ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΙΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

 

 

 

 

 

Φωτό αρχείου

“ΕΠΕΙΓΟΝ : Την Τρίτη 7 Μαΐου (17.00) όλοι στο ΔΑΠΠΟΣ

 • Δυναμικές δράσεις για την επικινδυνότητα του λιμανιού
 • «… ο λαός της Σαντορίνης παίρνει τη κατάσταση στα χέρια του»

Έπειτα από τις πρόσφατες πτώσεις βράχων στο λιμάνι του Αθηνιού και όχι μόνο και ακολούθως της ανακήρυξης με το λίαν πρόσφατο χαρακτηριστικό «Έκτακτης Ανάγκης» του λιμανιού , τόσο από την Αντιπεριφέρεια Κυκλάδων και Επαρχείο Θήρας όσο και από το Δήμο Θήρας και τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς, αλλά και επειδή η κατάσταση έφτασε πλέον στο απροχώρητο, ο λαός της Σαντορίνης επιτέλους παίρνει τη κατάσταση στα χέρια του.

Υπό αυτό το πρίσμα συγκεντρώθηκαν το Μεγ.Σάββατο 27 Απριλίου 2019, όλοι οι όμοροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού (ΑΘηνιός) με σκοπό να συσταθεί μια επιτροπή αγώνα, που κυρίαρχο στόχο έχει την άμεση – και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος –  εξυγίανση των μειζόνων προβλημάτων του ευρύτερου χώρου της καλντέρας, ξεκινώντας από τιε πτώσεις βράχων στο φάσμα των πρηνών (γκρεμνά), αλλά και του λίαν επικίνδυνου ρήγματος της 5ης στροφής και που αφορούν την αστική δομή του Αθηνιού.
Στην συζήτηση συμμετείχε (τηλεδιάσκεψη) ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και Έπαρχος Σαντορίνης κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.

Αφού ενημερώθηκαν οι:  Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων  & Έπαρχος Θήρας κ. Γ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος κ. Ν. Ζώρζος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γ. Ευδαίμωνας και οι επικεφαλής  δημοτικών παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης & υποψηφίων δημάρχων κ.κ. Μανώλης Ορφανός, Αντώνης Σιγάλας, Άγγελος Ρούσσος, Μαρία Αργυρού, αποφασίστηκαν τα εξής:
Την Τρίτη 7 Μαΐου 2019  και ώρα 17.00 στο κλειστό γυμναστήριο «ΔΑΠΠΟΣ» η νεοσυσταθείσα επιτροπή αγώνα με την επωνυμία «Λ.Ε.Α.Σ.» (Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Σαντορίνης) προσκαλεί τους:

 • τους ανωτέρω αναφερθέντες περιφερειακούς και δημοτικούς άρχοντες (οι οποίοι ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά και έδωσαν το ενεργό παρών. Θα βρεθούν υπό ενωτικό πρίσμα στο ΔΑΠΠΟΣ για να στηρίξουν τη προσπάθειά μας),
 • τα σωματεία, ενώσεις, συλλόγους του νησιού (διασυλλογικότητα Σαντορίνης),
 • το λαό (κατοίκους – ενεργούς πολίτες) της Σαντορίνης.

προκειμένου να συζητηθεί η λήψη έκτακτων & άμεσων μέτρων από το κρατικό μηχανισμό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τη τελευταία δεκαετία έχουν κατατεθεί αρκετές αναφορές από τη περιφέρεια και το δήμο προς τη πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο το οποίο παγίως κωφεύει, με τα γνωστά πλέον σε όλη την υφήλιο τραγικά αποτελέσματα της Σαντορίνης, που ταυτόχρονα αποτελεί και τον δημοφιλέστερο προορισμό του πλανήτη!!

Θέμα
Οι χειμερινές πρωτοφανείς για την πρόσφατη ιστορία της Σαντορίνης βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει σύμφωνα με τους ειδικούς γεωλόγους καίριο πλήγμα στην Καλντέρα (πρανή). Οι γεωλόγοι απεφάνθησαν ότι όσο θα «σφίγγουν» οι ζέστες (Μάιος) θα έχουμε συνεχείς πτώσεις μεγάλων βράχων από την Καλντέρα. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα (σήμερα!!), θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, πλέον των μεγάλων υλικών ζημιών που ήδη έχουν γίνει.
Τα άμεσα μέτρα που συζυτήθηκαν σε συνεννόηση και με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Θήρας,  ότι προφανώς απαιτούνται σε πρώτη φάση είναι η ελεγχόμενη (τεχνητή) πτώση βράχων από τους μηχανικών και υπό της επίβλεψης του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας και της Λιμενικής Αρχής. Βέβαια αυτό είναι μια εύλογη πρόταση. Το τελευταίο λόγο επ’αυτού τον έχουν οι γεωλόγοι και μηχανικοί του υπουργείου.

Θέματα συζήτησης στο ΔΑΠΠΟΣ
Ακαταλληλότητα οδικού δικτύου Αθηνιού (και όχι μόνο!).
Πτώση μεγάλων βράχων με σαφέστατο κίνδυνο κατά ζωής σε όλο το μήκος της καλντέρας και για τα σημεία που βρίσκονται κατάντη των αστικών δομών, ήτοι χωριά και σπίτια που έχουν από πάνω τους βράχια.

Αιτήματα
1)Η άμεση επίσκεψη και αυτοψία του υπουργού κ. Σπίρτζη με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και μηχανικών για την άμεση λύση των προβλημάτων μας.
Η άμεση παραχώρηση άδειας από το Υπουργείο προς την Περιφέρεια (με νόμο) προκειμένου ο Αντιπεριφερειάρχης επιτέλους να προχωρήσει στην άμεση ανάθεση έργου για τον επισκευή του οδικού δικτύου του Αθηνιού.

Στο ΔΑΠΠΟΣ θα αναζητηθεί η λαϊκή εντολή ώστε η Λ.Ε.Α.Σ. (επιτροπή αγώνα) να πιέσει το αρμόδιο υπουργό να προσέλθει στη Σαντορίνη εντός τριημέρου μαζί με τους κλιμάκιο μηχανικών. Σε αντίθετη περίπτωση η ΛΕΑΣ θα αναλάβει το τακτικό και ελεγχόμενο «κλείσιμο» του λιμανιού, έως ότου «ευαισθητοποιηθεί» ο υπουργός. Θα απαγορευτεί λοιπόν ο κατάπλους πλοίων στη Σαντορίνη, Σε περίπτωση που ΔΕΝ (!) παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση, καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι όταν πέσουν  βράχια και σκοτωθούν άνθρωποι, τότε η Σαντορίνη θα διαγραφεί για πολλές δεκαετίες από το παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Συνεπώς θα πρέπει όλοι μας να ασχοληθούμε με το δάσος και όχι με το δένδρο. Σαφώς και θα ταλαιπωρηθούν πρόσκαιρα κάποιοι τουρίστες και επιβάτες, αλλά μπρος στον τεράστιο κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, τίποτα άλλο δεν πρέπει να έχει αξία, αφού η πολιτεία κρίθηκε πλέον αμετάκλητα ανεπαρκής στην διαχείριση του προβλήματος, με αμέλεια και ολιγωρία κακουργηματικού (εγκληματικού) βαθμού.

Σύσταση & στελέχωση Λ.Ε.Α.Σ.
Την πρώτη ομάδα Επιτροπής Αγώνα συγκρότησαν όλοι οι επιχειρηματίες  του λιμανιού, οι οποίοι συνυπέγραψαν το ενεργό παρών. Για την ιστορία, υπήρξαν 2 αποχές και 1 άρνηση από πλευράς των επιχειρηματιών. Οι υπογράφοντες έχουν ως εξής:
DAKOUTROS Travel, Εστιατόριο SPARTAKOS, ΒΑΒΟΥΡΑ Mini Market, SANTO Rent a car, NOMIKOS Travel, ΒΑΓΓΕΛΗΣ Mini Market,  SPIRIDAKOS Rent a car, ISTROS Café, HOLIDAY TOURS  Travel, SANTORINI EXECUTIVE Tours, AUTO UNION Rent a Car, Εστιατόριο APOLLON CAFÉ, MAKIS CAFÉ Snack Bar. (Καταθέτουμε και το σχετικό έγγραφο με τις υπογραφές).

Η ομάδα της Λ.Ε.Α.Σ. απευθύνει ξεχωριστή πρόσκληση σε όλες τις ενώσεις, σωματεία και συλλόγους του νησιού, ώστε στην συνεδρίαση της 7ης  Μαΐου να ενσωματωθούν συλλογικά και ως ενεργά μέλη στη νεοσυσταθείσα αυτή Επιτροπή Αγώνα, η οποία καθίσταται σαφές ότι μετά τα πρώτα σχέδια που αφορούν την επικινδυνότητα του λιμανιού, στο μέλλον θα δίδει το δυναμικό παρών και θα στέκεται αρωγός των  αρχών και σε όλα τα βασικά και μεγάλα προβλήματα της Σαντορίνης.

Για την ιστορία και προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος θυμίζουμε τις καταστροφές που έχουν ήδη γίνει φέτος στη Καλντέρα και που ακόμα … δεν έχουν «σφίξει» κατά τους γεωλόγους οι ζέστες:

 1. 18 Ιανουαρίου 2019 Καταστροφή στον Αθηνιό
 2. 24 Φεβρουαρίου 2019 Καταπόντιση δρόμου στο Φηροστεφάνι
 3. 26 Φεβρουαρίου 2019 Καταστροφή στην αστική δομή Αρμένοι
 4. 18 Μαρτίου 2019 Καθίζηση τμήματος οδικού δικτύου στον Αθηνιό
 5. 19 Απριλίου 2019 Πτώση τεράστιου βράχου στον Αθηνιό με ολική καταστροφή οχήματος
 6. 26 Απριλίου 2019 Πτώση τεράστιου βράχου στον Αθηνιό με σημαντική  καταστροφή οχήματος και παρολίγο τραυματισμό του οδηγού του.

«Αν δεν πράξουμε τα ανωτέρω δέοντα σήμερα, συνυπεύθυνοι θα είμαστε όλοι στη περίπτωση που χαθούν ζωές και ταυτόχρονα απολέσει και η Σαντορίνη το σημαντικότερο οικονομικό της πυλώνα για δεκαετίες. Τον τουρισμό»!

Εκ της Επιτροπής Αγώνα – Λ.Ε.Α.Σ.”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *