστου (ο παλαιός Ναός της «Πλατσανής» είχε καταστραφεί από τον σεισμό), παράλληλα με τον άλλον Ενοριακό Ναό της Οίας Άγιο Γεώργιο, αλλά και όλων των μικρότερων Εκκλησιών που είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση του χωριού που αριθμούνται σε πλέον των εξήντα!”.

Ακούραστος στα καθήκοντά του, λειτουργούσε μέχρι το πιο μακρινό και δύσβατο εξωκλήσι της Οίας, πάντα πρόθυμος στις υποχρεώσεις και τις ανάγκες του ποιμνίου του για σαράντα επτά (47) ολόκληρα χρόνια.

Μπορεί να μην ήταν γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής, ήταν όμως καλλιφωνότατος. Διέθετε αρμονική φωνή και άριστη ορθοφωνία, έψαλλε δε, με ιεροπρέπεια και ευλάβεια.  Το άσμα του απέπνεε πίστη και δύναμη, χαρίζοντας στις καρδιές των πιστών οικειότητα ενώπιον του Θεού.

Διετέλεσε και πνευματικός. Αν και ήταν με λίγες γραμματικές γνώσεις, πολλοί σοβαροί άνθρωποι, επιστήμονες και αξιωματούχοι, αλλά και απλοί πιστοί που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και δεν ήταν βέβαιοι αν οι ενέργειές τους ήταν σωστές και ενδεδειγμένες, ακόμα και μετά την παραίτησή του, όσο οι δυνάμεις του το επέτρεπαν, κατέφευγαν σ’ αυτόν να πάρουν την γνώμη του. Τον ρωτούσαν πώς να ενεργήσουν κι’ εκείνος με τα χαρίσματά του, τους έδινε οδηγίες και λύσεις.

Το 2009 για λόγους υγείας υπέβαλε την παραίτησή του και συνταξιοδοτήθηκε.

Τον υποδέχεται σήμερα, ὁ Θείος Αγωνοθέτης Χριστός, για να του απονείμει τα άξια έπαθλα της αθλήσεώς του. Τον υποδέχονται, ακόμα, η μητέρα όλων μας η Θεοτόκος Μαρία, ο Άγιος Γεώργιος και όλοι οι Άγιοι της Οίας που υπηρέτησε,· γιατί όλους αυτούς προσπάθησε να μιμηθεί σέ όλες τις περιστάσεις της επιγείου πορείας του. Στη χαρά και στη θλίψη, στην υγεία και στην ασθένεια, στην άνεση και στη δοκιμασία, στη ζωή και στον θάνατο.

Με λύπη κατ᾿ άνθρωπον, αλλά με χαρά κατά Θεόν, θα τον κατευοδώσουμε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 στις 11:00 στον Ιερό Ναό Παναγίας Ακαθίστου (Πλατσανή), στην ανοδική του πορεία προς την μακαρία και ατελεύτητη ζωή, όπου ήχος καθαρός εορταζόντων.

 

Ας είναι αιωνία του η μνήμη!

 

Η οικογένεια επιθυμεί, αντί στεφάνων να δοθούν τα χρήματα στο Πτωχοκομείο – Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *