Αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

“Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Οι τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα μας, η ομιλία του προέδρου Στ. Κασσελάκη στην ΚΕ αλλά και μετέπειτα εμφανίσεις του, οι απειλές για διαγραφή ιστορικών στελεχών, οι αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές αποφάσεις, οι ενέργειες και οι δηλώσεις της ηγετικής ομάδας, οι αδιανόητες πολιτικές θέσεις που έχουν εκφραστεί ήταν η επισφράγιση σε μια μεταλλαγή που καμία σχέση δεν έχει με ό,τι ονειρευτήκαμε, δημιουργήσαμε, αποδείξαμε στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η αλλαγή είχε διαφανεί εδώ και καιρό. Στις Κυκλάδες τη ζήσαμε με την περίπτωση της Σύρου (αλλά και της Σαντορίνης και της Νάξου), όπου με την απόλυτη υποστήριξη της τότε ηγεσίας είχαμε το πρώτο παράδειγμα βίαιης μετάλλαξης και «επιθετικής εξαγοράς». Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί το πιο ζωντανό και δραστήριο κομμάτι της ΟΜ Σύρου, να κλείσει το Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων που είχε τη γραμματειακή υποστήριξη όλου του νομού, να επιβληθεί απευθείας από τον πρώην πρόεδρο και παρά τις αντιρρήσεις από τοπικά στελέχη, ως υποψήφιος βουλευτής ένας δεξιός πολιτευτής που προφανώς δεν έπεισε κανένα, να διασυρθεί το κόμμα αφού φάνηκε ότι υποστήριξε μέσω επιφανούς στελέχους του τα slapps της γνωστής εταιρίας σε φορείς και κατοίκους του νησιού, να υπονομευθεί με άθλια μέσα ο μοναδικός τότε βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, να αγνοηθεί/παρακαμφθεί ένας από τους σεμνότερους και εργατικότερους πρώην βουλευτές του, και τελικά να καταποντιστεί το κόμμα σε μια περιοχή που είχαμε πάντα υψηλά ποσοστά.

Από το 2019 η ΝΕ Κυκλάδων είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα έφερνε η παραβίαση του τότε καταστατικού, η επιβολή ηγεσίας με «εντολή προέδρου», η απαξίωση των ΟΜ και των διαδικασιών, η παραπομπή του απολογισμού της κυβερνητικής θητείας στις κομματικές καλένδες. Αντιδράσαμε και παλέψαμε ενάντια στον εκφυλισμό του κόμματος πολιτικά και οργανωτικά, αλλά δεν ακουστήκαμε. Ούτε όταν παραιτήθηκε η συντονίστρια της ΝΕ Κυκλάδων τον Μάρτιο του 2022, με κείμενο καταγγελία το οποίο 120 σύντροφοι/σες από όλη την Ελλάδα ζήτησαν να συζητηθεί.

Μπήκαμε στην Αριστερά –άλλοι δεκαετίες πριν, άλλοι λίγα χρόνια ή και πολύ πρόσφατα– για να είμαστε συμμέτοχοι, να έχουμε λόγο και αυτός να γίνεται σεβαστός, για να μπορούμε να συζητάμε πολιτικά. Πολλοί έχουμε μάθει να παλεύουμε και από θέσεις μειοψηφίας. Να προσπαθούμε να πείσουμε μέσα από αντιθέσεις και συνθέσεις σε συλλογικότητες και τοπικά κινήματα, τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικαλισμό, για να κάνουμε τις συλλογικά επεξεργασμένες απόψεις μας πλειοψηφικές. Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις του κόμματός μας είναι ψηφισμένες δημοκρατικά. Δεν μπορεί κανείς, ούτε ο Πρόεδρος, να τις αλλάζει κατά βούληση.

Διαφωνούμε επομένως δομικά και κάθετα με το πολιτικό σχέδιο όπως εξυφαίνεται.

Όχι. Το να κάνεις τους εργαζόμενους μετόχους δεν είναι προς όφελός τους, το να αυξήσεις της ώρες εργασίας δεν φέρνει καλύτερη ζωή, το να μην καταδικάζεις τον αφανισμό των Παλαιστινίων και το απαρτχάιντ που τους έχει επιβάλλει το Ισραήλ δεν είναι η σωστή, για μας, πλευρά της ιστορίας, οι φοροελαφρύνσεις σε αυτούς που έχουν τα περισσότερα δεν είναι πολιτική αναδιανομής πλούτου προς τους εργαζομένους, τους νέους, τους αδύναμους, το κυνήγι μιας μεσαίας τάξης, που κανείς δεν μπορεί ακριβώς να περιγράψει, δεν μας έφερε κοντά σε πλατύτερα κοινά, αντίθετα μας στέρησε την εμπιστοσύνη χώρων που ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούσε, όπως οι άνεργοι, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, αυτοί που τα βγάζουν δύσκολα πέρα και οι νέοι.

Το αρχηγικό μοντέλο μετρήθηκε με την αριστερή ιστορία στην Ελλάδα και βρέθηκε ελλιπές. Επιβλήθηκε με τη δημιουργία τετελεσμένων και τεχνητών πλειοψηφιών από τον πρώην πρόεδρο, καλλιεργήθηκε προσεκτικά για τέσσερα χρόνια και αποδείχτηκε ότι δεν βελτίωσε ούτε την αξιοπιστία, ούτε τη λειτουργία του κόμματος, αντίθετα το έφερε εκλογικά στα όρια της τρίτης θέσης με απώλεια της μισής του δύναμης σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα, απόψεις, αξίες, συμπεριφορές, άνθρωποι, ιστορία, διαλεκτική, ό,τι θυμίζει Αριστερά είναι υπό διωγμό. Τη θέση τους έχουν καταλάβει η χυδαιότητα, το πογκρόμ στελεχών με πειθαρχικά μέτρα αμφιβόλου νομιμότητας, η δολοφονία χαρακτήρων, το λεξιλόγιο της άκρας δεξιάς, η απαγόρευση για την αντίθετη φωνή, ο αυταρχισμός, το ύφος ανωτερότητας, ο αυτοθαυμασμός και ο εγωκεντρικός λόγος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ (- ΠΣ) δεν μας χωράει πια.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που υπογράφουμε παραιτούμαστε από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και από όποια θέση τυχόν κατέχουμε.

Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε αγαπημένους συντρόφους/σες που παραμένουν ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Θα ανταμώσουμε και πάλι.

Μέλη Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων

Πατραμάνη Ανθή – ΟΜ Θήρας – Συντονίστρια ΝΕ Κυκλάδων

Παπαλουκάς Ορέστης – Συντονιστής ΟΜ Μυκόνου – Αναπληρωτής Συντονιστής ΝΕ Κυκλάδων

Κουτσογιαννάκη Κατερίνα – ΟΜ Νάξου – Μέλος Συντονιστικού ΝΕ Κυκλάδων

Μπαλή Τίλλα – ΟΜ Φολεγάνδρου – Μέλος Συντονιστικού ΝΕ Κυκλάδων

Κωνσταντινίδης Αντώνης – ΟΜ Θήρας – Μέλος ΝΕ Κυκλάδων

Μαυρουδή Άννα – Συντονίστρια ΟΜ Κέας – Μέλος ΝΕ Κυκλάδων

Μέλη ΟΜ Κυκλάδων (αλφαβητικά) :

Αναστασιάδου Ρόνια – ΟΜ Σίφνου – Γραμματεία Τμήματος Τουρισμού

Βελαλόπουλος Βαγγέλης – ΟΜ Τήνου

Βέλλης Σταύρος – ΟΜ Σίφνου

Βελούδη Ελένη – ΟΜ Σύρου

Βενιού Κατερίνα – ΟΜ Σίφνου

Βεντούρης Νίκος – Συντονιστής ΟΜ Σίφνου

Γεροντοπούλου Ευγενία – ΟΜ Σίφνου

Γεωργούλη Κατερίνα – ΟΜ Σίφνου

Γεωργούλης Γιώργος – ΟΜ Σίφνου

Δεσύπρη Μαρία – ΟΜ Τήνου

Καράβου Μαργαρίτα – ΟΜ Σίφνου

Κοντοπίδης Γιώργος – ΟΜ Νάξου

Κορακή Άννα – ΟΜ Σίφνου

Κορακής Λευτέρης – ΟΜ Σίφνου

Κορακής Παναγιώτης – ΟΜ Σίφνου

Λαζαρίδης Γιάννης – ΟΜ Σίφνου

Λαζαρίδη Ντίνα – ΟΜ Σίφνου

Μαρτούλας Γρηγόρης – ΟΜ Τήνου

Μισκεδάκης Γρηγόρης – ΟΜ Σύρου

Παγκαλίδης Κύρος – ΟΜ Θήρας

Παπαιωάννου Γιώργος – ΟΜ Θήρας

Παπαιωάννου Μανώλης – ΟΜ Θήρας

Ραβιόλου Σμαράγδα – ΟΜ Σίφνου

Ρουπακιώτης Σπύρος – ΟΜ Σίφνου

Σκανδάλης Γιάννης – ΟΜ Σίφνου

Σκανδάλη Δήμητρα – ΟΜ Σίφνου

Σταμπουλή Μαρία – ΟΜ Σίφνου

Σουγιουλτζή Δέσποινα – ΟΜ Σίφνου”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *