ΔΥΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: Ο παράκτιος καθαρισμός της παραλίας Μονολίθου.

 

 

   “Με δυο παράγοντες που καθορίζουν τα αποτελέσματα, ολοκληρώθηκε ο πρώτος παράκτιος καθαρισμός στη Σαντορίνη στην παραλία Μονολίθου, σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, στα πλαίσια των συνεργατικών δράσεων για τον έλεγχο και την καθαριότητα των παραλιών του νησιού. Τα ευρήματα κυρίως αφορούν σε πλαστικά μιας χρήσης και μικρά πλαστικά άνω των 2,5 εκατοστών που κυριαρχούν στο περιβάλλον και εντείνουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αντικείμενα και υλικά που συνήθως γίνονται αόρατα στο ανθρώπινο μάτι λόγω του μικρού μεγέθους τους, αναμειγνύονται με μεγάλη ευκολία με την παράκτια άμμο και ταξιδεύουν με τον πρώτο κυματισμό στους ωκεανούς.

 

 

     Η δράση στόχευσε σε αυτά, για εκπαιδευτικούς λόγους, συλλογή πληροφοριών καταγραφών και παρατηρήσεων και είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την παραλία 28,5 κιλά μικρών επιβλαβών ρύπων αναδεικνύοντας την μεγάλη δυσκολία στην περισυλλογή τους.

 

 

    Στα αποτελέσματα καταγράφονται, η μεγάλη μίξη ρύπων που προέρχονται από το θαλάσσιο κυματισμό, με ρύπους που μεταφέρονται από τους ισχυρούς ανέμους της χειμερινής περιόδου. Μικρή ήταν η ποσότητα απορριμμάτων από τη θερινή χρήση της πλαζ του Μονολίθου, ενώ ως δεύτερος παράγοντας καταγράφεται η παρατήρηση μικρής αλλά σημαντικής έκτασης επαγγελματικών απορρίψεων που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη γειτνίαση με το αλιευτικό καταφύγιο.

 

 

     Στην δράση συμμετείχαν 10 εθελοντές και στο τέλος της δράσης έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την ρύπανση από τα πλαστικά μιας χρήσης και προτάσεις για τον περιορισμό της χρήσης τους στην καθημερινότητα.  

     Οι δράσεις συνεχίζονται και το επόμενο Σαββατοκύριακο 24 και 25 Απριλίου με έναν υποβρύχιο κι έναν παράκτιο καθαρισμό αντίστοιχα.

 

 

Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Με εκτίμηση

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής “Dive In Action”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *