ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ  ΠΑΛΙ ΤΗN ΚΡΙΣΗ.ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

 

 

« Στις 28 Απρίλη, εκατοντάδες Σωματεία και Συνδικάτα της χώρας, οργανώνουμε ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, απέναντι στα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και σ’ αυτά που φέρνουν, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, την γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό έχουμε «μπουχτίσει» από θυσίες, πότε για τις κρίσεις τους και πότε για την ανάπτυξή τους. Καταλαβαίνουμε καλά που οδηγεί η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ και η περιβόητη «διάσωση» του κλάδου. Όσα δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν μέχρι σήμερα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους, θέλουν να τα περάσουν ΤΩΡΑ στο όνομα της κρίσης της πανδημίας, του αόρατου εχθρού, της «επανεκκίνησης».

 

 

 

 

 

 

 

Δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι που εργάζονταν ως εξτρά, ορισμένου χρόνου και με τις κάθε λογής ελαστικές εργασιακές σχέσεις, βρίσκονται στον «αέρα», απολυμένοι- άνεργοι, χωρίς δικαίωμα στην επιδότηση ανεργίας, στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης. Για την πλειοψηφία τους η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ εγκυμονεί ανεργία, περιπλάνηση και εξαθλίωση.

 

Δεκάδες χιλιάδες, εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, καλούνται να επιβιώσουν με τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας μέχρι τον Ιούνιο και με το «από ‘κει και πέρα» να  διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς οι εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν πως θα παραμείνουν κλειστές ή θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό, για την μισή σεζόν. Για όσους κατάφεραν να «ξεφύγουν» από την απόλυση, την μεταβολή σύμβασης σε εκ περιτροπής και ήλπιζαν ότι «την γλίτωσαν», θα επιστρέψουν στην δουλειά χωρίς να ξέρουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρες ωράριο και μισθό ή αν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μέτρο- δώρο της κυβέρνησης στους εργοδότες, της μείωσης του μισθού στο 50%. Μάλιστα οι Ξενοδόχοι απαιτούν να δουλεύουμε όποτε τους συμφέρει και να ζούμε με επιδόματα φτώχειας και ανεργίας.

Οι συνάδελφοι που εργάζονται στις επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν, έρχονται αντιμέτωποι με την τεράστια εντατικοποίηση λόγω του μειωμένου προσωπικού. Εκβιάζονται ώστε να δεχτούν επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, απειλούνται με απολύσεις, μένουν απλήρωτοι, στερούνται το Δώρο Πάσχα. Είναι καθημερινά εκτεθειμένοι εξαιτίας των ελλιπέστατων μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας από τον ιό.

 

 

 

 

 

Όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε ως «έκτακτη κατάσταση» στον κλάδο και στους χώρους δουλειάς, αποτελούν το «χάπι» της ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ, για τους επιχειρηματίες. Δεν αρκούνται στο ζεστό κρατικό χρήμα που απλόχερα μοιράζει η κυβέρνηση έως τώρα. Στις φοροαπαλλαγές, στις εισφοροαπαλλαγές, στην αναστολή πληρωμών μισθών- Δώρων Πάσχα κλπ.  Ζητάνε επέκταση όλων αυτών στο διηνεκές. Ζητάν τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης που έχει οδηγήσει σήμερα χιλιάδες συναδέλφους σε απελπιστική κατάσταση. Φτάνουν στο σημείο να απαιτούν έως και 100% κρατική επιδότηση των μισθών μας. Να τους πληρώνουμε κι από πάνω!!!

Στις 28 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό  ενώνουμε τις φωνές μας και τις διεκδικήσεις μας. Από ΤΩΡΑ και όχι ΜΕΤΑ, παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε  ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς.

 

 

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ  ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ!

Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εργαζόμενοι εποχικοί, εξτρά, εργολαβικοί και συμβασιούχοι που έληξαν οι συμβάσεις τους. Να λάβουν όπως οι υπόλοιποι τα 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου.

 

Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς , 5ημερο 8ωρο , αξιοπρεπείς μισθούς.

 

Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις.

 

Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι δόσεις σε τράπεζες,  οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

 

Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.

 

Την άμεση επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της υγείας για τη νοσηλεία των κρουσμάτων που επιστρέφουν από άλλες χώρες.

 

Να αποδεσμευτεί άμεσα το προσωπικό των Ξενοδοχείων που φιλοξενούν ύποπτα κρούσματα , να απολυμανθούν οι χώροι και να γίνουν τεστ σε όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους.

 

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ , ένταξη όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.

 

Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ).

 

 

28 ΑΠΡΙΛΗ – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1μμ ως 5μμ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *