“Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…”

Η Καίτη Γιαννακά για την “έξωση” των Κούρων από το Φλεριό Νάξου

 

 

 

 

 

Kouros2  “Αναστάτωση έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη μεταφορά στο υπό ανακαίνιση αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου των δύο κούρων που βρίσκονται χιλιάδες χρόνια στο αρχαίο λατομείο στο Φλεριό Νάξου, έναν μαγευτικό τόπο, εκεί που γεννήθηκε η αρχαία ελληνική μαρμαρογλυπτική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο απέραντος χώρος του αρχαίου λατομείου, με γενναία χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Γ΄ΚΠΣ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (2000-2004), αναδείχτηκε, έγινε προσπελάσιμος και σήμερα αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους επισκέψιμους αρχαιολογικούς τόπους, με δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, που είναι ήδη ορατά στα νησιά μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν επικάλυμμα για πρόχειρες και αναποτελεσματικές αποφάσεις, που προκαλούν προβλήματα και ανατροπές, με επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων των νησιών.

 

Πέραν μιας αναφοράς του Διευθυντή της Εφορίας αρχαιοτήτων Κυκλάδων πριν ένα χρόνο σε μια ομιλία του, που την κατέθεσε ως απλή σκέψη, καμία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς δεν έγινε, καμία ενημέρωση, καμία δημόσια ανακοίνωση, εν όψει της συζήτησης στο ΚΑΣ και λήψης απόφασης, για ένα τέτοιας εμβέλειας και σημασίας ζήτημα.
Ο αιφνιδιασμός του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη ήταν απόλυτος. Στις Κυκλάδες, το ΥΠΠΟ μας έχει εξ άλλου συνηθίσει σε τέτοιου είδους ενέργειες, όπως η μεταφορά της «κόρης της Σαντορίνης» στην Ιταλία, η νομιμοποίηση των 161 κυκλαδικών ειδωλίων της αρχαιοκαπηλικής συλλογής αμερικανού δισεκατομμυριούχου.
ΟΙ αντιδράσεις τοπικών φορέων και προσώπων είναι ήδη εντονότατες (Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «κούρος ο Έλληνας», Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ.ά.).

 

Η ανακαίνιση του υπερκορεσμένου κτιρίου του αρχαιολογικού μουσείου Νάξου δεν αποτελεί πρόφαση, για να συγκεντρωθούν σε αυτό αρχαιολογικοί θησαυροί από την ενδοχώρα της Νάξου. Στις αποθήκες του υπάρχουν χιλιάδες πολύτιμα ευρήματα, αποτέλεσμα ανασκαφών πολλών δεκαετιών, τα οποία περιμένουν τον χώρο τους στο μουσείο για να εκτεθούν. Ούτε το έργο ανάπλασης του κάστρου της Νάξου πρέπει να γίνει αφορμή απογύμνωσης της ενδοχώρας της Νάξου από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που εκτίθενται εκεί που δημιουργήθηκαν και σε χώρους που έχουν ανακαινισθεί και είναι επισκέψιμοι. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί και μια ευκαιρία για επί πλέον έργα προστασίας τους εκεί που βρέθηκαν, που κείτονται αιώνες τώρα και αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών στην μοναδικής ομορφιάς ενδοχώρα της Νάξου.

 

Το ΚΑΣ επιβάλλεται να επανεξετάσει την πρόσφατη απόφασή του και να λάβει υπόψη του τις τοπικές κοινωνίες των χωριών, οι οποίες διαχρονικά συνυπήρχαν και συνυπάρχουν, συμπορεύονται με τις αρχαιότητες και τις παραδίδουν στις επόμενες γενιές, στις οποίες ανήκουν έτσι όπως τις παρέλαβαν από τους προγόνους τους από γενιά σε γενιά.
Η αρχαιολογική υπηρεσία Κυκλάδων, η μόνη πανελλαδικά που δεν έχει την έδρα και τις υπηρεσίες της στις Κυκλάδες, αλλά κατοικοεδρεύει στην Αθήνα (Πλάκα), έχει εκ του νόμου την υποχρέωση να διαβουλεύεται με την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους πολίτες της και να μη σχεδιάζει και αποφασίζει εν αγνοία τους από τα γραφεία της στην Πλάκα.

Κατερίνα Γιαννακά
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου και της
Γραμματείας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΑΣ”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *