«ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ» ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗ Ν ΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

 

 

 

«Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μηνός Δεκεμβρίου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ…..δυο χρόνια με τις δυσμενέστερες ανατροπές στην αγορά εργασίας και τα χειρότερα για τους εργαζόμενους. Εγκατέλειψαν τις μεταρρυθμίσεις, “γκρέμισαν” διαρθρωτικές αλλαγές, επιβράδυναν την ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας, ενώ για πρώτη φορά κυριαρχούν για 2 χρονιές συνεχόμενα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καθώς η μεταξύ τους απόκλιση διευρύνεται ανεξέλεγκτα (-16,3%), σπάζοντας κάθε ρεκόρ!

 

Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ μηνός Δεκεμβρίου, όπως αυτά επιβεβαιώνονται στα γραφήματα που ακολουθούν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά:

Ι. Ανοίγει δραματικά και ανεξέλεγκτα η “ψαλίδα” ανάμεσα στις ευέλικτες μορφές και την πλήρη απασχόληση!

Πιο συγκεκριμένα, στο ξεκίνημα του 2015 η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με ποσοστό 52,35% έναντι των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με 47,65%. Σήμερα, 2 χρόνια μετά υπάρχει πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να είναι πλέον κυρίαρχες με ποσοστό 54,74% έναντι 45,26% της πλήρους απασχόλησης και απόκλιση -9,48% σε ετήσια βάση (σχήμα 1).

 

 

ΙΙ. Επιπλέον, τα στοιχεία του μηνός Δεκεμβρίου αναδεικνύουν ότι η ιστορική ανατροπή που έχει συντελεστεί στην αγορά εργασίας, έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Σήμερα 2 χρόνια μετά η απόκλιση μεταξύ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της πλήρους απασχόλησης διευρύνεται ανεξέλεγκτα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε για δεκαετίες και μέχρι το 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, το Δεκέμβριο 2016 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 58,15%, έναντι 41,85% της πλήρους απασχόλησης, ενώ η μεταξύ τους απόκλιση έχει εκτοξευτεί στο -16,3%, σπάζοντας κάθε ρεκόρ! (σχήμα 2).

 

 

 

III. Οι πρωτοφανείς και αρνητικές ανατροπές που συντελέστηκαν, επί 2 ολόκληρα χρόνια, στην αγορά εργασίας -εις βάρος των εργαζομένων- ταυτίζονται απόλυτα με τη χρονική περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η αποκαρδιωτική αυτή εικόνα οφείλεται:

στην αβεβαιότητα και στην κρίση εμπιστοσύνης που επανήλθαν στη χώρα μας

στην εξοντωτική φορολογία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα

στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή απασχόληση, που οδήγησε στην αύξηση του μη μισθολογικού κόστους (tax wedge)

στην εγκατάλειψη του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

στο νέο “ασφαλιστικό” του ΣΥΡΙΖΑ που μέσω των εξοντωτικών εισφορών που επιβάλλει, “σκοτώνει“ την ελπίδα και το όνειρο κάθε Έλληνα για δημιουργία και ταυτόχρονα, εξισώνει στη φτώχεια όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

στη μείωση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, που προήλθαν από την αύξηση των εισφορών, των άμεσων και των έμμεσων φόρων

στην εγκατάλειψη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που είχαν δρομολογηθεί το 2014 στο υπουργείο Εργασίας.

  1. Η Ν.Δ. παραμένει διαχρονικά σταθερή στις θέσεις της, στηρίζοντας την ποιοτική, πλήρη και καλά αμειβόμενη απασχόληση, δίχως όμως να παραγνωρίζει τη σημασία και το συμπληρωματικό χαρακτήρα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που συνυπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ισορροπία, που υπήρχε για 10ετιες και στη χώρα μας, με την πλήρη απασχόληση να υπερισχύει!

Μια ισορροπία, που όμως ανετράπη για πρώτη φορά υπέρ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και σε βάρος των εργαζομένων, τη διετία 2015-2016 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αξίζει να θυμηθούμε τις θέσεις και τους χαρακτηρισμούς που εξέφραζε η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως αντιπολίτευση.  Ασκούσε δριμεία κριτική στη Ν.Δ. και μιλούσε για “ζούγκλα” και “εργασιακό μεσαίωνα” στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, μαζί με τον καταγγελτικό της λόγο, υπόσχονταν σε όλους τους εργαζόμενους κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, διπλασιασμό των επιδομάτων ανεργίας σε διπλάσιο αριθμό ανέργων και πλήρη απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους με κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης!!!

Σήμερα, εργαζόμενοι και άνεργοι αποτελούν τα θύματα του λαϊκισμού και της εξαπάτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς πληρώνουν πρώτοι το βαρύ τίμημα.

Μόνο η Ν.Δ., μπορεί να εγγυηθεί νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, επαναφέροντας ταυτόχρονα την ισορροπία των προηγούμενων ετών στην αγορά εργασίας.

Μόνο ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τους φόρους, διαμορφώνοντας ελκυστικό κλίμα για επενδύσεις, επαναφέροντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα, θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Είναι η Πρόταση – Συμφωνία Αλήθειας, όπως διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μόνο έτσι θα τεθούν υγιείς βάσεις για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές και θα δούμε ξανά την πλήρη απασχόληση να υπερισχύει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *