ΧΩΜΑΤΕΡΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ  ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Α. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΔΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

 

 

 

 

“Στη Σαντορίνη, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πετύχαμε το 2022, φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε ότι το 2023 θα είναι για τον τουρισμό μας η πλέον επιτυχημένη χρόνια σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες.

Η Σαντορίνη έχει πλέον αναδειχθεί και καθιερωθεί ως ένας εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.

 

Και ενώ οι προσπάθειες όλων (Δημοτικής Αρχής, Συλλογικών Φορέων, επιχειρηματιών, επαγγελματιών  και εργαζομένων) κατατείνουν στην καλύτερη προετοιμασία της Σαντορίνης για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, δηλαδή την επιτυχία της επερχόμενης τουριστικής σεζόν, ο κύριος Αντώνης Ηλιόπουλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, προχώρησε σε μία αψυχολόγητη ενέργεια εντυπωσιασμού και ουσιαστικά δυσφήμησης της Σαντορίνης.  Γιατί πώς διαφορετικά μπορεί να εκληφθούν  ο ιδιαίτερα τραγικός τόνος, οι βαρύγδουπες εκφράσεις και οι κινδυνολογικές προβλέψεις που χρησιμοποιεί στη δημόσια επιστολή του, για να περιγράψει ένα όντως υπαρκτό, αλλά πρόσκαιρο, πρόβλημα που αφορά στο ΧΑΔΑ της Σαντορίνης, και το οποίο ήδη αντιμετωπίζεται;

Ο κ. Α. Ηλιόπουλος εμφανιζόμενος ως κήνσορας και ως εγγυητής της πορείας του τουρισμού στη Σαντορίνη επιλέγει συστηματικά εδώ και καιρό την τακτική της απαξίωσης και της υποτίμησης της Δημοτικής Αρχής και του έργου που επιτελεί.

Μόνο που στην τελευταία περίπτωση, με το θέμα του ΧΑΔΑ, ενώ προφανής στόχος του είναι η Δημοτική Αρχή, στοχοποιεί ουσιαστικά τη Σαντορίνη και προκαλεί  επικοινωνιακή ζημιά στην τουριστική εικόνα του νησιού μας.

Επισημαίνουμε στον κ. Ηλιόπουλο ότι, παρά τις προσπάθειές του, η γόνιμη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους συλλογικούς εκπροσώπους του τουρισμού δεν πρόκειται να διαταραχθεί.

Ο Δήμος θεσμικά αποτελεί τον συλλογικό εκφραστή της Σαντορίνης και τον εγγυητή του συλλογικού συμφέροντος των  Σαντορινιών.

 

Άλλωστε αυτό το έχουμε αποδείξει.

Η έλευση, μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής, του πρωθυπουργού στη Σαντορίνη το 2020 και η κήρυξη της έναρξης της τουριστικής περιόδου από το νησί μας, η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και ανάδειξη της  Σαντορίνης ως ασφαλούς υγειονομικού προορισμού, οι σημαντικές δράσεις και η προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων αποδεικνύουν ότι η σημερινή δημοτική αρχή διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τόσο το συλλογικό συμφέρον, όσο και τα επιμέρους επαγγελματικά συμφέροντα των Σαντορινιών.

Στο θέμα της επιστολής του κ Ηλιόπουλου τονίζουμε επιπλέον και τα ακόλουθα:

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αντικειμενικά την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της όντως δύσκολης κατάστασης  στο ΧΑΔΑ και  αγωνιζόμαστε διαρκώς γι αυτό,  αντιμετωπίζοντας πλείστα όσα εμπόδια παράλογης γραφειοκρατίας αλλά και ακατανόητης υπονόμευσης.

Βεβαίως μας προκαλεί έκπληξη  ότι, το θέμα της λειτουργίας του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ, παρουσιάζεται ωσάν να προέκυψε χθες, ενώ αντιθέτως είναι μία ανοιχτή πληγή  στο σώμα της Σαντορίνης, τουλάχιστον από το 2003, η οποία έχει κακοφορμίσει ήδη από το 2014.

Τη συγκεκριμένη χρονιά (2014), είχε υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κλείσιμο του ΧΑΔΑ, ο οποίος όχι μόνο δεν έκλεισε και δεν αποκαταστάθηκε, αλλά επεκτάθηκε εντός του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου και επιβαρύνθηκε με  επιπλέον 500.000 τόνους σκουπιδιών.

 

 

Αυτή την κατάσταση κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως νέα Δημοτική Αρχή και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:

1) Απαλλοτριώσαμε και αποκτήσαμε την κυριότητα  χώρου  πενήντα (50) στρεμμάτων δίπλα στο ΧΑΔΑ,  προκειμένου να εγκαταστήσουμε τα μηχανήματα της ενδιάμεσης φάσης και να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του.

2) Ολοκληρώσαμε,  με δαπάνη του Δήμου, όλες τις απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και περιμένουμε δυστυχώς, επί δύο σχεδόν  χρόνια,  την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  εγκρίνει στη συνέχεια τους περιβαλλοντικούς όρους της Μελέτης για να  δημοπρατήσουμε το έργο της αποκατάστασης.

3)  Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4.025.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ καθώς και για την εκτέλεση της εργολαβίας  της ενδιάμεσης φάσης.

4) Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, στον οποίο ο δήμαρχος Θήρας κατέχει τη θέση του Γραμματέα, έχοντας τη σχετική αρμοδιότητα, προχώρησε ήδη στην προκήρυξη του Διαγωνισμού, με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία, για 25 χρόνια, του Ολοκληρωμένου Έργου της Οριστικής Διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης προσφορών, προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου. Παράλληλα και με στόχο τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων,  ο δήμος Θήρας έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό σάρωσης οδών και κοινόχρηστων χώρων, με χρήση οχημάτων νέας τεχνολογίας και ταυτόχρονα βρίσκεται σε ισχύ εργολαβία αποκομιδής απορριμμάτων, τριετούς διάρκειας.

Είμαστε βέβαιοι ότι, στον τομέα της καθαριότητας, η κατάσταση θα είναι ριζικά βελτιωμένη στη νέα τουριστική σεζόν.

Επιστρέφοντας στο θέμα του ΧΑΔΑ θυμίζουμε ότι διαχρονικά οι δημοτικές αρχές αντιμετώπισαν τη διαχείριση του με ανάθεση εργολαβίας μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό.

 

 

Την ίδια διαδικασία ακολούθησε  και η παρούσα Δημοτική Αρχή, έως τον Αύγουστο του 2022, οπότε έληξε τυπικά  η ισχύουσα σύμβαση. Στην πραγματικότητα ο εργολάβος είχε εγκαταλείψει νωρίτερα το έργο,  επικαλούμενος την  αύξηση της δαπάνης των καυσίμων και  αδυναμία συνέχισης της εργολαβίας. Η νέα  εργολαβία που προκηρύχθηκε απέβη άγονος και έτσι προχωρήσαμε στη διαδικασία απευθείας ανάθεσης,  κατά τη διάρκεια της οποίας ανέκυψαν προβλήματα ως προς τη νομιμότητα της πληρωμής του εργολάβου και η “απειλή” καταλογισμού στο Δήμαρχο του ποσού της εργολαβίας.

Εκ των πραγμάτων, η κατάσταση στο ΧΑΔΑ επιδεινώθηκε και δημιουργήθηκε η πράγματι απαράδεκτη εικόνα που και εμείς οι ίδιοι επισημάναμε.

Ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπροκήρυξης της εργολαβίας διαχείρισης του ΧΑΔΑ και μέχρι να ολοκληρωθεί αναγκαστικά θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν τα ίδια, γραφειοκρατικού τύπου  εμπόδια.

Εν τω μεταξύ μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ότι, τις τελευταίες μέρες, με  πρωτοβουλία που ανέλαβε προσωπικά ο δήμαρχος, η κατάσταση στο ΧΑΔΑ έχει βελτιωθεί ριζικά.

Είναι προφανές ότι, οι φωτογραφίες που έχει επισυνάψει στην επιστολή του ο κ. Α Ηλιόπουλος αφορούν  το προηγούμενο διάστημα.

Η Δημοτική Αρχή, που αποδεδειγμένα αγωνίζεται για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Σαντορίνης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού,  θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η  εικόνα που παρουσίασε για περιορισμένο χρονικό διάστημα ο ΧΑΔΑ  να μην ξαναεμφανιστεί, έως την οριστική αποκατάσταση του.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, τόσο ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και στην προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, έχει να επιδείξει σημαντική δράση και απτά αποτελέσματα.

Συνεργαζόμενη  με την πολιτεία, την περιφέρεια και τις παραγωγικές δυνάμεις του νησιού συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση   και  αναβάθμιση του τουριστικού  προϊόντος της Σαντορίνης.

Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον έχοντας ως μόνιμο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας και προσβλέποντας σε μία διαρκώς βελτιούμενη, από χρόνο σε χρόνο, τουριστική σεζόν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι,  η επερχόμενη τουριστική σεζόν θα είναι πιο επιτυχημένη από κάθε προηγούμενη.

Η Σαντορίνη για το 2023 θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα εκατομμύρια των φίλων και θαυμαστών της και να τους προσφέρει μοναδικές και  ασυναγώνιστες εμπειρίες”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *